Home » Mijn kind heeft krentenbaard

Mijn kind heeft krentenbaard

De scholen zijn inmiddels alweer begonnen en de eerste luizencontroles door de Luizenmoeders zijn als het goed is weer gedaan. Want juist na de vakantie worden er vaak luizen gevonden. Deze beestjes kunnen namelijk heel goed overleven in water en dat is juist de plek waar onze kinderen te vinden zijn in de grote vakantie. In het water kan er nog een boosdoener aanwezig zijn waar ik nooit bij stil heb gestaan en waardoor je dus niet mag zwemmen als je hier last van hebt. Namelijk de bacterie die krentenbaard, of ook wel Kinderzeer veroorzaakt. 

Krentenbaard

Eén van mijn dames had haar knieën door een valpartij flink beschadigd en dit wilde maar niet helen. Het leek er zelfs op dat het alleen maar erger begon te worden. Niet alleen op haar knieën maar ook eromheen en op de rest van haar lichaam begonnen rare plekken te ontstaan. Op het moment dat we dachten aan krentenbaard kregen we van school een spoedbericht met de mededeling dat er krentenbaard rond ging.

Antibiotica tegen Krentenbaard

Na een bezoek aan de huisarts bevestigde ook zij dat het ging om een extreme uitbarsting van krentenbaard. We kregen direct de vraag of haar tweelingzusje er ook last van had. En ja, ook zij had al twee lelijke plekken bij haar knieën en een klein stipje bij haar neus. Gewapend met medicatie voor de komende tien dagen moesten we de bacterie onder controle zien te krijgen. Voor de één een antibioticadrankje waarvan nog niet zeker was of dit wel de juiste zou kunnen zijn. Maar dat zouden we met een paar dagen al kunnen zien en voor de andere een zalf met antibiotica. Op de vraag of de dames wel naar zwemles toe konden kreeg ik een strenge “Nee” te horen. Want juist via het water zou deze bacterie iedereen kunnen besmetten. We moesten wachten tot het volledig ingedroogd zou zijn. 

Lees ook: Later beginnen met zwemles

Wat is Krentenbaard?

Krentenbaard is een ontsteking van de huid veroorzaakt door een bacterie en zit meestal rond de neus en mond. Maar het kan ook op het hele lichaam voorkomen. Vaak bevindt het zich op een plaats waar de huid al beschadigd is door bijvoorbeeld een schaafplekje of een muggenbult. Hier ontstaan dan kleine rode wondjes met soms gele blaasjes met vocht. Dit kan heel erg gaan jeuken, maar krabben is echt uit den boze! De bacterie wordt meestal overgedragen door het vocht uit de blaasjes maar kan ook in de keel en neus genesteld zijn en overgedragen worden via hoesten en niezen. 

Besmettelijk

Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes zijn ingedroogd of na twee dagen na het begin van een behandeling die door een arts is voorgeschreven. Hierbij kan je denken aan een antibioticadrankje, tabletten of zalf met antibiotica. Het is dus echt aan te raden als je vermoedt dat iemand in het gezin krentenbaard heeft om hiermee naar de huisarts te gaan en het niet af te wachten. Van de huisarts hoorde ik dat wij de eerste melding waren, terwijl er toch echt al een melding van school was geweest. Volgens het RIVM kan een kind namelijk ook gewoon naar een kindcentrum of school. Sommige scholen vinden dit alleen geen goed plan zolang er geen behandeling is gestart. 

Meer informatie over krentenbaard kun je lezen op de site van Thuisarts.nl en het RIVM



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond