Home » Samen een huis kopen? Heb je hier dan weleens bij stilgestaan?

Samen een huis kopen? Heb je hier dan weleens bij stilgestaan?

Samen een huis kopen is leuk en spannend tegelijk. Het begint al met de zoektocht naar iets dat je beiden kunt waarderen. En kunt betalen natuurlijk. Niet geheel onbelangrijk. Een jaar of drie geleden zochten én vonden wij ons droomhuis. Het was een rollercoaster van urenlang zoeken, rekenen, laten berekenen en peentjes zweten. Ondanks dat er van alles op ons afkwam, wat we niet hadden verwacht was het het allemaal waard! Sta je op het punt om een huis te kopen? Zet voor nu heel even de roze bril af en lees waar je mee te maken zou kunnen krijgen.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Als je een hypotheek afsluit, is het vaak belangrijk om hier ook een overlijdensrisicoverzekering bij af te sluiten. “We willen natuurlijk wel dat, mocht je partner komen te overlijden, je in het huis kunt blijven wonen.” Juist ja! De dame bij de bank legde netjes uit waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten nodig was, maar het “wat als scenario” dat ze schetste maakte me niet echt vrolijk. Op dat moment dan. Achteraf troostte de gedachte me juist. Mocht het ondenkbare gebeuren, dan kan ik met de kinderen in elk geval in ons droomhuis blijven wonen.

Lees ook: Ons huis is nu een thuis voor ons allemaal!

Rood staan is een krediet

Rood staan is een lening. Ja duh! Maar wist je ook dat de mogelijkheid om rood te staan onevenredig zwaar meeweegt in de vraag hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek? Of je het wel, niet of weinig gebruikt doet er dan niet toe. Dus opzeggen voordat je een hypotheek aanvraagt.

Een aankoopmakelaar is goud waard

Bezichtigen, bieden, onderhandelen en aankopen kun je echt prima zelf. Maar een goede aankoopmakelaar betaalt zich altijd uit. Terwijl jij met je roze bril (hij mag weer op) rond kunt rondlopen, kan hij de kritische vragen stellen en eventuele verborgen gebreken achterhalen. Bieden en onderhandelen is een spel die je zonder emoties moet spelen wil je niet teveel betalen. Ook dit kun je het beste aan een professional overlaten.

Hoogte hypotheek berekenen

De hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten is afhankelijk van je inkomen. Logisch! Maar het hangt ook af van de taxatiewaarde van de nieuwe woning. Simpel gezegd: Je gaat niet meer kunnen lenen dan de woning waard is. Juist in deze gekke tijden waarop woningen soms ver boven vraagprijs van eigenaar wisselen, is het goed om je dat te realiseren. Als je het verschil kunt bijpassen is er niks aan de hand natuurlijk.

Samen een huis kopen

Ondanks dat er veel op je afkomt, blijft een huis kopen een enorm te gekke mijlpaal. Bereid je goed voor en geniet van de ervaring.

 

Foto contract tekenen | Luckysky1911 via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond