De wens voor een derde was er vrij snel na de geboorte van Bas. Ondanks het advies om een jaar te wachten met opnieuw zwanger worden, volgde ik mijn hart en kreeg ik Benjamin gelukkig mee. Toen Bas zes maanden oud was, testte ik positief. Zonder daar heel erg over te willen klagen, maar in tegenstelling tot mijn eerste zwangerschap van Mila en zelfs de tweede van Bas, was het bij tijd en wijle gewoon zwaar.

Waarom opnieuw zwanger worden binnen een jaar geen goed idee is

Een periode van 18 tot 24 maanden tussen twee bevallingen wordt als ideaal gezien door gezondheidsorganisaties. In de regel zul je echter het advies krijgen om ongeveer een jaar te wachten. Zeker als er sprake is geweest van een keizersnee. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar wat zijn nou de risico’s als je je hier niet aan houdt? Als er maximaal zes maanden tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap zit, moet je denken aan een verhoogde kans op een miskraam. Ook is de kans op een prematuur kindje aanwezig. Deze verhoogde kans duurt tot wel 18 maanden na je laatste bevalling! Bij een keizersnee is er nog de risico dat je buikwand nog niet voldoende geheeld is.

Dit deed snel opnieuw zwanger worden met mij

Al met al geen kleinigheden. Ik kan me overigens niet herinneren dat ik de risico’s toen heb opgezocht. Gelukkig is het voorgaande me wel bespaard gebleven. Wel had ik last van andere zaken.

Want: Ontzwangeren, wat is dat? Simpel gezegd ben ik al een paar jaar een lopende hormonenbom. Het is niet heel zelden dat ik me afvraag wie ik daadwerkelijk ben. Of beter gezegd hoe ik daadwerkelijk ben. Geen idee!

Mijn conditie of het ontbreken hiervan is ook een gevoelig punt. De lift nemen op mijn werk voor 1 verdieping omhoog is best een beetje absurd. Je kind thuis niet naar boven kunnen tillen ook. Met hulp en strategisch denken (luiers beneden hebben) lukt het allemaal, maar fijn is het niet.

Zwanger zijn is geen ziekte of handicap. En toch voelde ik me onwijs beperkt in mijn werk. De vermoeidheid als gevolg van bloedarmoede hielp ook niet mee. Kortere werkdagen wel. Al vond ik het lastig om hieraan toe te geven.

Heel veel spullen kunnen niet doorgeschoven worden, omdat ze nog in gebruik zijn door de jongste. Denk aan een ledikant, de kinderstoel of misschien zelfs wel de maxi cosi. We gebruiken trouwens de kinderstoel van Ikea en gaan er te zijner tijd gewoon nog 1 halen. Die kun je namelijk lekker stapelen. Het is niet de mooiste stoel, maar scheelt wel weer ruimte.

Elk nadeel…

Uiteraard heeft elk nadeel zijn voordeel en vice versa. Of was het nou andersom? In elk geval zie ik wel degelijk ook positieve aspecten aan het snel weer zwanger zijn. Alle kleding van Bas is nog zo goed als nieuw en schuif ik met gemak door. Ik moet het nog ondervinden, maar het minimale leeftijdsverschil komt straks met het spelen ook wel van pas denk ik. Over de praktische zaken ben ik deze zwangerschap meer ontspannen geweest dan ooit tijdens een zwangerschap. En niet te vergeten straks een pamperkontje erbij om onwijs veel van te houden.
 
 
Merel van Lotus Writings schreef eerder over haar ervaring met snel opvolgende zwangerschappen.
 
 
 
Bron: Zwangerinfo.com
Foto: zwangerschapstest via Shutterstock

 

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 %d bloggers liken dit: