Home » Is je kind toe aan een eerste mobieltje? Hallo mobiele telefoonopvoeding!

Is je kind toe aan een eerste mobieltje? Hallo mobiele telefoonopvoeding!

kind toe aan een eerste mobieltje

Weet je nog vroeger hoe je dat deed als je te laat zou komen op een afspraak? Of wat je deed als je ergens moest wachten? Ik ook niet! Onze kinderen waarschijnlijk ook niet. Mijn oudste weet nu al prima de weg te vinden op mijn Samsung. Moest ik toen wachten tot mijn 15e zo ongeveer voor een eerste mobiele telefoon, tegenwoordig willen én krijgen onze kinderen er veel eerder één. Maar niet voor je daar duidelijke afspraken over hebt gemaakt met elkaar natuurlijk. Is je kind toe aan een eerste mobieltje? Hallo mobiele telefoonopvoeding!

kind toe aan een eerste mobieltje

Wanneer eerste mobiele telefoon?

Ik denk dat er geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag wanneer je kind toe is aan een eerste mobieltje. Dit zal voor een groot deel afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en je kind. Zal het zich houden aan de afspraken die je maakt? Fiets hij alleen naar school? Omdat iedereen in de klas er al één heeft, zou dan weer niets moeten uitmaken. En wat voor één wordt het? Je dertienjarige zal wel warmlopen voor een toestel met abonnement van bijvoorbeeld KPN. Terwijl het voor een jonger kind misschien voldoende is om een prepaid toestel aan te schaffen.

Mobiele telefoon opvoeding

De digitale wereld is hard. Zeker als je kind net aan een tiener is, zou ik sociale media apps nog even achterwege laten. Hoe vaak vat jij een online geplaatste reactie wel niet verkeerd op, voel je je er niet lekker bij of moet je het drie keer lezen voor je überhaupt begrijpt wat er staat? Tel maar na. Onze kinderen zijn ontzettend vroeg wijs, maar dit is echt nog een stap te ver. Maar wat dan wel?

* Het begint waarschijnlijk met bereikbaarheid. Laat het dan daar ook om draaien. Een smartphone met internetverbinding is voor een achtjarige echt nog niet nodig.

* Bereikbaar zijn dus. Maak duidelijke afspraken over wanneer de telefoon gebruikt mag worden. Telkens als je kind ergens aankomt of alleen in noodgevallen bijvoorbeeld?

* Van wie is de telefoon en wie betaalt de kosten? Bij een achtjarige kun je het best het toestel uitlenen om de controle te houden, maar een twaalfjarige kan misschien meer verantwoordelijkheid aan. En hier zelf voor betalen.

* Geef het goede voorbeeld. Kijk eens kritisch naar je eigen mobiele telefoongebruik. (<note to self)

* Vetrouw je kind. Je vind niet voor niets dat het toe is aan een mobiele telefoon.

Handige apps

Tsja, die apps die een open deur zijn naar de “boze” wijde wereld die niet voor kinderen te overzien is, kunnen ook in je voordeel werken. Met deze handige apps kun je in de gaten houden of de gemaakte afspraken nagekomen worden.

* My Mobile Watchdog | hiermee kun je niet alleen het belgedrag in de gaten houden, maar ook websitebezoeken, smsjes en gemaakte foto’s.

* Family Locator | Deze app stuurt je een signaal als je kind zich op een ongewenste locatie bevindt. Of juist als hij aankomt waar hij heen ging.

* Google Family Link | Voor als je kind wel het internet op mag, maar je dit goed wil begeleiden. Met deze app blokkeer je makkelijk bepaalde downloads uit de Play Store. Ook kun je beeldschermtijd in de gaten houden.

Er is geen leeftijd te plakken op wanneer je kind toe is aan een mobieltje. Maar… vertrouwen is echt nodig als je kind met een mobieltje op zak de deur uitgaat. Ik stipte het al aan. Deze komt alleen nog altijd te voet en vertrekt te paard. Maak dus duidelijke afspraken met elkaar en hou zonodig in de gaten of deze worden nagekomen.

 

 

 

Foto kinderen met mobiele telefoon via Shutterstock.
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond