Home » Wat als je kind op latere leeftijd nog niet zindelijk is?

Wat als je kind op latere leeftijd nog niet zindelijk is?

wat als je kind op latere leeftijd nog niet zindelijk is

Ideaal gezien is je kind op driejarige leeftijd overdag zindelijk en binnen korte tijd hierna ook in de nacht droog. Perfect op tijd voor het spannende “voor het eerst naar de basisschool gaan” periode aanbreekt. Maar wat als dat belangrijke peilmoment komt en gaat? Wat als je kind op latere leeftijd nog niet zindelijk is?

wat als je kind op latere leeftijd nog niet zindelijk is

Wanneer is je kind echt te laat met zindelijk worden?

Volgens goede oude vriend Google zijn kinderen meestal tussen de twee en drie jaar overdag zindelijk en tussen de drie en vier jaar ’s nachts (bron: mijnkinderarts.nl). Een rondje klankborden en klagen om me heen leert mij dat het onderwerp meer leeft dan ik had gedacht. De gesprekken kwamen op gang omdat we druk bezig waren met de nachtzindelijkheid van de oudste. In de verhalen die ik hoorde varieerde het van naar school gaan en totaal niet zindelijk zijn tot een paar ongelukjes overdag. Ook vertelde iemand mij dat haar zoon pas op twaalfjarige leeftijd ’s nachts zindelijk was. Ook al past iets niet in wat volgens jou het perfecte plaatje is, wil dat niet meteen zeggen dat iets abnormaal of raar is. Zoveel is mij wel duidelijk geworden. Als je je zorgen maakt, zou ik contact opnemen met de huisarts.

Incontinentiebroekjes

Maar goed, hoe ga je er praktisch mee om? Voor kinderen die overdag ongelukjes hebben, is een niet zichtbare, maar betrouwbare oplossing fijn. Als je aan incontinentie ondergoed denkt, zie je misschien oudere dames voor je à la Tena lady, maar niets is minder waar. Er zijn ook incontinentie onderbroeken voor kinderen. Ideaal voor als je kind nog niet helemaal zindelijk is, maar een echte luier niet nodig of gewenst is. Denk aan een schooldag of een kinderfeestje. Dryandcool.nl heeft superleuke onderbroekjes voor kinderen in kleurtjes en printjes die kinderen geweldig zullen vinden. Denk aan dino’s en hartjes. Ondanks dat ze in staat zijn om 1 tot 2 ongelukjes op te vangen, zie je geen verschil met gewone broekjes.

Matrasbeschermer

Een goede matrasbeschermer is een must als het gaat om bedplassen. Is het nachtelijk verschonen van een bed al niet fijn, van een matras met geurtjes en plaskringen wordt niemand blij. DryNites van Huggies heeft zowel goede wegwerp beschermers als luierbroekjes speciaal voor de nacht. Deze komen in verschillende leeftijdscategorieën en gaan wel tot vijftien jaar. En is het niet gelukt om je matras te beschermen? Baking soda op de natte plek leggen en daarna er zo afkloppen (of beter stofzuigen) gaat geurtjes tegen en neemt vocht op.

Accepteren

Tot zover de praktische kant, het meest makkelijke. We weten allemaal dat ideaal, perfect en op tijd meestal geen haalbare kaart is als het gaat om kinderen. Ze volgen hun eigen ritme en behalen mijlpalen als ze daar klaar voor zijn. (Medische situaties uitgezonderd natuurlijk) Wat wij als ouder kunnen doen is de boel accepteren en je kind bijstaan. Van schaamte en druk opleggen wordt de situatie namelijk niet beter. Wij laten het er voor nu in elk geval even bij en proberen het over een tijdje, eventueel in combinatie met een plaswekker, nog eens.

Foto verdrietig kind via Shutterstock
Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond