Home » Kinderen beter leren begrijpen door tekeningen

Kinderen beter leren begrijpen door tekeningen

Wist je dat je kinderen beter kunt begrijpen door tekeningen te bekijken? Ik leg je uit hoe dit werkt en welke webinar over kindertekeningen een aanrader is

Als leerkracht wil je natuurlijk je leerlingen zo goed mogelijk begrijpen. Maar soms zijn er kinderen die liever niet praten. Toen ik de tekeningen 5-daagse van Eveline Ruitenberg langs zag komen, moest ik wel mee doen!

Niet mijn eerste keer

Dit was niet de eerste keer dat ik mee deed aan een cursus of webinar van Eveline. Al eerder had ik iets van haar gevolgd en ik vind het fascinerend om te zien hoe ze de tekeningen van kinderen uitlegt. Zo handig wanneer kinderen niet willen of kunnen praten. Laat ik nou op school een paar kinderen hebben waarvan ik graag wil weten wat er nou in hun hoofd afspeelt. Waar houdt hen bezig en hoe kijken ze tegen dingen aan? Wat zit ze dwars en hoe gaat het thuis? Dus toen deze 5-daagse voorbij kwam heb ik op de knop gedrukt. Ook dit wilde ik heel graag volgen!

Elke dag een filmpje met opdracht

En zo gezegd, zo gedaan. Mezelf ingeschreven en de maandag van de 5-daagse zat ik klaar. Eveline had een mail gestuurd met een filmpje erin. Super fijn, want zo kan ik zelf beslissen wanneer ik hem wil bekijken en de opdracht kan doen. Daar hou ik van. En de filmpjes zijn gelukkig niet al te lang. Een filmpje van 10 minuten is goed te bekijken. In het mailtje zelf stond er wat je die dag kon verwachten. Heel fijn! Zo heb ik de afgelopen dagen het volgende geleerd!

  • Vanaf welke leeftijd je de tekeningen kan “lezen”
  • Wat je allemaal kan ontdekken in de tekening
  • Hoe je kinderen aan het tekenen kan zetten
  • Wat de betekenis is van bepaalde kleuren
  • De verschillende tekenfases gezien
  • Heb ik geleerd wat opvallend is in een tekening
  • En hoe je kan zien dat een kind overprikkelt is

Allemaal dingen die ik zeker kan gebruiken als leerkracht zijnde. Maar ook als moeder thuis. Ik wist namelijk niet dat je vanaf een jaar al de tekeningen kan lezen en waar je dan op kan letten. Dus ook heel handig als je werkt met heel jonge kinderen.

Wist je dat je kinderen beter kunt begrijpen door tekeningen te bekijken? Ik leg je uit hoe dit werkt en welke webinar over kindertekeningen een aanrader is

Afsluitende webinar met veel informatie

Op de laatste dag was er in de avond een webinar met Eveline. Tijdens het webinar besprak ze verschillende tekeningen en vertelde ze waar je op kan letten. Ik heb uiteindelijk 6 kantjes volgeschreven. En dan heb ik niet alles genoteerd. Ze zei zoveel dingen die ik wilde onthouden en mee wilde nemen om zelf naar tekeningen te kijken. Wist je bijvoorbeeld dat als kinderen na hun 7e jaar dingen op papier zwevend tekenen (dus niet vast op een grondlijn) het kind onzeker is en niet goed weet wat er van hem wordt verwacht? Ik ben door dit webinar anders naar tekeningen gaan kijken.

Tijdens de webinar had ik de tekeningen van mijn twee kinderen naast mij liggen. Zo grappig om dan dingen te ontdekken in hun tekeningen. Isabel loop behoorlijk voor in haar ontwikkeling en tekent met haar 3 jaar al poppetjes. Joshua daarentegen tekent lijnen, maar is niet zo van de fijne motoriek. Toch kan ik bij beide tekeningen er een hoop uithalen. Daarnaast ben ik blij dat allebei mijn kinderen hun poppetjes tekenen met armen gespreid. Ze staan beide open voor contact. Toch leuk om dit uit een tekening te halen?

Vol passie

Eveline praat vol passie over de tekeningen en haar werk. Ik zou echt uren naar haar kunnen luisteren. En dat werd het ook. De webinar zou anderhalf uur duren, maar dat liep toch even uit. Wanneer zij praat, gaat ze er zo in op dat ze maar blijft praten. En dat is niet erg, want je krijgt ontzettend veel informatie. Zo weet ik nu dat je door driehoeken kan zien hoe de relatie tussen kind, vader en moeder is. Zo bijzonder. Daar ga ik bij mijn leerlingen op school op letten. Daarnaast zegt het kleurgebruik ook veel. Bruin staat bijvoorbeeld voor gemengde gevoelens. En rood voor aandacht. Door Eveline wil ik hier meer van weten! Gelukkig kan dat, want er bestaat een cursus waarbij je een certificaat kan behalen!

Een aanrader?

Zou ik een webinar met Eveline aanraden? Jazeker! Eveline is fijn om naar te luisteren en de informatie die je krijgt kan je gelijk gebruiken. Je gaat echt op een andere manier naar tekeningen kijken en dat kan je helpen om het kind beter te begrijpen. Ik vond de webinar zo fijn dat ik mij via school heb ingeschreven voor de online training kindertekeningen lezen en begrijpen! Eveline geeft regelmatig een gratis webinar waarvoor je je kan inschrijven. Ik zou zeker eens een kijkje nemen. Het kost je niks, maar levert je een hoop op!

Kende jij Eveline Ruitenberg al? Ik ben erg benieuwd naar jullie menig over het lezen van kindertekeningen! Laat je het ons weten?

Wist je dat je kinderen beter kunt begrijpen door tekeningen te bekijken? Ik leg je uit hoe dit werkt en welke webinar over kindertekeningen een aanrader is


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond