Home » Nachtmerries bij kinderen: hoe ga je ermee om?

Nachtmerries bij kinderen: hoe ga je ermee om?

Je hebt het vast wel eens of meerdere keren meegemaakt: midden in de nacht word je wakker van een angstig gegil of gehuil. Je kind heeft een nachtmerrie. Een heel vervelend iets, want je ziet je kind niet graag bang of verdrietig. En daar bovenop is het ook niet zo’n feest om midden in de nacht je bed uit te moeten. Sommige kinderen hebben zelfs meerdere enge dromen in één nacht of dromen na een keer wakker worden en getroost te zijn door papa of mama, gewoon weer door in diezelfde enge droom. Maar waar komen nachtmerries vandaan en hoe ga je ermee om?

Een samengesteld soepje

Dromen in het algemeen zijn eigenlijk een samengeraapt mengsel van alles wat we op een dag hebben gezien, gehoord of meegemaakt. Dat kan dus een gesprek zijn met papa en mama of met een leeftijdsgenootje. Misschien door filmpjes en TV en plaatjes, boeken en reclames die langs komen. En wat voor volwassenen niks geks of engs bevat, kan bij kinderen juist wel heel heftig binnenkomen. Misschien een stuk fruit met een gezicht in een reclame, een hond die blaft of een gesprek wat opgevangen wordt, dat over vuurwerk gaat of over het laatste nieuws. Eigenlijk zijn de drukte van een dag en de prikkels die constant binnenkomen al genoeg om nachtmerries te krijgen, wanneer je diep in slaap bent. 

Hoe ga je met nachtmerries om?

  • Laat je kind zo ontspannen mogelijk naar bed gaan. Geen drukke spelletjes, een stoeipartijtje of schermtijd. Een boekje lezen is beter net voor het slapen gaan. Lekker onder de douche of even in bad is ook ontspannend. 
  • Toch overvallen door een nachtmerrie? Praat er dan samen over. Niet in alle gevallen kan je kind goed uiten wat hij of zij heeft gedroomd, maar hoe ouder een kind is, hoe beter dat gaat. Door erover te praten kun je je kind geruststellen en misschien zelfs laten zien dat hetgeen gedroomd is, niet zo eng is als het leek. 
  • Als de dromen veel over monsters, draken en spoken gaan, kun je samen bedenken hoe ze verjagen kunt, voor je kind gaat slapen. Zo zullen ze minder in de dromen voorkomen en slaapt je kind rustiger. 
  • Is je kind nog klein? Dan kan een zelfgemaakte monsterspray al wonderen doen!
  • Er wordt afgeraden om je kind bij je in bed te leggen na het hebben van een nachtmerrie, omdat jouw bed dan een veilig plekje is en het kinderbed veel minder. Laat je kind liever zien dat het veilig is in zijn of haar kamertje.

Heeft jouw kind veel last van nachtmerries? ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond