Home » Dit mag er niet ontbreken in een kindvriendelijke keuken

Dit mag er niet ontbreken in een kindvriendelijke keuken

Naarmate onze kinderen ouder worden, vinden ze meehelpen in de keuken super interessant: boterhammen smeren, zelf water pakken, de tafel dekken en natuurlijk roeren in de pan. Blijer kun je ze niet maken. Uiteraard wil je ze wel een omgeving bieden waarin dit allemaal veilig kan. Vanaf het ontwerp van je keuken tot ver na aflevering zijn er een aantal keuzes die je kunt maken om dit voor elkaar te krijgen.

Apparatuur in de hoogte

Welke smaak je ook hebt, er zijn veel mogelijkheden om de keuken van je dromen samen te stellen. Wij kozen voor wit, hoogglans en greeploos. Een moderne stijl waar we allebei enorm van houden. Kijk maar eens op deze pagina met moderne keukens. Ook kozen we er voor, met het oog op de veiligheid van de kinderen, om alle apparatuur de hoogte in te verwerken. Ons oude oventje, dat van buiten ook warm wordt, staat heel laag en werkt als een magneet op onze kinderen. Zowel aan als uit. Geen relaxed gevoel. Dus bij het ontwerpen hebben we al rekening kunnen houden met onze kinderen.

Kidikutter

De rest zit ‘m in de accessoires en ook daar heb ik zo mijn ideeën over. Zoals een Kidikutter. Dat is een mes speciaal ontworpen voor kindjes vanaf 3 jaar. Ze kunnen alles hiermee snijden, behalve hun vingers. Ideaal voor kleine helpers. Want dat meehelpen in de keuken zo zijn voordelen heeft, staat vast.

Kastbeveiliging voor softclose deurtjes

Waar ik niet meteen aan heb gedacht, maar nu wel naarstig een oplossing voor zoek, is een kinderbeveiliging voor softclose deurtjes en lades. Mijn grootste eis is dat het niet zichtbaar mag zijn aan de buitenkant. Voor nu heb ik, na een paar rondjes Google, een sterke voorkeur voor magneetsloten. Al zie ik ook zeker nadelen hoor. Om de kastjes te openen heb je een magneetje nodig; de sleutel. Zoiets moeten pakken is een extra handeling en hij kan makkelijk kwijtraken. To be continued dus!

Lees ook: De ideale verlichting kiezen voor onze keuken

Veilig gedrag

Je kunt van alles in huis halen om je keuken veilig te maken, maar het grootste verschil kun je zelf maken. Zo is het een goede regel om kinderen nooit alleen in de keuken te laten. Het is bizar wat ze in een fractie van een seconde kunnen bedenken en uitvoeren.

Nog iets anders waar ik enorm op let, zijn de pannengrepen als ik aan het koken ben. Ik probeer deze zoveel mogelijk niet te laten uitsteken door ze richting het blad te draaien. Kinderen zijn zo nieuwsgierig en de mijne kijken graag mee in de pan. Je wilt je niet voorstellen wat er zou kunnen gebeuren als ze aan een pan trekken die op het vuur staat.

Een veilige keuken

Je ontkomt er niet aan om je allerlei doemscenario’s voor te stellen. Dat is niet leuk, maar het helpt wel bij het creëren van een veilige omgeving voor ze. Eén waarin ik ook alle ruimte heb om er van te genieten ze letterlijk te zien groeien in de keuken. Ze kunnen en willen steeds meer zelf doen en helpen. Wat mij betreft mogen er daarom een aantal zaken dan zeker niet ontbreken in een kindvriendelijke keuken.

Hoe maak jij je keuken kindveilig?

 

 

Foto van moeder en dochter in keuken van LightField Studios via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond