Home » Wat ik niet zal missen aan kolven op het werk + afbouwschema

Wat ik niet zal missen aan kolven op het werk + afbouwschema

Ik vond het op zich niet erg om na mijn verlof weer aan de slag te gaan. Mijn werk doe ik meestal met plezier. Daarnaast heb ik gewoon leuke en lieve collega’s. Toch vond ik het wel weer spannend in verband met de borstvoeding. Ondanks het kolven op het werk, heb je geen garanties dat de productie goed blijft. Ook was ik erg benieuwd of het kolven nu wel goed zou gaan. Bij Mila lukte het vaak niet om genoeg af te kolven. Desondanks ging ik vol vertrouwen er weer voor. Nu is de tijd aangebroken om te stoppen. Ik deel mijn afbouwschema en enkele dingen die ik absoluut niet ga missen aan kolven onder werktijd. Tot slot heb ik ook nog enkele anekdotes voor je van andere mama’s.

Kolfrecht

Hoe fijn is het dat wij in Nederland zoiets als het kolfrecht hebben. Ik ben er in elk geval erg blij mee en benut alle tijd die ik ervoor mag gebruiken. De maximale tijd is trouwens een kwart van je werkdag. Kolven onder werktijd of je kindje live gaan voeden mag je doen totdat deze 9 maanden is. Betaald! Het kolfrecht houdt ook in dat er eisen gesteld worden aan de ruimte die is toegewezen als kolfruimte.

Dit zijn ze:

 • een afsluitbare ruimte
 • met zitgelegenheid
 • en een aangenaam klimaat
 • met een koelkastje waar je je melk in kan bewaren
 • en uiteraard elektriciteit

Stoppen met kolven onder werktijd

Ondanks het vertrouwen waarmee ik aan het kolven op het werk begon, kwam ik al snel tot de conclusie dat het ‘m weer niet ging worden. Het kolven lukt op zich goed, alleen voldoende kolven lukt gewoon niet. Naarmate de behoefte aan meer melk kwam, moest dit aangevuld worden met poedermelk. Ik kon er gewoon niet tegenop kolven. Ondanks deze tegenvaller is het voor mij nooit reden geweest om te stoppen met kolven op het werk. Bas wordt volgende maand negen maanden en dan zal ik wel moeten. Althans met het kolven op het werk. Ik vind het erg jammer. Het is toch weer een afsluitende fase, maar het is ook wel een opluchting. Want er zijn een aantal dingen die ik niet zal missen aan kolven op het werk.

Wat ik niet zal missen aan kolven op het werk

>bepaalde collega’s die je succes wensen
> mensen die kolven als een pauze zien
> mij hierover schuldig voelen
>vaak, veel te vaak, kolfonderdelen vergeten
> een uur buffelen op een half flesje

Afbouwschema

Ineens stoppen met kolven is, net als ineens stoppen met borstvoeding geven, niet aan te raden. Ook hier is het verstandig om over een periode het kolven te minderen. Net als bij het afbouwen van borstvoeding laat je steeds een, in dit geval, kolfbeurt weg. Ik heb een infographic gemaakt.

Afbouwschema voor het stoppen met kolven op het werk
Afbouwschema voor het stoppen met kolven op het werk

Kolf anekdotes

Kolven op ongewone plekken, een kolfruimte wat die naam niet verdiend, gestoord worden of gewoon blunders. Op mijn vraag om leuke anekdotes werden deze met mij gedeeld:

Nienke van Moekenijn: Ik werkte op een festival (zwarte Cross) samen met mijn oude studentenvereniging. En ja, ik moest kolven. Mijn vrienden zijn wel wat gewend en ik hoef voor hun niet zo zeer apart te zitten. Dus ik heb mijn hands-free kolf in een hoekje aangesloten en een omslagdoek omgedaan. Ik zat samen met iedereen een broodje te eten. Maar er waren ook andere studenten aan het werk. Die vonden het wel heel vreemd en ik hoorde telkens weer:  “Er gaat een telefoon af”. Toch leuk dat ik na 15 minuten 2 volle flesjes melk onder mijn omslagdoek haalde. Die gezichten waren prachtig.

Tineke van Working mommy abroad: Toen ik weer aan het werk moest (woon heel ver van kantoor dus kon op kantoordagen geen enkele voeding life doen) In plaats van vroeger opstaan om voor ik naar werk ging te kolven (slaap=schaars!), besloot ik om maar gewoon in de trein te kolven onder een hele grote sjaal. Elke keer hopend en biddend dat degene die naast me zat door zou slapen/door zou werken of in ieder geval niet zou merken dat de sjaal behoorlijk bewoog.

Rory van 40envoorheteerstmoeder: Ik heb lang gekolfd. Gewoon thuis aan de eettafel. Juist. Voor het raam! Let wel, met mijn rug ernaar toe. Maar toch, als ik nu zie hoeveel mensen er allemaal langs onze ramen lopen denk ik weleens: Was dat nu echt handig (was ik toen totaal niet mee bezig blijkbaar).

Merel van Lotus Writings: Enige anekdote die ik voor je heb, is over de avond dat ik maar liefst een uur aan dat apparaat hing voor 15 ml (en maar braaf water drinken tussendoor). Toen kwam de jongste en die dronk zo de hele borst leeg… Laatste keer dat ik kolfde!

Anoniem: Tijdens het kolven op mijn werk probeerde iemand de deur open te maken. Dat lukte niet waarop ik vervolgens hoorde: Oh, zit ie op slot? Goh! Wat denk je zelf?! Weg concentratie.

Romy van Dochterlief: Waar Romy moest kolven op haar werk? (Dit is een quote uit een artikel, via de link kun je het hele artikel van Romy lezen.)

Het voormalig kolf-hok annex invalidentoilet op mijn werk waar zogenaamd niemand anders gebruik van maakte. Maar waar ik ooit een grote boodschap van iemand anders in het toilet aantrof die verzuimd had door te spoelen. Een fijne, hygiënische omgeving om het eten van mijn baby in te bereiden. Bedankt hé!

Jessica van Exploring Life: Bij ons in het onderwijs is kolfRECHT nog niet helemaal duidelijk. Ik kolf dus altijd tijdens de speeltijd achter een computer. Elke dag komt er minstens één iemand binnen gelopen. Ondertussen ben ik niet anders gewoon. Ik heb ook al eens met mijn slaapkop mijn kolf niet op mijn tepel gezet met een blauwe plek tot gevolg.

Heb jij nog een anekdote, blunder of wil je misschien iets anders kwijt over kolven?


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
 • Mooie infografic, handig. En informatief stuk voor andere moeders die willen gaan afbouwen. Toch jammer dat je niet kunt kolven tot een jaar eigenlijk.

 • Bij mijn had een mannelijke collega mijn ‘verlopen yoghurt’ (lees gekolfde melk) bijna weggekapt.
  Komaan! Zat in een washandje met een handdoek erbij in de koelkast :/

  En ik kolfde in mijn klaslokaal met de deur op slot en gordijnen dicht… een collega gaf de sleutel aan een leerling om haar vergeten pennentasje te gaan halen. Maar goed dat ik de sleutel nog op het slot had zitten! 😀

 • Ik heb nu 1 kolfsessie afgebouwd (zoontje is 9 maanden), en ik blijf nog 1x kolven in de lunchpauze tot hij 1 jaar is. Ik heb iets anders afgebouwd: de ochtendsessie verplaatsen naar de middag (telkens een kwartier later gaan kolven) en de middagsessie telkens een minuut korter kolven totdat ik deze kon overslaan. Verder kolf ik best makkelijk, dus dat scheelt 🙂 Nu met 1x kolven kolf ik 250-300 cc, dus dat zijn 2 flesjes (zoontje krijgt nu dus 2 ipv 3 flesjes op kdv). Rest wordt aangevuld met water, groente, fruit en brood. En de kolf maakt ook echt uit! Ik kolf nu met Horigen Chicture en daar kolf ik echt meer mee dan met Medela Swing.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond