Home » Mama en ondernemer: hoe vind je de balans?

Mama en ondernemer: hoe vind je de balans?

Vanuit mijn eigen ervaring noem ik een aantal tips om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Fijn als je een baan met kinderen moet combineren.

Een baan en kinderen lijkt al moeilijk te combineren, maar ondernemen met kinderen is nog complexer. Als ondernemer staat flexibiliteit hoog op de agenda, terwijl er van moederlief net hetzelfde wordt gevraagd. Toch is het wel degelijk mogelijk om zowel een ambitieuze ondernemer als een aanwezige moeder te zijn. Vanuit mijn eigen ervaring noem ik een aantal tips om een goede balans tussen werk en privé te behouden.

Stop met multitasken en kies voor 100% focus

De grote valkuil voor mama’s is om te multitasken. Je kent het wel, tussen de paperassen door even de vaat verwerken en dan moet je nog holderdebolder met de kinderen naar de dansschool. Multitasken is inderdaad verleidelijk en het wordt vaak genoemd als een van de voordelen van het werken vanuit huis, maar het is geen goed idee. Het bezorgt je alleen maar stress en het zorgt ervoor dat je je niet 100% kan focussen. En zo hebben zowel je klanten als je kinderen niks aan jou. Het is dan veel beter om elke taak om de beurt af te ronden.

Als ondernemer koop je eigenlijk voortdurend tijd. Je besteedt bijvoorbeeld je administratie uit, zodat jij tijd kan besteden aan je corebusiness. Het is geen schande om ook huishoudelijke taken uit te besteden. Een poetsvrouw, een strijkdienst of een babysit kunnen een ongelofelijke hulp zijn. Je kinderen zullen het heus niet erg vinden, zolang je maar trouw blijft aan de basisregel: wanneer je wat met de kinderen doet, gaat de aandacht voor 100% naar hen. Dan is er ook geen tijd meer voor mails, offertes, ringxiety en andere zakelijke gekkigheden.

Zorg voor een goede voorbereiding

Flexibel zijn en improviseren zal altijd dagelijkse kost blijven, maar het is wel degelijk mogelijk om je op een aantal dingen voor te bereiden. Structuur is alles. Maak bijvoorbeeld een weekmenu en doe vooraf zoveel mogelijk inkopen. Zo hoef je er later niet meer over na te denken. Leg ’s avonds al kleren klaar voor de volgende dag en zet de ontbijttafel alvast even klaar. Als je kindje dan een lastige ochtend heeft, hoef je nog niet meteen mentaal in te storten.

Leg ook altijd een back-upplan klaar, zoals een pizza in de vriezer of een dvd voor als je kindje ineens ziek is. Zo’n back-upplan werkt overigens ook in de omgekeerde richting. Zorg voor passende vervangtaken om een gaatje in te vullen of haal alvast voldoende inktcartridges in huis. Dan hoef je niet met een kind op de arm te zenuwpezen in het warenhuis wanneer je inkt plotsklaps op is. Een extra voordeel: als je moet ondernemen met kids die ineens ziek zijn, rol je razendsnel kleurplaten of ander leuks uit de printer.

Ontdek zelf wat voor jullie werkt

Je hoeft heus niet alleen op mijn tips te vertrouwen. Elke mama en elk kindje is anders en dat is oké, echt waar! Sommige kindjes hebben voortdurend nood aan entertainment en dan is een oppas al snel aangewezen. Maar er zijn ook kindjes die zichzelf heel goed in stilte kunnen vermaken. Terwijl mama als dierenarts de eileiders van een katje afbindt, zit dochterlief in stilte in de poppenhoek te spelen. Als je kindje daar klaar voor is, als dit voor jullie alle twee werkt en als het voor je klanten geen probleem is? Dan is daar niks mis mee.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond