Home » Is het noodzakelijk om internet & tv te beperken voor je kind?

Is het noodzakelijk om internet & tv te beperken voor je kind?

Schermtijd en internet tijd is een veelbesproken discussiepunt in de hedendaagse opvoeding. Iets wat helemaal van deze tijd is.

Schermtijd is een veelbesproken discussiepunt in de hedendaagse opvoeding. Iets wat helemaal van deze tijd is. Tientallen jaren terug hoefden ouders zich hier nog weinig zorgen over te maken. Inmiddels zijn beeldschermen vrijwel overal aanwezig. De smartphone van jou en je partner, de tablet, de televisie, de laptop, enzovoorts. Je ontkomt er niet meer aan. Ook op school wordt er steeds vaker van beeldschermen gebruik gemaakt. Daarom rijst ook de vraag of je hier afspraken over moet maken. Maar is het noodzakelijk om internet & tv te beperken voor je kind?

Aantrekkingskracht

Internet en tv zal altijd een enorme aantrekkingskracht hebben op kinderen. Dit is immers een geheel nieuwe generatie. Ze groeien ermee op. Ze zijn niets anders gewend dan dat papa en mama veelvuldig op hun telefoon kijken, dat ze constant in contact kunnen staan met de buitenwereld of dat de televisie bijna als achtergrondmuziek dient. Die aantrekkingskracht wordt ook versterkt door jouw eigen kijkgedrag.

Bedenk zelf maar eens hoe aangetrokken jij wordt door deze beeldschermpjes. Grote kans dat je vaker op je telefoon of achter de televisie zit dan je denkt. Let hier maar eens een keertje op. Voordat je het weet overtref je ruim de schermtijd die je voor je kind in gedachten had. Je kind ziet dit ook. En hoe meer jij op een schermpje kijkt, hoe interessanter dit ook voor je kind gaat worden.

Is dat fout? Hier zijn de meningen over verdeeld. Aan de ene kant is het heel goed dat kinderen vanaf zeer jonge leeftijd met internet en tv leren omgaan. Dit zal immers ook een groot deel uitmaken van hun toekomst. Tegelijkertijd wordt het wel ongezond als kinderen niet meer (buiten) spelen en enkel nog actief zijn op een telefoon, tablet of met de televisie. Balans is het sleutelwoord.

Niet verbieden

Er zijn mensen die er speciaal voor kiezen om een internet only abonnement aan te schaffen. Op die manier kan er niet meer naar ‘gewone’ tv worden gekeken en moet er dus echt gebruik worden gemaakt van een streamingdienst. Dit voelt wat specialer, waardoor de televisie meestal niet meer de hele dag zonder reden aan staat. Een goed begin om beeldschermtijd te verminderen.

Toch zullen de meningen hierover blijven verschillen. Zolang je kind niet de hele dag achter of voor een beeldscherm hangt, zal dit weinig problemen opleveren. Wel is het goed om grenzen te stellen. Niet te verbieden. Bij kinderen geldt meestal: hoe meer je iets verbiedt, hoe aantrekkelijker dit zal worden. Daarom is het beter om de grenzen aan te geven. Je kind na een tijdje achter een beeldscherm te stimuleren om nu weer lekker zelf (buiten) te gaan spelen.

Zorg er bovendien voor dat je zelf ook het goede voorbeeld geeft. Geef jezelf een uurtje rust per dag waarop je echt even lekker naar de tv mag kijken of op je telefoon mag zitten waar je kind bij is. Zet vervolgens alles uit en ga lekker aan het werk in het huishouden of spelen met je kind. Zo ziet je kind ook dat het niet normaal is om de hele dag met een beeldscherm bezig te zijn. ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond