Home » Is dit de Beste kermis? | over de kermis in Best

Is dit de Beste kermis? | over de kermis in Best

‘Was dit de Beste kermis, mama?’ Ik glimlach en antwoord ‘Wat mij betreft wel.’  We rijden naar huis na een dag kermis in Best. Mijn lieve Beer heeft geen weet van de woordspeling en herhaalt wat dingen die hij gehoord heeft en die hij zelf aan elkaar geregen heeft.

Tilburgse kermis

Oma en opa wonen in Tilburg. Jaarlijks is daar in de laatste week van juli de legendarische Tilburgse kermis. Met gemiddeld 237 attracties is het de grootste kermis van de Benelux. We gaan elk jaar. Lang geleden organiseerde mijn moeder jaarlijkse kermisweekenden voor zo’n 20 vrienden. Kermis, eten, stappen, een grote logeerpartij en de dag erna weer kermis. Tegenwoordig gaan we met ons gezin en alleen nog overdag.

Ik zocht even op hoe het zit met de kermis in 2018.

Met ruim 230 attracties is de Tilburgse kermis de grootste kermis van de Benelux. De kermis is van 20 t/m 29 juli. De kermis is zo’n 3 kilometer lang en staat in het centrum van de stad.

Bron: Tilburg.com

Een nieuwtje

Mijn moeder had laatst een nieuwtje. Ze had gehoord dat er een andere leuke kermis was. Eentje die ook groot en leuk is en veel goedkoper. En dat laatste is niet moeilijk. Een leuke, spannende, nieuwe attractie in Tilburg kost makkelijk € 5,00 of meer. Vandaag betaalde ik € 1,80 voor een ritje in de Mighty Mouse, een achtbaan met roterende wagentjes. Een schijntje! In mijn verhaal vermeld ik de prijzen die ik me herinner, dan weet je waar je aan toe bent.

Kermis in Best

Ah fijn, we besloten die andere kermis eens te proberen. De familiekermis in Best dus. Het was ruim een uur rijden en met een stop halverwege –‘Iedereen die niet op kan houden met schreeuwen mag nu uitstappen. Halen we je op de terugweg weer op. Niemand? Laat ik dan geen geschreeuw meer horen!’- en rond 13.00 uur bereikten we de nog redelijk lege parkeerplaats. Het was een minuutje of vijf lopen en toen stonden we op de kermis.

Tradities in ere houden

Flink hongerig, dus op zoek naar de poffertjestent, een jarenlange traditie. Met een peuter en een kleuter kun je natuurlijk niet de halve kermis oversteken en nergens stilstaan. Dus tien eendjes (€ 7,00, uitzoeken uit bijna de hele tent) en een ritje in de ‘Reis door Toverland’ (€ 1,00) verder, zaten we aan de poffers (€ 2,50 voor een kinderportie, € 6,50 voor een gewone portie). We deden een plas (€ 0,30) en toen konden we echt los!

Indrukwekkend straattheater

Vanaf het terras van de Poffertjessalon zagen we fantastische figuren voorbij komen. Op de dag van ons bezoek was er straattheater. Een stuk of tien acts van één en twee personen begaven zich tussen de bezoekers. Wij vonden het mooi, de kinderen waren zwaar onder de indruk. Enorme vogels, circa twee meter hoog en een vleugelspanwijdte van zeker zo lang, een zangeres op een rijdend carrouselpaard, een boeren echtpaar met een limonade-gevende koe, een blauwe en rode robot, een man met vier hoofden, eentje in z’n buik. Heel indrukwekkend.

Betaalbare familiekermis

M’n jongens waren razend enthousiast. Eendjes vangen met een hengel, twee carrousels (€ 1,00), de Kinder Octopussy (€ 1,00), ballen vangen in de Ballenfontein (€ 6,00 voor 10 ballen), ballen gooien (€ 1,50 voor kinderen). De meeste kinderritjes waren € 1,00! M’n jongens zijn in twee carrousels geweest. Totaal misschien wel zes keer. En vijf keer in Reis door Avonturenland. Ze zijn nogal van de voertuigen, dus een raceauto, een vrachtwagen, een cabrio, een motor, een tank, ze konden lekker overal in! Ik kon op alle wensen ja zeggen. Nou ja, de 760.000 punten voor een LEGO auto bij de Pusher ging me wat te ver.

Zelf deed ik wat spelletjes. Kamelenrace kostte € 10,00 voor 14 keer spelen. Ik won één keer. Da’s wel eens beter gegaan. Met Skeeball kocht ik een munt voor negen spelletjes voor €5,00. We schoten wat ballen bij Euroball, gooiden een paar euro’s in de aanhanger met waterkannonnen zodat de kinderen konden oefenen met brandjes blussen en vlak voor we naar huis gingen, probeerde ik het spel Pusher (50 munten voor € 5,00), dat speelde ik niet eerder. De kinderen wilden graag in de Mighty Mouse en deze mama liet zich dus door elkaar schudden in een rammelend achtbaankarretje. Met een gierende 3-jarige ernaast en een licht gespannen 5-jarige aan de andere kant. Ze zijn een bijzondere ervaring rijker.

in de achtbaan op de kermis in Best

Kinderen altijd prijs!

We hadden goed gespaard voor de kermis. En oma en opa investeerden flink. Een groot deel van de ritjes en spelletjes werden gesponsord. De lunch, de snacks en de suikerspinnen voor de kindjes (€ 1,00). Super lief! Het maakte het feest compleet. We waren net kinderen in een snoepwinkel die mogen nemen waar ze zin in hebben. En bij alle spelletjes geldt ‘kinderen altijd prijs’, dat heeft de gemeente contractueel afgesproken met de exploitanten. Oké, het zijn geen mega teddyberen, maar je kind gaat nooit met lege handen weg.

Kermis in Best vs Tilburgse Kermis

Is deze kermis leuker dan die in Tilburg? Nee. In Tilburg is meer te zien. De nostalgische kermis, de nieuwste flitsende attracties, die ontbreken in Best. Maar de meterslange rijen attracties die in veelvoud voorkomen en de mensenmassa ontbreken ook. De kinderen zullen geen verschil gemerkt hebben. Ik denk zomaar dat wij volgend jaar weer naar Best gaan.

Tip: Kermis in Best

Hou je van kermis? Dan is de kermis in Best een echte aanrader! Je hebt nog tot en met dinsdag 3 juli 2018 de tijd. Anders moet je een jaar wachten…

Hier vind je alle belangrijke informatie over de kermis in Best.

 

Meer toffe familie uitjes:

• Landgoeddag in Haarzuilens; één groot plezier
• Alle dinofans verzamelen! Jurassic Kingdom komt naar Nederland
• Kindvriendelijk overnachten vlakbij de Efteling in het GuestHouse Hotel••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond