Mila kreeg een vriendinnetje te spelen en ik had zin om de dames te verwennen met iets lekkers. Iets dat bijna alle kinderen wel lusten. Eén van de drie welbekende p’s; namelijk pannenkoeken! Ik ging voor een herfstig variant en maakte pompoenpannenkoeken met ahornsiroop. Ik hou van pompoenen. Of het nu in een soepje is met een dun plakje smeltende mozarella of pompoen gegaard in de oven met een beetje peper en zout… ik hou er wel van. Gelukkig is het weer die tijd van het jaar.
 
pompoenpannenkoeken met ahornsiroop maplesyrup
 

Pompoen

Wist je dat pompoen, nog veel meer dan wortels, super goed zijn voor je ogen? Daarbij zit het naast vitamine A dus ook bomvol vitamine C. Het is vooral erg lekker hoor, maar uiteraard zijn gezondheidsvoordelen mooi meegenomen. Het leek mij dat deze van nature ietwat zoete vrucht het heel goed zou doen in combinatie met ahornsiroop en daarom besloot ik het samen in een pannenkoek te verwerken. Benieuwd hoe ik deze pannenkoeken met pompoen maakte?

Pompoenpannenkoeken met ahornsiroop maken

Uiteraard heb je pompoen nodig. Ik maakte het mezelf makkelijk en gebruikte hiervoor voorgesneden pompoenstukjes van de AH. Voor dit recept kun je verder het beste pure ahornsiroop kopen. Ik gebruikte Buckwud van Holland & Barrett.


1 ei

300 gram pompoen

125 gram speltmeel

250 ml melk

hoeveelheid rozijnen naar smaak

2 eetlepels ahornsiroop

1 snufje zout

1 theelepel kaneel

olijfolie om in te bakken
 

Ik werd met alle liefde bijgestaan


 
Kook de pompoen gaar. Terwijl de pompoen opstaat kun je alvast de rozijnen wellen door ze in een bakje water te doen. Doe de overige ingrediënten samen in een kom en klop deze met een garde goed door elkaar.

Als de pompoen gaar is, pureer of prak je deze. Daarna mag ook dit moesje en de rozijnen bij je pannenkoeken beslag. Meng goed en bak daarna je pannenkoeken in olie naar keuze. Ik gebruik altijd olijfolie om te bakken.  
Het beslag is natuurlijk dikker dan bij gewone pannenkoeken. Niet geheel verrassend; het resultaat zijn kleine dikke pannenkoekjes. Perfect om groente in te verstoppen. In plaats van pompoen kun je trouwens ook variëren met wortel voor een hartige variant. In dat geval wel de rozijnen achterwege laten. Geen pannenkoeken compleet zonder topping. Gebruik in plaats van appelstroop, poedersuiker of jam eens ahornsiroop.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof. De ene ahornsiroop is alleen de andere niet. De echte worden gewonnen uit de esdoornboom waarna vervolgens het water er uit wordt verdampt. Wat overblijft is pure ahornsiroop. Holland & Barret (voormalige De Tuinen) verkoopt verschillende soorten pure ahornsiroop of maple syrup. Het verschil met gewoon suiker is dat ahornsiroop ook mineralen en ijzer bevat. Let je er daarom op dat je de echte hebt en niet stroop met een ahornsmaakje bijvoorbeeld? Naast de suikers die er van nature al in zitten, krijg je namelijk nog een beetje van de geraffineerde varianten cadeau. In dit geval onnodig.

Variatietips

De siroop doet het ook goed in koffie, thee of in andere baksels. Of over een bolletje ijs, hmmm. Over ijs gesproken… Mijn pompoenpannenkoeken met ahornsiroop waren, hoewel niet allemaal gelukt, een groot succes tijdens de lunch. Wil je er meer een (18+)dessert van maken, dan wel je de rozijnen minstens een uur in rum in plaats van water. Bolletje (kaneel)ijs erbij en ahornsiroop met wat pecannoten er over heen en klaar ben je. Tijdens het bakken vroeg ik me trouwens af wat het toevoegen van een halve banaan voor de smaak zou doen. Dus dat ga ik volgende keer zeker uitproberen.
 
 

Wat maak jij het liefste met pompoenen?

 
 
 
Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking
 

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 %d bloggers liken dit: