Op Prinsjesdag maakt de overheid altijd bekend wat er gaat veranderen op het gebied van zorg voor het komende jaar. De verwachte gemiddelde zorgpremie, de hoogte van het verplichte eigen risico, maar ook de inhoud van het basispakket. Meestal is het niet zulk goed nieuws; de premies stijgen. We zijn verontwaardigd, maar vervolgens is het stil. En dan ineens in november, als de premies door zorgverzekeraars bekend worden gemaakt, wordt het paniekmonster wakker. En dat is eigenlijk maar goed ook want overstappen van zorgverzekering kan je veel schelen in de portemonnee.
Plan de campagne
Hoe je dat aanpakt? Allereerst moet je weten waar het precies over gaat. Dus controleer de nieuwe voorwaarden van je zorgverzekering. Verandert er iets? En wat dan precies? Vervolgens moet je bedenken welke zorg je volgend jaar verwacht. Denk aan fysiotherapie, zorg rondom de zwangerschap, brillen of tandartskosten. Kijk dan of je nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar en zo nodig stap je over van zorgverzekering. Klaar is Kees! Toch?
Overstappen van zorgverzekering
Eigenhandig alle zorgverzekeringen opzoeken, bekijken en vergelijken is een klus van jewelste. Eén waar ik in elk geval niet aan wil beginnen. Dan blijf ik liever zitten waar ik zit. Voor elk denkbare product of dienst heb je gelukkig vergelijkers die al dat werk voor ons kunnen doen. Maar soms twijfel ik aan de goede bedoelingen. Hoe onafhankelijk is het advies als ze een commissie krijgen voor iedereen die via hun de overstap maakt? Om zeker te zijn van een vergelijker die jouw portemonnee en zorgbehoefte als grootste motivator heeft, is transparantie heel belangrijk. Die transparantie heb ik gevonden bij de zorgvergelijker van de Consumentenbond.
Weetje | Hoewel je je oude verzekering uiterlijk 31 december kunt opzeggen, heb je tot en met 31 januari van het nieuwe jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Zorgvergelijker Consumentenbond
Nu is de Consumentenbond natuurlijk sowieso een erg betrouwbare en onafhankelijke organisatie. Dat is met de zorgvergelijker eigenlijk niet anders. Op de site staat precies hoeveel ze krijgen, van wie en hoe de zorgvergelijker tot stand is gekomen. Ook is deze voor iedereen te gebruiken, lid of geen lid. Is dit allemaal erg belangrijk? Vind ik wel. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken.
Je wil er op kunnen vertrouwen dat je de best mogelijke uitkomst krijgt voor je eigen specifieke situatie en je wil zelfverzekerd en met gemak kunnen kiezen voor zorg. Is je oude polis gewijzigd of je zorgvraag veranderd? Gooi er een vergelijker tegenaan en zorg dat je goed zit!
Foto van handen die een hart vasthouden van New Africa via Shutterstock
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••