Home » Peuterpuberteit; hoe vermaak ik mijn peuter?

Peuterpuberteit; hoe vermaak ik mijn peuter?

De peutertijd is een hele leuke periode maar kan soms ook best pittig zijn. Je kind leert veel zelf te doen en dat kan nogal eens wat frustratie opleveren. Ook de peuterpuberteit kan lastig zijn. Ze zijn tegendraads, ‘nee’ is hun favoriete woord en voor je het weet zit je midden in een driftbui. Wanneer dit thuis gebeurd is het niet zo erg, maar midden in de winkel is dat toch minder fijn. 

Je kind vermaken 

Er zijn genoeg dingen om samen met je kind te doen. Op deze leeftijd willen kinderen heel graag helpen, maar vinden ze het ook interessant nieuwe dingen te leren. Een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken voor het vermaken van je kind zijn: 

 • Kleuren – samen een mooie kleurplaat inkleuren, of juist allebei een eigen kleurplaat. Na het kleuren hang je die van je kind natuurlijk vol trots op.
 • Knutselen – kinderen vinden het knutselen rond deze leeftijd ook erg leuk om te doen. Kies hierbij wel voor simpele dingen die je kind zelf makkelijk kan doen. 
 • Kleien – samen dieren maken van klei is ook erg leuk en bovendien leert je kind er ook nog wat van! 
 • Dansen – zet een leuk muziekje aan en ga samen dansen! Laat je kind bepalen welke pasjes jullie doen en maak het zo gek mogelijk!
 • Voorlezen – samen onder een deken op de bank en dan voorlezen uit een mooi prentenboek. Heerlijk toch? 
 • Hutten bouwen – is het buiten vies en nat? Schuif de tafels en/of banken dan tegen elkaar en bouw samen een mooie hut met dekens.
 • Samen douchen – nog zo’n fijne bezigheid; samen heerlijk uitgebreid douchen! Heb je een bad? Nog beter, samen lekker in bad zitten en spelen met de badeendjes. 
 • Speeltuin – een speeltuin doet het natuurlijk altijd goed dus als het lekker weer is ga dan samen naar de speeltuin toe. Wil je wat afwisseling? Kies dan voor een speeltuin waar je nooit/niet vaak naartoe gaat. 
 • Kinderboerderij – ook dit is een leuk optie en zorgt zeker voor plezier! Leer je kind de verschillende dieren of laat je kind ze zelf benoemen. 
 • Huishouden – geef je kind een doekje en hij helpt je maar al te graag mee in het huishouden. Ideaal, want zo kun jij ook je huishoudelijke klusjes doen. 
 • Wandelen – gewoon even een stukje wandelen, eventueel met de (loop)fiets of driewieler. Zijn er eendjes in de buurt? Loop daar dan ook even langs.

Lees ook: Houten trein van Bandits and Angels

Zelf spelen 

Hoe leuk het ook is om samen iets te doen, het is ook belangrijk dat je kind zichzelf leert te vermaken. Zijn er oudere broers of zussen dan gaat dat meestal vanzelf, maar is je kind alleen dan kan het maar zo zijn dat hij/zij daar een beetje hulp bij nodig heeft. En dat is helemaal niet erg! Onderstaand vind je een aantal tips die jou erbij helpen ervoor te zorgen dat je kind zelf kan spelen.

 • Veilige omgeving – zorg ervoor dat de omgeving waarin je kind speelt opgeruimd en kindvriendelijk is. Zet geen kostbare beeldjes of vazen vlakbij het speelgoed neer, dan hoef je je kind ook niet te storen omdat er misschien iets kapot kan gaan. 
 • Geduld hebben – waarschijnlijk lukt het alleen spelen niet in één keer. Je kind is het immers gewend dat mama meespeelt, en als dat nu ineens niet meer zo is dan moet hij/zij wennen aan de nieuwe situatie. Probeer geduldig te zijn en je kind positief aan te spreken. 
 • Afstand creëren – het kan gebeuren dat je kind vaak naar je toe komt wanneer hij/zij aan het spelen is. Zorg er daarom ook voor dat je in het begin bereikbaar bent. Ga bijvoorbeeld in de buurt van je kind op de grond zitten, en verhuis na een paar dagen naar de bank. Daarna zou je kunnen proberen af te gaan wassen. Op deze manier went je kind langzaam aan de nieuwe situatie. 
 • Niet storen – is je kind lief aan het spelen? Goedzo! Probeer nu niet zijn/haar aandacht te trekken. Blijf stil en maak geen oogcontact want dat kan er voor zorgen dat hij/zij direct stopt met spelen. Als je je kind op deze manier een beetje negeert kan je kind helemaal opgaan in zijn/haar fantasie. 
 • Complimenteren – heel belangrijk voor een kind is het om complimentjes te krijgen. Geef die complimenten dan ook zeker wanneer hij/zij lief aan het spelen is. Wanneer jij hier positief op reageert zal je kind dit als iets leuks gaan ervaren en trots zijn wanneer hij/zij zelf aan het spelen is. 

Lees ook: Hoera, ik heb een peuter. Bas is twee!

Hoe vermaak ik mijn peuter

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om samen iets leuks te gaan doen. Maar vergeet niet dat zelf spelen ook heel erg belangrijk is! En verveelt je kind zich? Ook dat is helemaal niet erg, dat is zelfs goed! Want wanneer je je verveelt kom je vanzelf met nieuwe opties om te gaan doen. 

 

Met deze afbeelding bewaar je deze tips op Pinterest

Je peuter vermaken tijdens de peuterpuberteit kan soms best lastig zijn. Deze 11 tips om een klein kind bezig te houden helpen je vast om het wat makkelijker te maken. #peuters #spelen••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond