Home » Keuzestress: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera?

Keuzestress: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera?

In deze blog zullen we aspecten van een fotocamera uitlichten, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Ben jij het liefste de hele dag mooie foto’s aan het maken? Bijvoorbeeld van je kinderen, in je tuin of op reis? Dan wil je dat natuurlijk doen met een goede camera. Voor veel mensen volstaat een telefooncamera, maar voor wie een stapje verder wil is een fotocamera een aanrader. In deze blog geef ik je tips bij het uitzoeken van een nieuwe systeemcamera of spiegelreflexcamera, die je wil gaan gebruiken als hobbyfotograaf. Welke fotocamera je moet kiezen als hobbyfotograaf is niet in één zin samen te vatten. Met name je persoonlijke voorkeur speelt namelijk mee bij de keuze van een camera. In deze blog zullen we een aantal aspecten van een fotocamera uitlichten, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Spiegelreflexcamera of Systeemcamera

De belangrijkste keuze die je moet maken is de keuze tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera. Daarna ga je pas kijken naar lenzen, specs, kwaliteit en prijzen.
Om te kunnen kiezen tussen deze twee soorten camera’s, moet je natuurlijk eerst weten wat het precies inhoudt. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de kwaliteit van de foto’s van beide camera’s nagenoeg gelijk zijn.

– Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
Het voordeel van een spiegelreflexcamera is dat hij vaak wat goedkoper is dan een systeemcamera. Het nadeel is dan weer dat hij vaak groter is en minder compact dan een systeemcamera.

– Systeemcamera

Een systeemcamera is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt dus op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp. Het licht valt in de camera direct op de sensor. De elektronische zoeker of het scherm op de achterkant laat het beeld zien dat door de sensor geregistreerd wordt. Een nadeel van alleen kunnen kijken op het scherm kan zijn dat je minder goed zicht hebt wanneer de zon schijnt.
Het grote voordeel van een systeemcamera is dat hij niet groot hoeft te zijn. Wil jij geen grote tas meesjouwen, dan is een systeemcamera dus ideaal.

Welk merk moet ik kiezen?

Wanneer je kijkt voor een camera, kom je al gauw uit bij Canon en Nikon. Dit zijn namelijk twee van de grote merken. Gelukkig kun je in dit geval weinig fout doen. Beide merken hebben geweldige, goede en mooie camera’s. De Nikon spiegelreflexcamera bijvoorbeeld zal je onder de indruk laten zijn van de snelheid waarmee hij werkt. Ook de kwaliteit van de foto’s is geweldig, mits jij als fotograaf natuurlijk goed overweg kan met je camera.
Ook de Nikon systeemcamera is een topper waarbij je veel goede extra lenzen kunt kiezen om mee te werken.

De keuze wat betreft merk is dus minder belangrijk, het is vooral belangrijk dat je kijkt naar wat de camera kan en wat jij vindt dat de camera moet kunnen.
Ben jij een fotograaf die met name de automatische fotostand gebruikt? Dan heb je minder uitgebreide functies nodig en is een basiscamera al gauw toereikend.
Wil je juist al jouw foto’s zelf scherp stellen, met de juiste instellingen? Dan kijk je naar een camera die alles erop en eraan heeft wat jij graag wil.

Waar moet je op letten bij de camera zelf?

Ik geef je een aantal aspecten mee waarop je kunt letten bij de aankoop van je camera, maar het is lastig om daar een waardeoordeel aan te hangen, aangezien dit voor iedereen anders is.

  • Megapixels: hoe meer megapixels, hoe groter je je foto kunt afdrukken. Heb jij geen behoefte aan foto’s uitvergroten? Dan kun je kiezen voor een lager aantal megapixels
  • Beeldsensor: hoe groter de sensor, des te mooier de foto (over het algemeen)
  • Lenzen: kun je lenzen verwisselen? Hoe duur zijn losse lenzen voor de camera waar je je oog op hebt laten vallen?
  • Zoombereik: heb je voldoende aan minimale zoomfunctie, of wil je meters ver haarscherp kunnen inzoomen?
  • Wifi / bluetooth / gps op de camera
  • Film-functie: wil je filmen met je camera? Bekijk dan goed naar de specs van de filmfunctie. Kun je bijvoorbeeld handmatig instellingen invoeren, of maakt de camera gebruik van een automatische filmstand? Je camera blijft dan automatisch scherpstellen en dat is niet altijd wenselijk

Succes met je aankoop! Heb je zelf nog tips? Deel ze hieronder in de reacties!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond