Home » Sleeping like a baby: tegen alle slaap tips in

Sleeping like a baby: tegen alle slaap tips in

Sleeping like a baby: tegen alle slaap tips in

Na de geboorte van onze dochter mochten we rond 01.00 uur ’s nachts, als kersvers gezinnetje, naar huis. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond. Mijn vriend zette onze dochter in haar maxicosi op de achterbank en daar gingen we, alsof het altijd al zo was. Eenmaal thuis aangekomen zijn we lekker in bed gekropen. Met mijn meisje op mijn borst, huid-op-huid. Mijn lijf stroomde over van liefde en zij sliep heerlijk tegen mij aan. De eerste weken hebben we tegen elkaar aangeplakt doorgebracht. Voor mij voelde dit heel natuurlijk en voor haar was het ook een fijne overgang. Uit de buik, maar wel dicht bij me. Toen wij gingen slapen, sliep zij vanzelfsprekend ook bij ons.

“Slaapt jouw kind al door?”

Slapen, misschien wel het meest besproken onderwerp als het over baby’s en opvoeding gaat. Bijna standaard krijg je van anderen de vraag of jouw kind al ‘doorslaapt’. Als je kind doorslaapt heb je het ultieme parenting-level bereikt, tenminste zo lijkt het. Maar wat houdt doorslapen nou eigenlijk in? Daar blijken de meningen toch ook over te verschillen. Je kindje kan het zogenaamde ‘klokje rond’ slapen, dat willen zeggen van 7 tot 7. Je kindje kan vanaf 23.00 uur tot de volgende ochtend slapen. Soms met een avondflesje, soms zonder. Noem je het dan geen doorslapen wanneer je nog een flesje geeft of betekent het letterlijk dat je als ouder ook kan doorslapen? Even een speentje ‘terugstoppen’ of samen knuffelen, houdt dat dan in dat je kind niet doorslaapt? Je merkt het al, zoals dat eigenlijk met alles wat kinderen en opvoeden betreft zo is: zoveel mensen, zoveel meningen. Laat het begin van het ouderschap dan ook nét de periode zijn waarin er zoveel nieuwe dingen op je afkomen dat je er best onzeker van kan worden. Dat kan soms moeilijk zijn. Volgens mij is het doorslapen zelf en wanneer het doorslapen begint iets wat voor iedere ouder en kind anders is. En dat is helemaal oké.

“Laat haar even huilen”

Je kan een kind niet dwingen om te gaan slapen. Maar, na zorgvuldig onderzoek blijken er tal van methodes te zijn waarbij het toch lijkt alsof je je kind hierbij kan helpen. Helpen doorslapen, het toverwoord. Ik zal je gelijk verklappen dat ik dé methode nog niet heb gevonden (ze is nu 1 jaar). Tenminste, niet een methode waar ik mij goed bij voel. Wij kiezen voor een weg die goed bij ons past en bij ons meisje. We laten haar niet huilen, maar troosten haar. Deze weg naar het ‘zelfstandig doorslapen’ duurt waarschijnlijk wat langer, maar we weten dat er een tijd komt dat we het nog gaan missen, ons minimensje dag én nacht knuffelen. Stiekem genieten we hiervan. Ik denk dat je dan op de goede weg zit, als je een manier vindt waar je je als ouders fijn bij voelt. Dat is voor iedereen anders! Er is geen vaststaande leeftijd waarop kinderen doorslapen, wat dat dan ook inhoudt. Alle kinderen zijn anders, gelukkig! Maar, ook jij als ouder bent uniek. Daarom heb ik (bijna) al die goedbedoelde adviezen en slaap tips lekker gelaten voor wat ze zijn en mijn eigen gevoel gevolgd.

Tussen ons in slapen

Wij laten onze dochter bij ons op bed inslapen en leggen haar dan in haar eigen bedje. Die trouwens op haar eigen kamer staat. Dan kan onze avond beginnen, meestal dan. Soms wordt ons meisje na een uurtje wakker, we knuffelen haar tot ze weer lekker in slaap valt en dan slaapt ze weer rustig verder in haar bed. Meestal gebeurt dit ritueeltje ook rond de tijd dat wij zelf naar bed gaan. Ik merk dat ze ontzettend haar best doet om zelf in haar bed te slapen, maar ook heeft ze behoefte aan ons. Als ze wakker wordt en we tillen haar op uit haar bedje, knuffelt ze ons plat. We genieten daar zó van, haar kleine armpjes om je nek en haar zachte wangetje tegen die van jou. Pffff, je kan mij dan opdweilen. ’s Nachts slaapt ze vaak nog tussen ons in, ik zeg vaak, maar ik bedoel dus eigenlijk altijd. Zij ligt dan tussen ons in, op het dekbed in haar slaapzakje. Zodra ze daar ligt krijgen we eerst weer allemaal dikke knuffels van haar en daarna valt ze in slaap. Alle drie slapen we heel rustig en ontspannen. Wij voelen ons hier goed bij. Ik voel dat mijn kindje dit nodig heeft. De volgende ochtend worden we samen blij wakker.

We doen wat goed voelt

In niet-westerse landen is het ook niet gebruikelijk om je (jonge) kindje alleen op een kamer te laten slapen. Ik kan mij daar wel in vinden. Het voelt voor mij als moeder ook nog onnatuurlijk. Ik laat het mijn dochter aangeven. Als zij eraan toe is slaapt ze de hele nacht in haar eigen bedje, maar voor nu geniet ik nog heel erg van deze momentjes samen. Slaap lekker!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond