Home » Moet u overstappen op een elektrische auto? De voor- en nadelen die u moet weten

Moet u overstappen op een elektrische auto? De voor- en nadelen die u moet weten

Eenvoudig gezegd is een elektrische auto een auto die alleen op accu's rijdt. Nu de brandstofkosten stijgen wordt dit interessant.

We leven in een tijdperk waarin we allemaal meer dan ooit afhankelijk zijn van onze voertuigen. Of je nu een individu bent of een gezin, we zijn als samenleving nog nooit zo afhankelijk geweest van onze auto’s om ons vlot van punt A naar B te brengen. Volgens een rapport van SustainX zal de wereldwijde auto-industrie binnenkort naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van bijna 9%. 

Door deze groeiende vraag zijn autofabrikanten begonnen met het innoveren van beproefde methoden. De nieuwste revolutie in de wereld van de motorvoertuigen: de elektrische auto. Nu deze op de markt komen (net als hun hybride neven) rijst de vraag: zijn ze de moeite waard? Het gebruik van elektrische auto’s heeft een aantal voordelen. Van kosteneffectief tot groener dan hun conventionele tegenhangers, ze bieden een verscheidenheid aan voordelen voor zowel u als de planeet. Als u zich afvraagt of u moet overstappen op een elektrische auto in plaats van een conventionele auto, lees dan verder om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van het overstappen.

Wat is een elektrische auto? 

Eenvoudig gezegd is een elektrische auto een auto die alleen op accu’s rijdt. Nu de brandstofkosten stijgen, kiezen consumenten overal ter wereld voor elektrische voertuigen als betaalbaar alternatief. Volledig elektrische auto’s genieten de voorkeur boven hybride auto’s en auto’s op brandstof, omdat voor de werking van het voertuig geen brandstof nodig is.

Voordelen van de overstap naar een elektrische auto

Er zijn veel voordelen verbonden aan de overstap naar een elektrische auto. Laten we er hieronder enkele bekijken: 

U bespaart geld 

Een van de grootste voordelen van de overstap naar een elektrische auto is dat u geld bespaart. Nu de brandstofkosten stijgen, is het belangrijk om over te schakelen op een elektrische auto om het maximale uit elke tankbeurt te halen. Simpel gezegd zijn de gebruikskosten van een elektrische auto veel lager dan de typische modellen die op fossiele brandstoffen rijden.

Milieuvriendelijk 

Een ander voordeel van de overstap naar een elektrische auto is dat hij milieuvriendelijk is. Door het gebruik van batterijen hebben elektrische auto’s geen uitstoot van uitlaatgassen, kooldioxide en andere schadelijke gassen. Daardoor zijn ze milieuvriendelijker dan conventionele voertuigen. Nu de klimaatverandering delen van de wereld blijft bedreigen, zijn huishoudens over de hele wereld op zoek naar manieren om duurzaamheid in hun dagelijkse routines op te nemen. Door het gebruik van een elektrische auto-onderdeel te maken van uw woon-werkverkeer, kunt u uw persoonlijke klimaatvoetafdruk exponentieel verminderen en de plaatselijke luchtvervuiling helpen terugdringen. 

Soepel rijden

Elektrische auto’s zijn een nieuwere uitvinding dan de typische modellen op brandstof, dus ze zijn ontworpen met een moderne bestuurder in het achterhoofd. Waar het bij traditionele auto’s soms ontbreekt aan geavanceerde technologie, lopen elektrische auto’s vaak voorop met innovatie. Of dit nu slimme app-gebaseerde controles, volledige LED-integratie of soepele en onmiddellijke acceleratie zijn, deze functies zijn veel meer thuis op een elektrisch voertuig dan op een meer traditioneel model.

Nadelen van de overstap naar een elektrische auto

Er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden voordat u investeert in uw eerste elektrische auto. Door hun unieke karakter zijn er enkele factoren die hen onderscheiden van conventionele auto’s en die de argeloze koper kunnen verrassen. 

Duurder dan gewone auto’s

Een van de nadelen van de overstap naar een elektrische auto is dat hij duurder is dan een gewone auto. Hoewel elektrische auto’s goedkoper zijn dan auto’s op brandstof, zijn er hogere aanloopkosten verbonden aan het voertuig. Dit komt door de nieuwigheid van de technologie en zal de komende jaren waarschijnlijk afnemen naarmate elektrische auto’s meer gemeengoed worden. Gelukkig worden deze aanloopkosten vaak gecompenseerd door de lagere gebruikskosten waarvan gebruikers van elektrische auto’s in de toekomst kunnen profiteren. 

Beperkte beschikbaarheid van oplaadpunten

Een ander nadeel van de overstap naar een elektrische auto is dat veel modellen een beperkte actieradius hebben. Een Tesla Model S heeft bijvoorbeeld een bereik van 270 mijl, terwijl een Chevrolet Bolt een bereik heeft van 238 mijl. Als u van plan bent lange afstanden af te leggen, moet u rekening houden met de capaciteit van uw auto. Omdat gewone auto’s bij elk tankstation kunnen worden bijgevuld, is dit minder een probleem voor conventionele modellen. U kunt dit probleem omzeilen door uw reizen van tevoren te plannen en te weten waar u een laadstation voor uw auto kunt vinden.  Gelukkig zullen oplaadstations voor auto’s in de loop der jaren alleen maar meer verspreid raken.

Bovendien kunnen sommige modellen elektrische auto’s meer kilometers afleggen op 100% lading dan andere. CUPRA-modellen kunnen bijvoorbeeld tot 335 mijl afleggen. Als kilometers belangrijk voor u zijn, zorg er dan voor dat de elektrische auto van uw keuze er een is met een aanzienlijke gebruiksduur. Op die manier is de toegang tot een laadstation een minder grote zorg tijdens uw reizen.

Samenvattend

De overstap naar een elektrische auto heeft veel voordelen. Hoewel de initiële kosten duurder kunnen zijn dan die van conventionele auto’s, zal de overstap naar een elektrische auto u op lange termijn geld besparen en uw ecologische voetafdruk verkleinen. Er zijn echter ook een paar nadelen verbonden aan de overstap naar een elektrische auto die u in gedachten moet houden. 


Lees ook: een motorhelm aanschaffen

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond