Home » Oorzaken van gehoorverlies hoe te voorkomen

Oorzaken van gehoorverlies hoe te voorkomen

Horen is het proces waarin de geluidsgolven vastgelegd worden in je oren. Gehoorverlies kan als zeer lastig ervaren worden.

Horen is het proces waarin de geluidsgolven vastgelegd worden in je oren en waarin deze vervolgens omgezet worden in zenuwimpulsen. Deze impulsen worden geïnterpreteerd als geluid. Dit hele proces van het gehoor is uiteraard een belangrijk element van de communicatie. Ongeveer 13% van de mensen in de Verenigde Staten boven de leeftijd van 12 hebben een minder goed of geen gehoor, oftewel last van gehoorverlies.

Als je geen goed gehoor hebt (bijv. n.a.v. een hoortest) kan het lastig zijn om de ander goed te begrijpen. Dat maakt dat met elkaar communiceren lastig wordt of niet mogelijk is. Dat kan stress opleveren, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Maar wat goed is om te weten is dat gehoorverlies in veel gevallen kan worden verbeterd en behandeld.

Symptomen

De tekenen en symptomen van gehoorverlies kunnen verschillen. Dat ligt namelijk aan de verschillende omstandigheden en aan de vorm van het gehoorverlies. Zo hebben ouderen mensen met gehoorverlies vaker last van een hoge pieptoon, wat jongere mensen dan weer niet hebben.
Andere symptomen zijn:

  • Geluiden klinken gedempt
  • Impuls voor het verhogen van het volume van auditieve technologie
  • Duizelig door extreme focus en duizeligheid oorzaken van stress en verstoorde ontvangst van geluid
  • Mensen minder goed kunnen verstaan in grote menigten of bij veel achtergrondgeluiden
  • Geïrriteerd raken tijdens een gesprek omdat je niet alles kunt verstaan
  • Het horen van zoemende geluiden in je oor

Fysiologie van het oor

Het oor heeft drie fysiologische delen, namelijk het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, dat is het ronde kraakbeen dat je kunt zien en aanraken. De oorschelp vangt de geluidsgolven van de omgeving op en brengt ze in de gehoorgang. Via de gehoorgang komen ze binnen bij je trommelvlies.

Het middenoor begint na het trommelvlies. Het bestaat uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Het middenoor leidt tot de buis van Eustachius, dat het middenoor met de keel en de neus verbindt. Deze drie beenderen verdelen en verhogen de geluidstrillingen volgens hun grootte, positie en vorm. Deze verhoging van de trilling is van cruciaal belang omdat het helpt de geluidsgolven over te brengen naar het binnenoor.

Het binnenoor bestaat uit het vestibulair labyrint, de vestibulaire zenuw en het slakkenhuis. Het slakkenhuis bevat met vloeistof gevulde kamers. De wanden van deze kamers bevatten zo’n 15.000 trilhaartjes. Wanneer de geluidsgolven door dit deel van het oor gaan, zet het slakkenhuis ze om in zenuwimpulsen. Vervolgens stuurt hij ze naar de hersenen door voor het verdere proces.

Goed om te weten is dat de meeste gehoorproblemen worden veroorzaakt door schade aan het binnenste deel van het oor.

Soorten gehoorverlies

Het gehoorverlies wordt verdeeld op basis van welk deel van het oor is beschadigd.

– Geleidende verlies

Geleidingsverlies is het type gehoorverlies dat optreedt wanneer de schade zich voordoet in het buitenste deel of middelste deel van het oor. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ongeval of door een tumor in het buitenste of binnenste deel van het oor. Meestal is dit type gehoorverlies behandelbaar, maar helaas niet altijd.

– Perceptief verlies

Perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies. Het is een permanent verlies van het gehoor. In deze toestand zijn de kleine haartjes of de zenuwen in het slakkenhuis beschadigd. De zenuwen in het slakkenhuis helpen bij het ontcijferen van de toonhoogte, luidheid en de betekenis van de geluidsgolven. Als deze dus niet goed werken, kan gehoorverlies ervaren worden. Je kunt hierdoor moeite hebben met het ontcijferen van woorden of zachte geluiden.

– Gemengd Gehoorverlies

Patiënten met een gemengd gehoorverlies hebben zowel het buitenste als het binnenste deel van het oor beschadigd. Je hebt dan dus last van een combinatie van conductief en perceptief gehoorverlies.

Mogelijke oorzaken voor gehoorverlies

De oorzaken van gehoorverlies kan zijn:

– Ouderdom

Het verlies van je gehoor op oudere leeftijd is gebruikelijk. 2% van de volwassenen in de leeftijd van 45 tot 54 in de Verenigde Staten heeft gehoorverlies. Bij volwassenen tussen de 55 en 64 jaar stijgt dit aantal naar 8,5%.

– Erfelijkheid

Als iemand in je familie te maken heeft (gehad) met gehoorverlies door een genetische aandoening, dan kan dit bij familieleden ook voorkomen. Als je al vanaf je kindertijd gehoorverlies hebt, komt dat wellicht door het gevolg van de mutatie in het GJB2-gen. Dit gen, dat helpt bij de productie van connexin 26, kan invloed hebben op de werking van het slakkenhuis.

– Harde Geluiden

Voortdurende blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot gehoorbeschadiging. Het is beter om bij harde muziek bijvoorbeeld oordoppen te gebruiken, zodat je je gehoor kunt beschermen en gehoorschade voorkomt.

– Oorinfecties

Infecties in het oor kunnen ook tot gehoorverlies leiden. Bijvoorbeeld door zwelling in het oor of door een ophoping van oorsmeer. Dat kan er voor zorgen dat geluidsgolven het binnenoor niet goed kunnen bereiken.

– Allergieën

Allergieën kunnen ervoor zorgen dat het oor opzwelt. Deze zwelling kan leiden tot problemen met het gehoor. Wat goed is om te weten is dat dit type gehoorverlies tijdelijk is én goed te behandelen is door middel van medische hulp.

Preventie en Behandeling

Permanent gehoorverlies is onomkeerbaar, maar je kunt uiteraard gebruik maken van hoortoestellen van bedrijven zoals EarPros. Zij hebben Apparecchi Signia en Apparecchi Widex die je gehoor aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoortoestellen zijn eigenlijk onmisbaar voor mensen met gehoorverlies, om te voorkomen dat je alleen nog maar kunt communiceren via gebarentaal.
Als je gehoorverlies tijdelijk is, kan je hebt beste een bezoek aan de huisarts brengen voor medisch advies.

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond