Algenolie bevat omega 3-vetzuren, net als vette vis en visolie. Is dit een goed alternatief voor als je kindje geen vis eet en ook geen visolie wil? We zochten het voor je uit.
Wat is algenolie?
Algenolie is afkomstig van donkergroene microalgen die speciaal worden gekweekt voor het winnen van olie. De olie is rijk aan bepaalde omega 3-vetzuren.
Wat zijn omega 3-vetzuren?
Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetten die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Vooral je hart, hersenen, bloeddruk en ogen hebben er baat bij. Je lichaam kan deze vetten niet zelf aanmaken, dus ze moeten van buitenaf worden aangevoerd.
Er zijn 3 belangrijke vormen van omega 3-vetzuren:
- ALA
- EPA
- DHA
De eerste is de inactieve vorm, die je lichaam nog moet omzetten in actieve vormen. Je vindt ALA vooral in plantaardige producten, zoals avocado, lijnzaadolie en plantaardige margarine. Het omzetten verloopt niet erg inefficiënt. Je lichaam zet maar een kleine hoeveelheid ALA om in de actieve vormen van omega 3.
DHA en EPA vind je vooral in dierlijke producten. Het zijn actieve vormen van omega 3, dus je lichaam kan ze meteen inzetten. Een goede bron van deze vetzuren is vette vis. Deze vis maakt deze vetten overigens ook niet zelf aan. Hij krijgt ze uit algen.
Algen zijn dan ook voor zover bekend de enige planten die een substantiële hoeveelheid DHA en EPA leveren.
Wat zijn de voordelen van omega 3 voor kinderen?
De voordelen van omega 3 voor kinderen beginnen al als je kindje in je buik zit. Zo helpen deze vetzuren om de kans op vroeggeboorte te verminderen. Daarnaast is het omega-vetzuur DHA essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen.
De behoefte aan omega-3 neemt tijdens de zwangerschap toe voor de groei van de hersenen. Dat gebeurt vooral in de tweede helft van de zwangerschap, omdat de groei van het brein dan versnelt. Je kindje onttrekt DHA aan de placenta en aan jouw bloedvoorraden.
Uit onderzoek door de Harvard Medical School en Harvard Pilgrim Healthcare bleek dat een hogere DHA-consumptie van de moeder tijdens de zwangerschap ervoor zorgde dat kinderen hoger scoorden op taalontwikkeling en probleemoplossing.
Ook voor de ontwikkeling van de ogen en voor gezond gedrag is dit vetzuur van belang. Hiervoor zou je als zwangere en zogende moeder dagelijks 200 mg DHA extra moeten binnenkrijgen, dus bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid DHA en EPA.
Daarom is het advies om 2x per week vis te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Op deze manier krijg je zo’n 200 gram vis en daarmee gemiddeld 400 milligram omega 3 (EPA en DHA) per dag binnen.
EPA en DHA zijn ook nodig voor de ontwikkeling van de hersenen bij zuigelingen en oudere kinderen. Zo verbeteren ze de aandacht, impulscontrole, plan- en leervermogen en het geheugen.
Ook zouden de vetzuren bijdragen aan gezonde luchtwegen. Er zijn eveneens aanwijzingen dat de vetzuren kinderen kunnen helpen om beter te slapen.
Heeft mijn kind een supplement nodig?
Als je kind regelmatig vis of zeevruchten eet, krijgt hij waarschijnlijk al voldoende omega 3-vetzuren binnen. Lust je kind geen vis of zeevruchten en wil je hem een supplement geven? Let dan op dat het een zuiver supplement is.
Vermijd ongezonde producten, zoals gummibeertje met omega 3. Deze bevatten meestal suiker of intensieve zoetstoffen. Ook de meeste multivitamines met omega 3 kun je het beste vermijden. Hierbij is de kans groot dat de vetzuren zijn geoxideerd en daardoor de gezondheid van je kind belasten.
Een zuiver supplement bevat enkel DHA en EPA en zo min mogelijk andere toevoegingen. Een voorbeeld van zo’n zuivere algenolie vind je hier.
Hoe zit het met omega 3 en ADHD?
Volgens het Voedingscentrum helpt het slikken van omega 3-vetzuren mogelijk bij slecht leergedrag, maar zijn onderzoeksresultaten tegenstrijdig. Volgens hen is er onvoldoende bewijs dat het slikken van omega 3-vetzuren een positief effect heeft op gedragsstoornissen, zoals hyperactiviteit (ADHD).
Door: Annemiek van der Krogt
Bronnen
Robertson, R.C. et al. (2015). The Anti-Inflammatory Effect of Algae-Derived Lipid Extracts on Lipopolysaccharide (LPS)-Stimulated Human THP-1 Macrophages. Marine Drugs, 13(8), 5402-24.
Hodge, W. et al. (2005). 117Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health: Summary. AHRQ Evidence Report Summaries. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 1998-2005.
Newberry, S.J. et al. (2016). Omega-3 Fatty Acids and Maternal and Child Health: An Updated Systematic Review. Evidence report/technology assessment (Full Rep), (224), 1-826.
Derbyshire, E. (2017). Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD? Journal of lipids, 2017: 6285218.
Montgomery, P. et al. (2014). Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study–a randomized controlled trial. Journal of sleep research, 23(4):364-88.
Li, J. et al. (2013). Intakes of long-chain omega-3 (n−3) PUFAs and fish in relation to incidence of asthma among American young adults: the CARDIA study1,2,3. The American journal of clinical nutrition, 97(1), 181–186.

••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••