Home » Spelenderwijs leren over het dierenrijk

Spelenderwijs leren over het dierenrijk

Spelenderwijs leren over het dierenrijk

De natuur is een belangrijk onderwerp om over te leren als kind. De natuur is overal om ons heen, we zijn zelf natuur. Bovendien is het heel leuk om meer over de natuur te weten te komen. Het dierenrijk is erg groot, tot dit moment hebben wetenschappers 1.5 miljoen diersoorten beschreven. Dat zijn er onvoorstelbaar veel. En dan zijn er nog een heleboel niet ontdekt!

Voor kinderen is het leerzaam maar vooral ook erg leuk om meer over dieren te leren. Wat eet een schildpad? Hoeveel poten heeft een spin? Waar komen dieren allemaal voor? Wat voor dier ben ik zelf?
Bovendien is het zeer urgent dat de interesse in dieren en natuur gestimuleerd wordt. De natuur heeft het zwaar te verduren met vervuiling en overbevolking die de mens veroorzaakt. Tijd dus om te leren over dieren. Hoe dat kan? Op veel leuke manieren!

De meeste kinderen vinden dieren leuk en interessant. Bijna ieder kind heeft wel een favoriet dier. Wat was jouw favoriete dier? Of heb je er nog steeds een?

Spelenderwijs leren over het dierenrijk

Leren met speelgoed dieren

Om over dieren te leren zijn speelgoed dieren ideaal. Vanaf jonge leeftijd kan je de dieren introduceren. Je kunt bijvoorbeeld de namen noemen en over de dieren vertellen. Een sensorisch spel is ook zeer geschikt. Hierbij maak je een opstelling met de speelgoed dieren en voorwerpen die prikkelend zijn voor de zintuigen. Zo’n opstelling maak je makkelijk zelf, door een bak te vullen met zand, steentjes of takjes. Doe de dieren erbij en je hebt een leuk sensorisch spel. Je zou met zeedieren ook een bak met water kunnen vullen om de zee na te maken. Voor een extra effect voeg je wat blauwe kleurstof toe aan het water. Maar dit is natuurlijk niet perse nodig, spelen is al snel leuk genoeg! Je kunt natuurlijk allerlei soorten speeldieren gebruiken. Persoonlijk vind ik de dieren van Schleich erg mooi. Het merk heeft een grote variatie aan boerderijdieren, wilde dieren en dinosaurussen. Het speelgoed is gedetailleerd en de dieren lijken net echt! Bij meisjes zijn de Schleich paarden ook een populair verzamelobject.  

 sensorisch spel met zeedieren

Categoriseren en series maken

Om nog een leuke manier van spelenderwijs leren te noemen is het categoriseren voor kleuters leuk en leerzaam. Laat het kind de dieren bij elkaar zoeken die in dezelfde categorie vallen. Welke dieren vind je op de boerderij en welke in het bos? Welke dieren vliegen en welke zwemmen? Weet jij waar dit dier vandaan komt?

Als dit nog iets te moeilijk is kun je ook series laten maken. Ook dit is een leerzame activiteit voor peuters en kleuters. Je laat het kind een serie maken van groot naar klein, van dik naar dun of van de verschillende kleuren.  

Spelenderwijs leren over het dierenrijk
Leren tellen? Met diertjes natuurlijk veel leuker! 

Er zijn dus heel veel manieren om dieren op een leuke speelse manier bij kinderen te introduceren. Is er een manier die je aanspreekt of heeft het je op ideeën gebracht? Ik hoop het, want dieren zijn zo ontzettend fascinerend. Hoog tijd voor kinderen om dat ook te ontdekken!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond