Home » Review: Stratego Assassin’s Creed

Review: Stratego Assassin’s Creed

Stratego Assassin’s Creed

Jumbo heeft een nieuwe versie van het bekende spel Stratego uitgebracht, namelijk een Assassin’s Creed versie. Voor de kenners van deze game is dit een echte musthave, maar ook als je nog nooit Assassin’s Creed hebt gespeeld is deze Stratego versie erg leuk. Er zijn namelijk speciale handelingen die je tijdens het spel kan doen, wat het spelverloop net even wat spannender maakt.

Inhoud van de doos

 • Speelbord
 • 30 rode stukken
 • 30 blauwe stukken
 • Scherm
 • De spelregels
Stratego Assassin’s Creed

Ook zit er een stickervel bij. De eerste keer dat je het spel gaat spelen is het de bedoeling dat je alle stickers van de assassijnen, de blauwe kleur, op de blauwe stukken plakt. De stickers van de tempeliers komen op de rode stukken. De stukken zijn onderverdeeld in de volgende namen en rangen:

 • 1x Maarschalk rang 10
 • 1x Generaal rang 9
 • 2x Kolonel rang 8
 • 3x Majoor rang 7
 • 3x Kapitein rang 6
 • 2x Luitenant rang 5
 • 2x Sergeant rang 4
 • 4x Mineur rang 3
 • 5x Verkenner rang 2
 • 1x Spion rang 1

Verder zijn er nog 5 bommen voor elk team en de Appel uit het Paradijs. Het doel van het spel is dan ook om als eerste de Appel uit het Paradijs van je tegenstander te veroveren.

Speluitleg Assassin’s Creed Stratego

Nadat je alle stickers op de verschillende stukken hebt geplakt is het de bedoeling dat ieder een team kiest; de assassijnen of de tempeliers. Je legt het bord op tafel en zet het scherm in het midden. Op die manier kan je tegenstander namelijk niet zien waar jij je stukken plaatst. Vervolgens ga je alle 30 stukken op jouw gedeelte van het bord plaatsen, dit doe je op de eerste drie rijen. Zorg ervoor dat de stickers jouw kant op staan, zodat je tegenstander ze niet kan zien. nadat alle stukken geplaatst zijn haal je het scherm in het midden weer weg.

Belangrijk om te weten is dat alleen de stukken met een rang verplaatst kunnen worden. De bommen en de Appel uit het Paradijs blijven dus altijd op de plek staan waar jij ze hebt neergezet. Ook zijn er drie specialisten te vinden in het spel die een extra functie hebben te weten:

 • De Spion (1) – De enige missie van de spion is het uitschakelen van de Maarschalk. Als een Spion de Maarschalk aanvalt wordt deze van het bord verwijderd, ondanks dat de rang van de Maarschalk hoger is, valt de Maarschalk echter de Spion aan, dan wordt de Spion van het bord verwijderd.
 • De Verkenner (2) – Verkenners hebben geen limiet qua het aantal zetten dat zij mogen doen, zolang het maar in een rechte lijn is. Daarnaast kunnen zij ook als enige aanvallen in dezelfde beurt.
 • De Mineur (3) – Het doel van de Mineur is om de bommen uit te schakelen. Wanneer een Mineur de Bom aanvalt, wordt deze onschadelijk gemaakt en van het bord verwijderd. De Mineur zal vervolgens op de plek van de Bom komen te staan.

Verplaatsen en aanvallen

Wanneer het jouw beurt is om je te verplaatsen moet je rekening houden met een aantal punten. Zo mag je maar één stuk per beurt verplaatsen naar een volgend veld. Dit mag maar één stap zijn, tenzij het om een Verkenner gaat. Je mag het stuk naar voren, naar achteren en opzij verplaatsen, maar nooit schuin. Ook mag er maar één stuk per vakje staan, mogen stukken niet over of door een bezet vak en zodra je het stuk loslaat mag je de zet niet meer ongedaan maken.
Ook bevinden zich in het midden van het bord twee explosies. Hierop zijn geen vakjes te zien. je stukken mogen hier dan ook niet overheen of doorheen, maar moeten er langs.

Wil je gaan aanvallen? Dan mag je dit niet in dezelfde beurt doen als het verplaatsen, tenzij het om een Verkenner gaat. Staat er een stuk van je tegenstander voor, naast of achter je, dan kun je hem aanvallen. Pak hiervoor je eigen stuk op en tik het stuk van je tegenstander aan. Hij zal dan de naam en het rangnummer van zijn stuk moeten vertellen. Jij doet vervolgens hetzelfde. Wanneer jouw stuk een hogere rang heeft moet het stuk van de tegenstander van het bord af, andersom geldt hetzelfde. Bij dezelfde rang worden allebei de stukken verwijderd. Dit geldt niet wanneer jouw Spion de Maarschalk van de tegenstander heeft aangetikt.

Heb je een bom aangetikt dan wordt jouw stuk verwijderd en blijft de bom staan, tenzij je met een Mineur speelt. In dat geval moet de Bom van het bord af en komt jouw Mineur op zijn plek te staan.

Wanneer is het spel afgelopen?

Het spel is definitief afgelopen wanneer jij de Appel uit het Paradijs van de tegenstander hebt aangevallen en veroverd, of andersom. Daarnaast is het ook mogelijk dat het spel beëindigd wordt omdat één van de twee spelers geen stukken meer overheeft om aan te vallen of te verplaatsen.

Stratego Special met de krachten uit het Paradijs

Deze Stratego editie heeft ook nog een special. Er zijn namelijk drie regels die toegepast kunnen worden aan het klassieke spel, om zo een echte Assassin’s Creed ervaring te creëren.

 • Sluier uit het Paradijs – De sluier wordt in de game gebruikt om verschillende wonden te behandelen. Niet alleen steekwonden, maar bijvoorbeeld ook aangeboren afwijkingen. Deze Sluier wordt gedragen door de Spion. Op het moment dat je Spion gevangen wordt genomen kan er een andere gewonde soldaat geheeld worden. Hiervoor kies je direct een soldaat die al eerder verslagen is en je plaatst deze op een vakje in de eerste rij van het bord. Wanneer hier geen plek is, kies je de tweede rij.
 • Zwaard uit het Paradijs – De Zwaarden uit het Paradijs zijn één van de krachtigste wapens en zijn ontwikkeld door de Eerste Beschaving. De Zwaarden hebben veel verschillende kwaliteiten. De Kapiteins in het spel dragen deze Zwaarden en kunnen hiermee twee stukken tegelijk aanvallen. Dit doe je door allebei de stukken aan te tikken en vervolgens de regels voor een normale aanval te volgen. Hierbij begin je met het vertellen van de rang van het laagste stuk. De Bom is hierbij de laagste, daarna de Spion en zo verder. Betreft het een Bom, dan moet de Kapitein direct het bord verlaten. Het andere stuk blijft dan op het bord. Zijn allebei de stukken van de tegenstander een Kapitein, dan moeten deze allebei van het bord af, samen met je eigen Kapitein. Na elke aanval keert de Kapitein terug naar zijn eigen positie.
 • Appel uit het Paradijs – “Aan hem die aan de glans van de Appel worden blootgesteld, wordt beloofd dat ze alles krijgen wat ze maar willen. Er wordt maar één ding gevraagd: volledige gehoorzaamheid. En wie kan dat nou weigeren? Dit is de vleesgeworden verleiding.” De Appel uit het Paradijs is ontzettend krachtig. Deze kan dan ook maar één keer gebruikt worden, en dus dien je hier verstandig mee om te gaan. Wanneer je de Appel gebruikt moet je zijn locatie tonen door hem om te draaien. Daarna tik je een stuk van de tegenstander aan, ongeacht waar op het bord deze zich bevindt. Dit stuk is dan tijdelijk van jou, door de krachten van de Appel. Tik vervolgens op alle vier de stukken die grenzen aan het stuk dat je hebt geselecteerd om ze één voor één aan te vallen volgens de normale regels. Ook hierbij worden de aanvallen individueel behandeld, waarbij je begint bij de Bommen en daarna rang 1 en zo verder. Is het eerste stuk een Bom, dan wordt het aanvallende stuk gevangen genomen. Met alle andere aangevallen stukken gebeurt dan niks. Je stopt je beurt en het aanvallende stuk keer terug naar zijn eigen positie na elke succesvolle aanval. Val je de Appel van de tegenstander aan, dan krijgt de tegenstander weer controle over zijn eigen stuk.

Belangrijk om te weten: als je met de Appel een Spion van de tegenstander hebt geselecteerd, dan kan deze zijn eigen Maarschalk uitschakelen. Wanneer je een Mineur hebt geselecteerd kan deze zijn eigen Bommen ontmantelen.

Stratego Assassin’s Creed

Wat wij van het spel vinden

Het is een erg leuk spel, en een hele leuke variatie op het origineel. Ben je een fan van Assassin’s Creed, dan is Stratego Assassin’s Creed erg leuk om te spelen met de verschillende characters maar ook als je hier nog nooit van hebt gehoord is het spel erg leuk om te doen.
Wanneer je helemaal nieuw bent in Stratego kunnen de verschillende spelvariaties en spelregels ingewikkeld zijn, maar tijdens het spel kom je er al snel achter hoe je het spel het beste kunt spelen.

Meer info over Stratego Assassin’s Creed:


Lees ook: Dessineo••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond