Home » Aan de slag met de mediawijsheid van mijn dreumes, peuter en kleuter

Aan de slag met de mediawijsheid van mijn dreumes, peuter en kleuter

dreumes, peuter en kleuter voor de televisie, media ukkie dagen

Eén op de drie ouders (31%) verwacht dat hun kinderen echt van nep kunnen onderscheiden. Slik! Daar hoor ik bij. Het jaarlijkse onderzoek van Iene Miene Media, naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen, strooit met meer herkenbare cijfers. Vlak voor het eten is het primetime voor 46% van de jonge kinderen om televisie te kijken, filmpjes af te spelen en apps te gebruiken. Dat laatste is ook niet meer dan logisch, het is hét moment dat iedereen weer samenkomt. Jij wil het liefst even uitpuffen op de bank na een lange (werk)dag. Die wil zijn verhaal kwijt. De ander heeft dorst. Het eten moet op tafel. En alles moet meteen en nu. Een gezinsavondspits in z’n volle glorie! Voor een beetje rust in de tent kies ik er voor om de televisie aan te zetten. Wij als volwassenen kunnen dan even ons verhaal kwijt en zij zijn even rustig en leren er ook nog iets van. Win-win. Toch?

Komt ie weer: bijna de helft van alle ouders, 45% om precies te zijn, denkt ten onrechte dat zelfstandig filmpjes kijken leerzaam is. Doe ik het nou echt zo verkeerd? Gelukkig is het onderzoek daar niet voor bedoeld. Wel om inzicht te krijgen in de opvoedvragen die ouders met jonge kinderen kunnen hebben als het gaat om het mediagebruik. Af en toe weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Met die inzichten kan er hulp worden geboden en kunnen handvatten worden aangereikt. Geen wijzend vingertje en belerende toestanden. Samen aan de slag op een leuke, concrete en animerende manier. Daar wordt iedereen (media)wijzer van.

Media Ukkie Dagen

Om hier meer bekendheid aan te geven, zijn er de Media Ukkie Dagen. Een jaarlijkse campagne, georganiseerd door Mediawijzer.net, om opvoeders op weg te helpen. In 2018 worden deze dagen gehouden van 6 t/m 13 april. Je kunt zowel online als offline, bijvoorbeeld in bibliotheken, terecht voor tips, apps en leuke activiteiten. Een app waar ik zelf heel blij van word, is  YouChoose. Mijn kinderen kijken regelmatig YouTube filmpjes en onbedoeld is er weleens doorgeklikt naar minder geschikt kijkmateriaal. Met deze app kies jij als ouder welke kanalen bekeken mogen worden. Er zullen dan alleen filmpjes van die kanalen getoond worden. Geen vage “kijk hiernaar” suggesties meer. Hulde!

Aan toffe activiteiten is tijdens de campagne overigens ook geen gebrek. Digitale speelkwartiertjes, Peuter voorlezen, boekstart uurtjes en zelfs leren programmeren. Ook op mijn blog zal ik, als media partner, aandacht besteden hieraan. Het was herkenning alom toen ik hoorde over het thema van dit jaar; dreumesen, peuters en kleuters mediawijs? Laat ik er hier nou van elke smaak eentje hebben rondlopen. De grootste uitdaging vind ik om ze alle drie niet meer te geven dan waar ze aan toe zijn. Als ik een filmpje voor peuter Bas op zet, moet dit ook geschikt zijn voor éénjarige Sem, maar ook niet te saai voor kleuter Mila. Lastig! Dé oplossing heb ik ook nog niet gevonden. Heb jij misschien tips voor mij? Wel ben ik aan de slag gegaan met de Media-Diamant.

dreumes, peuter en kleuter voor de televisie, media ukkie dagen

Media-Diamant

Net als een echte diamant heeft ook de Media-Diamant vijf zijdes. Elke kant staat voor een onderdeel van de mediaopvoeding: Plezier, Veiligheid, Samen, Inhoud en Balans.

Plezier | Geniet van de mogelijkheden

Digitale media horen er bij! Het biedt ontspanning en veel plezier. Facetimen en videobellen met opa en de oma’s zijn echt hoogtepuntjes voor mijn kinderen. En daarna zelf de verbinding mogen verbreken natuurlijk.

Veiligheid | Voorkom risico’s

Ondanks dat je een bepaald filmpje op zet, kunnen ze onbedoeld toch dingen zien die niet zo geschikt zijn. De afspraak die ik met de oudste heb, is dat ze naar me toekomt als ze iets geks ziet. Dat gebeurt “helaas” dan ook weleens. Met filters en een app als YouChoose, die ik eerder noemde, kom je een heel eind wat betreft veiligheid.

Samen | Begeleid je kind

Maar samen is het beste. Als je namelijk samen met je kind een spelletje speelt of filmpje kijkt, zit je er natuurlijk helemaal bovenop qua veiligheid. Bovenal kunnen ze meteen hun vragen aan je kwijt. Afgelopen Paasdagen hebben we bijvoorbeeld met z’n allen als gezinsmoment een film gekeken. De hoeveelheid vragen verbaasden me enorm. Normaal gesproken ben ik met andere dingen bezig als zij televisie kijken en kijk ik met een schuin oog mee. Blijft een puntje van aandacht voor mij deze.

Inhoud | Weet welke media geschikt zijn

Er komen dagelijks nieuwe apps bij. Een leuke en geschikte vinden is dan best lastig. De app Cinekid AppLab kan een fijn hulpmiddel zijn. In de app kun je per leeftijd, maar ook op categorieën en thema’s op geschiktheid zoeken. Je kunt van de apps filmpjes bekijken en recensies lezen die door Cinekid geschreven zijn.

Balans | Momenten met en zonder

Als hekkensluiter nog de balans. Hoelang laat je ze kijken? Hierbij ga ik altijd af op mijn gevoel. Tegelijkertijd zegt dat gevoel mij dat het op het moment teveel is. Ze kunnen zich prima zonder beeldscherm vermaken, maar als er eenmaal eentje aangaat, verliezen ze zich er helemaal in. Ik ben benieuwd of iets als een kookwekker of de beeldschermtijdskaarten van Mytimingcards ook op hun leeftijd al kunnen helpen bij het maken van afspraken hierover. Niet alleen voor hun trouwens, ook voor mezelf lijkt het fijn om een duidelijke houvast te hebben.

Mediawijs

Ter voorbereiding op de Media Ukkie Dagen heb ik de afgelopen weken veel gelezen over mediagebruik onder jonge kinderen en gekeken naar hoe het bij ons thuis gaat. Het was erg prettig om te constateren dat een hoop al goed gaat. Er zijn puntjes van aandacht waar ik zelf al graag mee aan de slag wilde. Dat blijkt nu niet eens zo heel moeilijk te zijn. En zelfs heel erg leuk. Waar ik in eerste instantie verwachtte dat het voornaamste doel zou zijn om het media gebruik te verminderen, wordt deze juist omarmd. Je kunt er ook niet omheen, wel moeten we onze kinderen leren er mee om te gaan. Mediavaardig maakt nog niet mediawijs.

Mijn leestip:
》Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind? Hier vind je veel tips over apps voor peuters. En ook op de site van MediaSmarties vind je het antwoord.

》Net als de Media-Diamant biedt ook het Digi ABCD goede handvatten om met het mediagebruik in je gezin aan de slag te gaan.

Heb jij ook kinderen in verschillende leeftijden? Hoe pak jij het mediagebruik dan aan?



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond