Home » Kind kwijt: tips hoe je het beste kunt handelen

Kind kwijt: tips hoe je het beste kunt handelen

Kind kwijt: tips hoe je het beste kunt handelen

De nachtmerrie van elke ouder tijdens een dagje uit is je kind kwijtraken. Ik kan er helaas over meepraten. Niet weten waar je kind is, is niet iets waar je trots op bent. Maar het gebeurt! Even iets opzoeken op je telefoon, aandacht besteden aan een ander kind, in gesprek met iemand je aandacht laten verslappen. In een oogwenk zijn ze er vandoor. Daar sta je dan. Wat kun je, naast heel goed opletten natuurlijk, doen om te zorgen dat je je kind niet kwijtraakt? En als het toch gebeurt? Hoe kun je het beste handelen?

Jonge kinderen 1-3 jaar

Met hele jonge kinderen kun je natuurlijk geen afspraken maken. Wel kan een tweejarige zijn eigen voor- en achternaam onthouden. Op deze leeftijd is het vooral belangrijk dat ze een polsbandje dragen met contactgegevens van de ouders. Ga je naar een hele drukke plaats toe en is je dreumes of peuter een Shurandy Martina in de dop? Overweeg eens een tuigje of polsbandje. Ze kunnen vrij op ontdekkingstocht, maar binnen de grenzen die jij op dat moment verantwoordelijk vind.

Kleuters 3- 5

Kleuters kun je voorzichtig al wel wijzen op de gevaren van weglopen. Zo vanaf 4 jaar kun je ook oefenen met jullie adres. Ook al doe je ze natuurlijk nog wel een SOS bandje om. Wat je nog met ze kan afspreken als ze papa en mama kwijt zijn:

  • Spreek iemand aan die ook een kind bij zich heeft
  • Blijf staan waar je bent

Dit geeft allemaal geen garanties natuurlijk, maar het valt zsker te proberen.

5 jaar en ouder

Is je kind ouder dan 5, dan kan het misschien zelf al een telefoonnummer onthouden? Ook kun je met oudere kinderen een plek afspreken waar ze naartoe moeten gaan als ze je niet meer kunnen vinden.

Kind kwijt! Wat te doen?

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je kind ineens niet meer naast je staat. De horror! Wat dan? Wat je zeker niet moet doen is als een kip zonder kop in het rond en van hot naar her rennen. En ja, het is een neiging waarvan je waarschijnlijk heel hard je best moet doen die te bedwingen. Wat moet je dan wél doen als je je kind kwijtraakt?

  • Als je met meerdere personen bent gaat de één zoeken en de ander blijft staan op een vertrouwde plek. De plek waar je elkaar bent kwijtgeraakt ligt voor de hand.
  • Heb je andere kinderen bij je? Zorg dat je in je paniek niet die ook uit het oog verliest. Draag de zorg over aan iemand die bij je is.
  • Laat mensen om je heen weten dat je een kind kwijt hebt. Meer ogen zien meer dan één.
  • Kinderen worden meestal verleid of afgeleid door iets. Ga daarom door je knieën en probeer te kijken door de ogen van het kind.

Ook niet onbelangrijk: als je een kind ziet die mogelijk zijn ouders kwijt is, hou de situatie dan in de gaten. Dat is precies wat een aardige dame voor mij deed onlangs. It takes a village to raise a child.


Foto Verdrietig kind via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond