Home » Auw! Een paar handige tips voor moeders

Auw! Een paar handige tips voor moeders

Met deze tips, zoals bijvoorbeeld het gebruik van littekencrème kun je voorkomen dat een litteken blijvende gevolgen heeft.

Je kind groeit op met vallen en opstaan. Daar horen af en toe een paar schaafwondjes bij. Je kind heeft een jonge huid dus over het algemeen zie je na een tijdje weinig tot niets meer van de gevolgen van deze valpartijen. Het kan gebeuren dat er een wondje ontstaat op een plek waar het wel langer zichtbaar blijft. Met onderstaande tips, zoals bijvoorbeeld het gebruik van littekencrème kun je voorkomen dat het blijvende gevolgen heeft.

Een jonge huid is elastisch

De natuurlijke eigenschappen van de huid zorgen ervoor dat bij beschadiging door bijvoorbeeld een val, extra collageen wordt aangemaakt. Dat is, zeker bij jonge kinderen, een proces dat vrij snel verloopt. De huid herstelt zich soms echter niet altijd op dezelfde manier. Zeker als de wondjes wat dieper zijn, kan er extra huidweefsel ontstaan. Dit extra huidweefsel vormt het litteken. Er zijn manieren om te voorkomen dat dit extra huidweefsel ontstaat. Zeker als je kind een wondje in het gezicht heeft, is het goed om dat te weten dat je zelf een paar dingen kunt doen, maar ook baat kunt hebben bij het gebruik van een littekencrème.

Met deze tips, zoals bijvoorbeeld het gebruik van littekencrème kun je voorkomen dat een litteken blijvende gevolgen heeft.

Verstoor het herstelproces zo min mogelijk

Kinderen hebben de neiging aan de pleister te zitten die over wond zit. Ze zijn nieuwsgierig hoe het eruit ziet of ze hebben gewoon geen geduld om de pleister te laten zitten. In sommige gevallen kunnen ze ook niet van de wond zelf afblijven, met als gevolg dat het herstelproces wordt vertraagd. De kans dat er opnieuw vuil in de wond komt, is hierdoor ook groter. Het gevolg daarvan is dat de huid harder moet werken om de wond te dichten, waarbij het litteken dus groter kan worden. Dit kun je voorkomen door littekencrème te gebruiken. Met littekencrème breng je een siliconen laagje op de huid aan, zodat de wond beter beschermd blijft. De huid krijgt bovendien de kans om zich rustig en snel te herstellen, zodat er minder kans op littekenweefsel is.

Vermijd zonlicht tijdens het herstellen van de huid

Het klinkt heel logisch; direct zonlicht is niet goed voor de huid en zeker niet als deze herstelt van een wond. Maar kinderen zijn graag buiten en zeker in de zomer is het niet eenvoudig om ze uit de zon te houden. Maak daarom gebruik van een littekencrème die niet alleen zorgt voor een voorspoedig herstel van de huid. Kijk ook of deze littekencrème een beschermingsfactor tegen Uv-straling heeft. Op deze manier sla je twee vliegen in een klap. Je profiteert van de snelle werking van de natuurlijke ingrediënten van de littekencrème en gelijktijdig kan je kind rustig buitenspelen.

Masseren of deppen met citroensap

Heb je het idee dat je zelf ook nog iets wilt bijdragen aan het voorspoedig herstel van de wond van je kind? Als aanvulling op het gebruik van de littekencrème kun je de huid rond de wond zachtjes masseren. Dit brengt de bloedsomloop op gang en bevordert daarmee dus ook het herstel van de huid. Een andere optie is om een citroen uit te persen en het sap op het litteken te deppen met een watje. Maar vaak hebben kinderen voor deze methodes geen rust, of ze willen niet dat je bij de wond in de buurt komt. In dat geval is een littekencrème een goede oplossing. Je brengt het niet alleen snel en eenvoudig aan, er is uiteindelijk ook zichtbaar resultaat.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond