Home » Zo kies je de juiste kwast voor je verfklus

Zo kies je de juiste kwast voor je verfklus

Er zit flink wat verschil in verfkwasten en niet iedere kwast is de juiste voor je klus. Er zit behoorlijk veel verschil in kwasten, lees hier hoe het zit!

Een poosje geleden kwam mijn schoonzusje met de vraag of ik kon helpen met schilderen. Ze had nog nooit eerder een verfkwast in haar handen gehad en ze had eerlijk gezegd geen idee waar ze moest beginnen. Samen shopten we alle benodigdheden, waaronder afplaktape en een aantal verschillende kwasten. Er ging een wereld voor haar open, want ze had nog nooit nagedacht over welke kwast nodig was voor welke verfklus. Reden voor mij om daar een blog aan te wijden!

De juiste kwast voor je klus

Er zit namelijk flink wat verschil in verfkwasten en lang niet iedere verfkwast is de juiste kwast voor je klus. Er zit behoorlijk veel verschil in kwasten. Gelukkig hoef je vanaf nu niet meer verder te zoeken, want hier vind je per klus welke kwast je nodig hebt.

kwasten verf

– Blokkwast

De blokkwast is een brede, platte kwast met korte, dikke haren. Een blokkwast kun je goed gebruiken wanneer je krijtverf op een muur aan wil brengen. Met een blokkwast kun je namelijk wat ‘ruwer’ verven. Met name krijtverf moet je niet te netjes aanbrengen en ook niet met een kleine kwast, dus vandaar dat de blokkwast daar uitermate voor geschikt is.
Een blokkwast is daarnaast geschikt voor niet-egale muren met veel voegen. Met de blokkwast kun je gemakkelijk in die gaten duwen, zodat alle goed bedekt wordt met verf

– De bokkepootkwast

Een bokkepootkwast is een kwast die bovenin een knik heeft. Zelf gebruik ik hem heel graag in hoeken (bijv. hoek van het plafond) en daarnaast ook voor lastig bereikbare plekken zoals achter een radiator. Door de knik kun je bij een hoek van het plafond makkelijker verven zonder ergens tegenaan te komen. Het is geen must om deze kwast bij een verfklus te hebben, maar wel handig meegenomen.

– Ronde kwasten

Ronde kwasten zijn met name fijn voor het verven van kleinere oppervlakten zoals kozijnen en deuren. Een ronde kwast gebruik je niet bij het verven van een muur bijvoorbeeld, maar echt voor kleinere onderdelen of spullen.

– Platte kwasten

Platte kwasten zijn wél perfect geschikt voor muren, maar dan met name de randen van muren. Dus bijvoorbeeld de rand van de muur tegen het plafond aan en de randen boven de plinten. Met een platte, dunne kwast kun je perfect de dunne lijn maken, om vervolgens de volledige muur met een verfroller af te kunnen maken.
Platte kwasten worden ook vaak bij het aanbrengen van krijtverf gebruikt.

De puntkwast

De puntkwast is een kwast waar je heel precies mee kunt verven, dus ideaal voor kleine plekken die netjes geverfd moeten worden. Je kunt hier goed details mee verven.

Een kwast of een roller?

Maar wanneer gebruik je nu een kwast en wanneer een verfroller? Bij een redelijk egale muur kun je het beste een kwast gebruiken voor de randen, om vervolgens de grote oppervlakten van de muur met een verfroller te doen. Het nadeel van de volledige muur verven met een kwast is dat de kans groot is dat je strepen gaat zien na het opdrogen.
Wanneer je een niet-egale muur hebt met veel voegen, dan kun je het beste een blokkwast kiezen. Hier kun je veel verf mee aanbrengen en is de kans dat je strepen gaat zien kleiner.

Als het goed is kun je nu goed voorbereid aan je verfklus beginnen. Succes!
Meer klussen in huis? Bekijk dan onze klusjes voor beginners!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond