Home » Leuke Sinterklaas en pakjesavond spellen met kinderen

Leuke Sinterklaas en pakjesavond spellen met kinderen

Stoomboot van karton | pakjesboot van karton

Nog maar even en de goedheiligman komt weer aan in ons land. Wanneer jullie pakjesavond uitgebreid vieren kan het wel eens gebeuren dat het allemaal een beetje standaard en saai wordt. Geloof me, ik herken het! Maar dat hoeft natuurlijk niet; er zijn ontzettend veel leuke dingen te bedenken om pakjesavond nét even wat leuker te maken! Welke dingen? Denk aan leuke pakjesavond spellen! Lees erover in dit artikel.

Verschillende Pakjesavond spellen om te spelen

Er zijn veel spelletjes te verzinnen rondom pakjesavond. Onderstaand lees je er een aantal Pakjesavond spellen die leuk zijn voor alle leeftijden!

 • “Paas” avond in Sinterklaas stijl – Ken je dat, dat je met Pasen alle eieren verstopt? Dit principe is hetzelfde. Alle deelnemers kopen een x aantal kleine cadeaus en mogen die op pakjesavond één voor één gaan verstoppen. Vervolgens is het de bedoeling met zijn allen die cadeaus te zoeken. Wie het cadeau als eerste gevonden heeft, mag het houden. Zorg er wel voor dat vooral alle cadeaus zijn geteld, zodat je niks overslaat!
 • Opdrachtpakjes – Plak op elk cadeau een papiertje met een opdracht die uitgevoerd moet worden. Het pakje mag pas opengemaakt worden wanneer de opdracht volledig is uitgevoerd. Je zou de cadeaus ook eerst kunnen verstoppen om het leuker te maken.
 • Proeftest – Wil je een cadeau uitpakken? Dan zou je eerst een test moeten doen! Met snoepgoed wel te verstaan. Pas wanneer je het goede antwoord hebt genoemd mag jij je cadeau uitpakken.
 • Bingo – Bingo is natuurlijk altijd leuk om te spelen, maar helemaal wanneer er cadeaus te winnen zijn! Wanneer je één volle rij hebt mag je een cadeau uitpakken. Zijn er veel cadeaus, dan kun je er voor kiezen bij Bingo 2 cadeaus uit te pakken.
 • Quiz – Eén iemand is de quizmaster er stelt allerlei sinterklaas-gerelateerde vragen. Heb je het antwoord goed, dan mag je een cadeau pakken! Heb je het niet goed, dan wordt de volgende vraag gesteld. Wel zo leuk voor de quizmaster is het wanneer je af en toe van plek wisselt zodat hij/zij ook cadeaus krijgt.
 • Triviant Triviant is op zich al een leuk spel, maar een sinterklaas editie is wellicht nóg leuker! je kunt het zowel alleen of met teams spelen maar spreek wel van te voren duidelijk af wanneer er een cadeau mag worden gepakt. Bijvoorbeeld als jij of jouw team een partje wint.

Klassieke pakjesavond

Ik denk dat in vrijwel ieder huishouden één van de drie varianten worden gebruikt met pakjesavond, Je krijgt gewoon ineens een jutezak voor je deur met allemaal cadeaus die vervolgens één voor één uit worden gepakt, iedereen maakt voor een ander een surprise die gekozen is door middel van een lootje of jullie spelen het klassieke dobbelspel.

Nou zijn ze natuurlijk alle drie leuk, maar mijn favoriet is dan toch wel het dobbelspel. De jute zak met cadeaus is leuk en handig wanneer er maar weinig jonge kinderen zijn en de surprises zijn juist leuk wanneer er veelal oudere kinderen en volwassenen zijn. Het dobbelspel daarin tegen kan voor iedereen. Wel haalden wij apart nog cadeaus voor de kinderen; het dobbelspel was meer voor de volwassenen. Ken je het dobbelspel nog helemaal niet? Hieronder leg ik je uit hoe het werkt.

Uitleg Sinterklaas dobbelspel

Bij dit spel maak je gebruik van een speciale dobbelsteen. Deze kun je zelf maken maar zijn ook gewoon te koop in de winkel. De kanten van de dobbelsteen zien er als volgt uit:

 1. Pak een cadeau, maar pak hem nog niet uit
 2. Alle cadeaus één plek naar rechts
 3. Pak een cadeau en pak deze uit
 4. Alle cadeaus aan een willekeurig iemand geven
 5. Pak één cadeau van jezelf uit als je die hebt
 6. Pak een cadeau, maar pak hem nog niet uit

In de eerste ronde gooi je één voor één met de dobbelsteen en voer je de opdracht uit net zo lang uit totdat alle cadeaus zijn verdeeld en uitgepakt. Wanneer alle cadeaus op zijn mogen deze uitgepakt worden.

Bij ronde 2 zijn de kanten van de dobbelsteen anders te weten:

 1. Ruil met één persoon alle cadeaus
 2. Geef een cadeau aan een ander
 3. Laat iemand een cadeau aan een ander geven
 4. Ruil met iemand een cadeau
 5. Schuif allemaal een plek op naar rechts en laat de cadeaus liggen
 6. Pak bij iemand een cadeau af.

Deze ronde kan natuurlijk heel lang doorgaan, daarom is het verstandig van te voren een tijd af te spreken en eventueel een wekker te zetten. Dit kan 20-30 minuten zijn maar als jullie langer willen spelen kan dat natuurlijk ook.
Ook is het handig om van te voren af te spreken hoeveel cadeaus er gekocht worden per persoon. Je kunt er ook voor kiezen bijvoorbeeld 3 cadeaus te kopen en 2 onzinnige dingen uit je huis erbij te doen.

Veel plezier met pakjesavond!

Wanneer jullie pakjesavond uitgebreid vieren kan het wel eens gebeuren dat het allemaal een beetje standaard en saai wordt. Bekijk deze pakjesavond spellen!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond