Home » Kauwbehoefte bij ADHD, ADD, Autisme en HSP

Kauwbehoefte bij ADHD, ADD, Autisme en HSP

Waarom hebben sommige kinderen meer behoefte aan kauwen dan andere kinderen? En hoe kun je kinderen met deze behoefte helpen? Je leest er alles over in deze blog over kauwbehoefte bij kinderen met ADHD, ADD, Autisme, ASS en HSP.

Waarom hebben kinderen een kauwbehoefte?

Baby’s en peuters verkennen de wereld door onder andere dingen in hun mond te stoppen. Ze gebruiken al hun zintuigen om de dingen om hen heen te ontdekken. Door het in hun mond te stoppen voelen ze de structuur, ze proeven het en ontdekken de vormen. Dit doen ze ook met hun handen, maar door het ook met hun mond te doen ontwikkelen ze hun orale motoriek. Ook heeft het kauwen (vroeger sabbelen) een kalmerend effect. Denk maar aan de speen bij huilende kinderen. Je kunt je dus voorstellen dat kinderen kauwen om zichzelf te kalmeren. Vooral in spannende situaties kan dit erg helpen.

Welke kinderen hebben een kauwbehoefte?

Op school heb ik gemerkt dat kinderen met prikkelverwerkingsproblemen vaak kauwen. Dit kan zijn op hun trui, potlood of nagels. Vaak zijn dit kinderen met Autisme, ADHD, ADD of hooggevoelige kinderen. Zij verwerken prikkels anders dan “normaal”. Door te kauwen kunnen ze de meeste prikkels wel verwerken. Vaak in angstige situaties gaan deze kinderen meer kauwen. Dit kan zijn tijdens een dictee, een nieuwe oefening of een onverwachtse activiteit. Dit zorgt voor stress bij zulke kinderen. Stress die ervoor zorgt dat ze extern gaan reageren. Door te kauwen kunnen ze gevoelens van spanning verminderen.

Kauwketting voor rust en concentratie

Voor deze kinderen kan een kauwketting kopen echt een aanrader zijn. Zo kauwen ze niet meer op kleding of andere dingen. Ook is een kauwsieraad makkelijk schoon te maken met een handsopje of in de bovenlade van de vaatwasser. De bijtkettingen van de merken Chewigem en Ark Therapeutic zijn gemaakt van veilige siliconen. De kauwkettingen zijn er in verschillende sterktes. Sommige zijn zacht en buigzaam en anderen veel harder.  Immers niet elk kind vind dezelfde hardheid prettig. Daarnaast zijn de zachtere bijtkettingen meer geschikt voor kinderen die sabbelen of lichte kauwbehoefte hebben. De meeste kinderen met kauwbehoefte vinden het fijn om zo’n ketting te hebben. Vooral nu er zoveel keuze is in soorten kauwsieraden! Denk aan kauwsieraden in de vorm van dino’s, moderne vormen, legoblokjes en nog veel meer. Iedereen kan wel een geschikte bijtketting vinden die hij of zij wil dragen. Een kauwketting zorgt voor meer rust en het verhoogt de concentratie. Door te kauwen kunnen kinderen de prikkels die ze binnen krijgen beter verwerken. En dat geeft hen rust, zeker bij nieuwe situaties.

Voor elk kauwtype een kauwketting

Voordat je een kauwketting gaat aanschaffen moet je weten of je kind een stevige bijter is. Er is namelijk verschil in stevigheid. Niet elke ketting is geschikt voor een stevige bijter. Ik weet er namelijk alles van, want de haai die wij als eerste hadden aangeschaft, was helaas zo kapot. Bijt jouw kind snel iets kapot, dan moet je een kauwketting aanschaffen voor een stevige bijter. Vaak kun je bij een webshop selecteren op sterkte. Zo kan je nooit iets verkeerds kopen en heeft jouw kind een lange tijd plezier van zijn bijtketting.



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond