Home » Je peuter dragen of zelf laten lopen?

Je peuter dragen of zelf laten lopen?

je peuter dragen of lekker zelf laten lopen

Je baby dragen ervaar ik als fijn en handig, maar je baby wordt groter en groeit uit tot een peuter die zelf de wereld wil ontdekken. Waarom dan nog je peuter dragen? Mila heb ik toen ze baby was nagenoeg niet gedragen, ik vond het maar eng een draagdoek. Bij Bas is dat wel anders. Er is echt een wereld voor me opengegaan. En daarmee ook het dragen van je oudere kindje.

Mila was bijna drie toen Bas geboren werd. Naar mijn mening eigenlijk net te oud om nog op de rug te hijsen, maar dat is achteraf. Omdat ze het niet gewend was vond ze het eerst vreemd, maar toch ook wel fantastisch bij papa op de rug. De korte tijd dat ze gedragen is, hebben we er veel plezier van gehad. Wil je weten wat ik zo handig vind aan het dragen van je peuter? Dat lees je verder op. Inmiddels is ze 3,5, de drager is weer opgeborgen en wacht totdat Bas erin groeit. En dat is denk ik erg belangrijk aan je peuter dragen; je moet erin groeien.

je peuter dragen of lekker zelf laten lopen

Waarom je peuter dragen?

 • Er zijn plekken die minder geschikt zijn voor een wagen en zelfs plekken die ongeschikt zijn. Ooit met een buggy naar een drukbezochte plek geweest zoals de markt? Dat is serieus geen pretje. Met je wagen het strand op? Nagenoeg niet te doen!
 • Je peuter wil wel lekker rondstappen, maar houdt het nog niet lang vol.
 • Naast je peuter heb je ook een baby en je wil geen duowagen of helemaal geen wagen.
 • Ook een groter kindje vindt het fijn om dicht bij je te zijn.

Tips

 • Kies een peuterwaardige doek of drager. Bij een doek let je vooral op de blend en dikte van de doek. Voor meer informatie over de verschillende blends zou je hier een kijkje kunnen nemen. Voor een drager is het wat simpeler, veel merken zoals Tula, Rose and Rebellion en Wompat hebben dragers speciaal voor dreumessen en peuters.
 • Kies per activiteit uit wat je beste optie is: de buggy, zelf laten lopen of dragen. Als ik lopend boodschappen ga doen ben ik snel geneigd om te dragen, maar die boodschappen sjouwen is minder prettig, dan is een buggy bijvoorbeeld handiger. Maar ga je bijvoorbeeld naar een pretpark dan is een doek/drager super handig. Bij een attractie hoef je je wagen niet onbeheerd achter te laten en wil je kindje even rusten? Dan haal je zo je drager/doek uit je tas.
 • Je lichaam moet echt wennen aan het gewicht. Als je al gewend bent om je baby te dragen zal je lichaam meegroeien en zal het, behoudens uitzonderingen, veelal geen probleem zijn. Maar ineens uit het niets je peuter gaan dragen zal je lichaam niet blij mee zijn. Opbouwen dus.

Ontwikkeling

Maar hoe zit het dan met de ontwikkeling van je dreumes/peuter die de fase “zelf doen” heeft bereikt? Belemmer je die niet? Van je baby dragen is al bewezen dat dragen de ontwikkeling van je baby niet belemmert, het stimuleert juist bepaalde motoriek. Ik ben natuurlijk geen professional, maar zou je die lijn niet ook kunnen doortrekken naar het dragen van je grotere kind? Daar komt bij dat grotere kinderen vaak minder gedragen worden. Het moment van dragen zal bewuster worden gekozen en daarmee zal het zelf meer laten lopen veelal natuurlijk verlopen.

Ik vroeg aan twee draagmama’s naar hun ervaringen met je peuter dragen:

Leyla aan het woord:

 • Hoe oud is je kindje? Danny is afgelopen december twee jaar geworden.
 • Waarom draag je je peuter nog? Ik draag Danny vooral nog met dagjes uit, omdat ik een hekel heb aan het reizen in het openbaar vervoer met een buggy.  Maar ook als het slecht weer is bijvoorbeeld draag ik hem om zo toch nog buiten onder de paraplu een wandeling te kunnen maken. De rest van de tijd wilt hij meestal zelf lopen.
 • Krijg je weleens opmerkingen over het dragen van je peuter? Eigenlijk heb ik nog nooit een negatieve opmerking gehad, altijd positief en dan vooral dat het er zo gezellig uit ziet.
 • Jouw tip voor een peuterwaardige doek of drager? Ik droeg Danny altijd voornamelijk met doeken, maar rond de leeftijd van 1 jaar werd hij heel erg ongeduldig, toen ben ik al gaan kijken naar een drager, uiteindelijk kwam ik uit bij een Tula Toddler. Later heb ik van één van mijn draagdoeken een drager laten maken door Nien. Beide heb ik eerst qua model voor aanschaf gepast. Rose and Rebellion past mij bijvoorbeeld niet, de taille is wijd. Dus mijn tip is: ga eerst passen!

Marlieke

 • Je woont in Zwitserland heb ik begrepen. Hoe is de draagcultuur daar? Ja, ik woon nu 1,5 jaar in Zwitserland. We zijn geëmigreerd toen Liza een half jaar oud was en Eva 4 jaar. Het is hier veel gewoner om je kindje te dragen, vooral als ze jong zijn. Liza is inmiddels twee en ik draag haar voornamelijk met lange stukken.
 • Waarom draag je je peuter nog? Liza droeg ik in Nederland al wanneer het me uitkwam, in Zwitserland heb je natuurlijk veel bergen en met het wandelen in de bergen is een buggy niet praktisch. Met de Ergobaby loop ik een stuk makkelijker in de bergen. Wanneer ik hier rondom het huis met haar loop dan loopt ze wel zelf of gaat ze in de buggy.
 • Krijg je weleens opmerkingen over het dragen van een kindje wat al zelfstandig kan lopen? Soms krijg ik tijdens het sporten opmerkingen van anderen, maar hier in Zwitserland heeft nog nooit iemand me aangekeken op het dragen.
 • Je draagt Liza tijdens het sporten zei je. Wat voor sport beoefen je? Ik ga met een groep vrouwen Nordic Walken. De opmerkingen waar ik het over had, gaan dan vooral over dat anderen het zwaar zouden vinden. Mijn rug is het ook wel gewend inmiddels. Neemt niet weg dat het best zwaar is om 100 meter de berg op te lopen met een kind van 13 kilo op je rug. Maar zolang het gaat en Liza zich nog amuseert op mijn rug dat uur, dan gaat ze lekker mee.
 • Jouw tip voor een peuter waardige doek of drager? Ik heb zogezegd de Ergobaby. Ik kocht hem via Marktplaats voor € 75 en hij is iedere cent waard geweest.

Je peuter dragen of zelf laten lopen? Het één hoeft het ander wat mij betreft dus niet uit te sluiten.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond