Home » Mijn tips voor als je van je hobby je werk wilt maken

Mijn tips voor als je van je hobby je werk wilt maken

Iets doen waar je gelukkig van wordt en daar ook nog voor betaald worden! Ideaal toch? Dat vind ik wel tenminste. En nu kan ik oprecht zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Toen ik de stap zetten om uit loondienst te gaan was ik op een aantal dingen goed voorbereid, maar op een aantal andere zaken weer niet. Zo is de kogel door de kerk en is een arbeidsongeschiktheidsverzekering over een paar jaar verplicht voor alle ondernemers. Zo zijn er nog een aantal zaken die je aandacht verdienen.

Informatie over bedrijf starten

Als je een nieuw bedrijf wilt starten, komen er ongetwijfeld heel veel vragen in je op. Hoe begin je, hoe gaan klanten je vinden, wat moet er precies in je boekhouding worden opgenomen en nog zoveel meer. Wat zo fijn is, en wat ik niet wist toen ik een paar jaar geleden mijn bedrijf inschreef, is dat de Kamer van Koophandel zoveel waardevolle informatie voor starters deelt. Naast online informatie delen, organiseren ze ook regelmatig startersdagen. De website van de KvK is een behulpzame informatiebron als je vragen hebt over het beginnen voor jezelf. Die zou ik dus zeker raadplegen.

Verplicht verzekeren arbeidsongeschiktheid

In Nederland moet iedereen belasting betalen, dat mag geen verrassing zijn. Als je een eenmanszaak hebt zoals ik, betaal je omzetbelasting en inkomstenbelasting. Dat zijn dus kosten waar je op voorbereid bent. Wist je ook dat je je vanaf 2024 verplicht moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Ik hield er gelukkig al rekening mee en nu is het echt een feit. De precieze invulling van deze wet moet nog duidelijk worden, dus dat blijft nog even spannend. Eigenlijk is niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid nog een stuk spannender als je geen reserves hebt. Nu al kun je je hiervoor met een arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen verzekeren. Nog even optioneel, straks verplicht. Dit zal een maandelijkse kostenpost opleveren waar je zeker rekening mee moet houden.

Aantrekkelijke website

Je krijgt online vaak maar één kans om een goede indruk achter te laten. Als een potentiële klant op je website belandt en deze is, op welke manier dan ook, niet op orde, dan heb je een grote kans dat deze onverrichter zake weg klikt. Of je je website nu puur gebruikt als visitekaartje, portfolio of juist een uitgebreid dienstenpakket aanbiedt, maakt dan weinig verschil. Mijn tip is om hier echt in te investeren. Dat kan met tijd door het zelf te leren en te doen of het uit te besteden. Eens die belangrijke basis staat, is het een kwestie van bijhouden. Maar dat is een deel van het werk wat ik eigenlijk ook wel weer heel erg leuk vind om te doen.

Lees ook: https://www.mamaloublogt.nl/ik-ben-multi-gepassioneerd/

Werk en privé gescheiden houden

Waar ik meer moeite mee heb is het gescheiden houden van werk en privé. Omdat ik thuis werk ben ik vaak met veel tegelijk bezig. Ik check vaak tussendoor mijn e-mail en een compleet vrij weekend heb ik nooit. Ik moet zeggen dat dat wat ik zo fijn vind aan ondernemen, die vrijheid om je eigen werktijden te bepalen, ook een struikelblok kan zijn. Wat kan helpen is om voor jezelf duidelijk je werkuren en vrije uren af te kaderen. Als je daar een keer van afwijkt is er geen man overboord, maar het moet wel werkbaar én leuk blijven.

Gelijkgestemden opzoeken

Wat ook leuk is, is contact met andere ondernemers. Ondernemen aan je keukentafel is een vorm van vrijheid, maar het kan ook eenzaam zijn. Het contact met collega’s is dan ook iets wat ik zeker wel mis. Hiervoor in de plaats zoek ik collega ondernemers op. Zowel online in Facebook groepen als offline tijdens events of in een Mastermind groep. Gewoon onder de mensen zijn werkt trouwens ook heel goed. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd in een koffietentje, de bibliotheek of bij een flexwerkplek te gaan werken.

Van je hobby je werk maken

Ze zeggen dat als je van je passie je beroep weet te maken, je geen dag meer hoeft te werken. Dat herken ik zeker. Elke werkdag weer kruip ik vol enthousiasme achter mijn computer om er vaak weer met tegenzin achter vandaan te komen. Toch is ondernemen niet elke dag een feest. Er zijn zaken waar je niet per se zin in hebt zoals de boekhouding, maar waarvan je toch altijd weer blij bent dat het goed geregeld is.

Lees meer over wat heb je nodig om te bloggen••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond