Home » Keuzestress: Welke basisschool kies ik voor mijn kind?

Keuzestress: Welke basisschool kies ik voor mijn kind?

De keuze voor de basisschool

Dacht je net dat je de moeilijkste keuzes rond het opgroeien en opvoeden van je kind had gemaakt, kwam deze ook nog even langs… De keuze voor de basisschool. Voor sommige ouders geen lastige keuze, want misschien zit er maar één basisschool in de buurt. Echter, uit ervaring weet ik dat de meeste ouders deze keuze best lastig vinden. Vandaar deze blog, om je een beetje op weg te kunnen helpen. Handig om te weten, voor we echt beginnen, ik ben moeder én leerkracht, hopelijk kan ik daardoor dit onderwerp van twee kanten belichten!

Hét stappenplan

Wij wonen zelf in een stad waar je 44 basisscholen hebt. 44?! Ja, dat lees je goed, 44 basisscholen! De keuze is reuze zullen we maar zeggen. Ik zal hieronder stapsgewijs, aan de hand van een aantal tips, vertellen hoe onze zoektocht is verlopen.

  1. Schrijf je kind op tijd in! Dit is écht een must in sommige plaatsen. Je gelooft het bijna niet, maar bij een populaire basisschool kan je zomaar op de wachtlijst worden geplaatst terwijl je jouw kind al met 10 maanden had ingeschreven voor deze school. No joke. Bij bijna alle scholen is het wel zo dat wanneer je een zusje/broertje inschrijft, deze voorrang krijgt. De eerste tip is dus vooral voor de inschrijving van het oudste kind. Wij schreven ons kind op meerdere scholen in, ja dat mag en zou ik ook zeker aanraden!
  2. De volgende tip: Trek een cirkel rond jouw huis van een paar kilometer. Dit elimineert al gelijk een heleboel scholen. Ik vind het namelijk belangrijk dat ons kind gemakkelijk speelafspraken kan maken, zonder daar eerst een auto voor in te hoeven. Op den duur kan je kind dan dus ook zelf naar een vriendje/vriendinnetje toe. En, grote kans dat jullie buurkinderen naar dezelfde school gaan. Pluspunt!
  3. Als het goed is houd je nu nog ‘maar’ een handjevol basisscholen over, mooi! Nu wordt het tijd om wat meer de diepte in te gaan. Bedenk (samen met je partner) wat jullie zoeken in een school. Bijvoorbeeld: Wil je dat jullie kind tijd krijgt om zich creatief bezig te houden? Vinden jullie het fijn als de school binnen een (grote) stichting valt of juist niet? Hoe denken jullie over geloof? Misschien heb je zelfs al een idee bij de visie en werkwijze van de school, zoals jenaplan of montessori. Zo kun je nog wel even doorgaan, maar het idee hierachter is dat je met je partner eerst in gesprek gaat over wat jullie belangrijk vinden. Jullie kind zal ongeveer 8 jaar van zijn/haar leven de meeste tijd doorbrengen op deze school. Als je hier een duidelijk beeld over hebt kun je een aantal scholen wegstrepen.
  4. Aangekomen bij de vierde tip, dat gaat lekker! Je hebt nu een grove topselectie van scholen gemaakt. De volgende stap is om de websites van de scholen uit te pluizen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Je kan de schoolgids downloaden, leert over de visie en missie van de school en misschien krijg je zelfs al een eerste indruk. Wellicht ben je na deze zoektocht weer wat verder gekomen.
  5. Je bent nu al een heel eind! Sommige ouders (ik ook!) vinden het prettig om zich in te lezen door middel van het inspectierapport. Elke school wordt eens in de zoveel tijd getoetst en daar rolt een beoordeling uit. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit van de zorg binnen de school, de uitstroom per jaar, scores, etc. Deze rapporten staan online en kun je vaak ook via de website van de school vinden. Misschien kun je hierna nog beter een beeld vormen van de scholen, maar in ieder geval weet je weer meer!
  6. Tijd voor de leukste tip, als je het mij vraagt tenminste. Bezoek de scholen van jouw keuze. Neem contact op en vraag of je een rondleiding kunt krijgen (bij voorkeur onder schooltijd, want dan proef je gelijk de sfeer, heel belangrijk!). Tijdens deze rondleiding, die vaak door de directeur wordt gegeven, kun je voelen en ervaren hoe deze school is. Je ziet de leerlingen en het team dat het onderwijs geeft. Dit is echt een ‘gevoelstip’, want wat de een ervaart als een warm bad, zal de ander misschien ervaren als rommelig. Dit is natuurlijk heel subjectief. Ook is het na deze bezoekjes gemakkelijker om de verschillende scholen met elkaar te vergelijken!
  7. Keuzes maken. Na het volgen van dit stappenplan kun je wellicht al een keuze maken. Maar, let op! Voor je jullie kind maar op één school inschrijft, wees er zeker van dat je dan ook gegarandeerd een plek hebt. Als jouw kind op de wachtlijst komt is het heel verstandig om bij meerdere scholen in te schrijven. Je kunt altijd later een definitieve keuze maken.

Tegen de tijd dat jullie kind drie jaar is zal de school contact opnemen om jullie alvast voor te bereiden. Er worden een aantal ‘wendagen’ ingepland, dit zal zijn als je kind bijna vier jaar is. Ook wordt er afgesproken wanneer jullie kind officieel zal starten. Dit is in principe op of net na de vierde verjaardag, maar misschien door vakantie of andere oorzaken, zal in overleg een ander moment worden gekozen.

Dan kan het avontuur beginnen, ineens is jullie kind een basisschoolkind! Veel succes!

De keuze voor de basisschool is voor sommige ouders een lastige keuze. Vandaar deze blog, om je een op weg te kunnen helpen in je keuze voor een school.

lees ook: last van krentenbaard?



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond