Home » Passend onderwijs. Gefaald?

Passend onderwijs. Gefaald?

Het leek zo’n goed idee in 2014, Passend Onderwijs. Meer leerlingen op de reguliere scholen houden. In het begin ging dit goed, maar nu zitten de meeste SBO scholen vol en zitten er steeds meer kinderen thuis. Heeft het passend onderwijs gefaald?

Wat is Passend Onderwijs?

Naar mijn menig is Passend Onderwijs dat ieder kind gezien wordt, herkend wordt en persoonlijke aandacht krijgt. In 2014 werd passend onderwijs ingevoerd. Scholen werden verplicht om alle leerlingen aan te nemen. Daar werd ook onder verstaan alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Daarmee wilden ze voorkomen dat er teveel leerlingen naar het speciaal onderwijs werden gestuurd, want dat kostte teveel geld. Kort gezegd, een groot deel van het speciaal onderwijs werd weg bezuinigd en werd bij het reguliere onderwijs ondergebracht. In het begin gingen er inderdaad minder leerlingen naar het speciaal onderwijs, maar helaas gaat dit aantal weer omhoog.

Lees ook: Stress bij kinderen. Hoe herken je het?

Waarom het niet werkte?

In een reguliere klas heb je altijd kinderen die extra hulp nodig hebben. Toen Passend Onderwijs werd ingevoerd kwamen er per klas nog meer kinderen die extra ondersteuning nodig hadden. En soms hadden deze kinderen behoefte aan iets dat de leerkracht niet kon bieden. Uit een enquête van de onderwijsbond is gebleken dat er per klas drie leerlingen niet die extra ondersteuning krijgen omdat de leerkracht daar te weinig tijd of kennis voor heeft. Drie op de gemiddeld 30 kinderen! Dat is 10%. Deze kinderen “verzuipen”. Ze komen achter te lopen of gaan niet wenselijk gedrag vertonen. In sommige gevallen komen deze kinderen thuis te zitten. Niet iets dat je wil.

Er worden nu weer meer kinderen doorgestuurd naar het speciaal onderwijs. Meer dan ze hadden verwacht en daardoor zitten veel SBO en SO vol. Hierdoor komen steeds meer kinderen thuis te zitten. Kinderen die nergens terecht kunnen. Kinderen die niet goed zijn begeleid en kinderen waarvan ze eigenlijk niet weten waar ze met hen heen moeten. Thuiszitters vinden het voor even leuk, maar daarna zouden ze graag weer terug willen naar een groep. Ergens bij horen. Vrienden maken.

Ook zijn er de kinderen die wel gewoon in de klas blijven, maar niet de juiste hulp krijgen. Deze kinderen gaan achterlopen, Zonde!

Lees ook: Middelbare school-terreur

Maar wat nu?

Tja wat nu? Alle kinderen maar weer doorsturen? Meer geld voor ambulante begeleiding? Leerkrachten extra cursussen geven? ik denk dat we dit met zijn allen moeten doen. School, ouders, leerkrachten en onderwijsinstellingen! Er moet gekeken worden naar het pedagogische klimaat in de school, maar vooral in de klassen. Goede begeleiding is belangrijk. Intern begeleiders moeten vaker de hulp inschakelen van derden en niet het te lang zelf proberen. Ook leerkrachten moeten ervoor open staan om hulp te accepteren. Verder denk ik dat het beter zou zijn als de klassen kleiner zouden worden. Meer geld per kind, zodat scholen minder kinderen in één klas hoeven te plaatsen. Het is ook belangrijk dat de samenwerking tussen de verschillende instellingen sneller gaat. Vaak blijven vragen lang liggen en komt het zelden tot een snelle oplossing. Misschien één iemand die dit proces goed in de gaten houdt en snel weet te schakelen tussen verschillende instellingen (school, jeugdzorg, ambulante begeleiding, psycholoog)

Maar als allereerste is het belangrijk dat kinderen het idee hebben dat ze er mogen zijn. Dat ze belangrijk zijn, er toe doen. Dat ze mee mogen doen en op de plek zijn waar ze zichzelf kunnen zijn. Waar er geluisterd wordt naar het kind, En niet gekeken wordt naar wat we niet kunnen bieden, maar wat ze nodig heeft en wel kunnen bieden. Helaas denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Hulp zoeken

Voor alle ouders met thuiszittende kinderen… zoek hulp! Bel alle instanties. Betrek de gemeente erbij. Zij kunnen echt een hoop voor je betekenen. Maar weet vooral…. je bent niet de enige! Ik wens je heel veel sterkte, maar vooral kracht toe. Het is niet makkelijk om een kind te hebben dat thuis zit!

 

Foto van jongen in klas van Suzanne Tucker via Shutterstock 

 



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond