Home » Irritatie tijdens borstvoeding geven

Irritatie tijdens borstvoeding geven

Toen ik begon met borstvoeden, was ik voorbereid op stuwing, kloofjes en ontstekingen. Daar lees en hoor je ook het meest over. Dat je irritatie tijdens borstvoeding geven kon ervaren heb ik nooit rekening mee gehouden. Mila heeft borstvoeding gekregen tot ze bijna twee jaar was. Bas werd twee en kreeg het nog steeds. En Sem? Ook hij blieft het een beetje. In het openbaar bespreken dat borstvoeding geven voor mij geen romantisch tête a tête is met mijn zoontjes, vind ik best persoonlijk. Maar dusdanig van belang dat ik het wel ga doen.

Irritatie tijdens borstvoeding geven

Het moederleven is niet alleen talkpoedergeur en schattige pamperbilletjes. En heus, ik heb niet de illusie dat ik duizenden vrouwen hiermee zal bereiken. Maar al kan ik voor één iemand zijn wat die ene moeder toen voor mij heeft betekend dan ben ik tevreden. Ik las haar hartekreet en haar verhaal leek wel mijn verhaal. Door de reacties op haar oproep om hulp ben ik te weten gekomen dat dat wat ik voel een naam heeft en ik mij er niet voor hoef te schamen.

Breastfeeding agitation of nursing aversion komt vooral voor bij zwangeren en moeders die tandemvoeden en het gevoel richt zich nagenoeg altijd tot het oudere kind.

Zwanger zijn en borstvoeding geven

Dat ik wilde proberen borstvoeding te geven was zeker. Nooit ben ik van plan geweest om lang mijn kinderen te voeden. Ik ben meestal van het “ik zie wel waar het schip strand” type. En zo kon het gebeuren dat ik zwanger was van Sem en Bas nog voedde. Dat was zo’n beetje het startsein voor mijn irritatie. Ik had geen idee waar het gevoel vandaan kwam, maar ik trok het niet meer. Ik zette me er eerst overheen. Vervolgens paste ik het één en ander aan en gaf ’s nachts een flesje. Na de bevalling van Sem verdween het gevoel meteen en schroefde Bas de nachtelijke voedingen weer lekker op.

Tandemvoeden

Niet ideaal, maar het zij zo. Het tandemvoeden verliep helaas ook niet zoals ik gehoopt en eigenlijk ook verwacht had. Er was op zich genoeg melk, maar de samenstelling heeft zich niet aangepast naar een baby die er lekker op moet spekken. Toen hij dreigde 10% van zijn geboortegewicht af te vallen, hebben we besloten om te gaan bijvoeden met poedermelk. En zo vonden we uiteindelijk toch nog onze weg. Inmiddels werd Sem 9 maanden en mijn liefste oudste jongen had zijn tweede verjaardag gevierd. En wat mij betreft was het klaar.

Lees ook: Borstvoeding en vegan: hoe werkt dat?

Breastfeeding agitation

De twee jaar volmaken was voor mij een soort van psychologische grens. Ik was er bijna. Nog even volhouden en dan zou de borstvoedingsperiode toch voorbij zijn. Alleen hij was nog niet zover. En daarom ging ik door, in het volste vertrouwen dat ik hem gaf wat hij nodig had. Maar ik dan? Ik kan het gevoel moeilijk beschrijven, maar het was een niet te negeren snel opkomend gevoel van irritatie. Boosheid kwam er ook bij kijken. Ik kon het gefriemel niet meer verdragen. Een blijf van me af en wel nu! gevoel dat uit mijn tenen kwam. Zodra hij van de borst was, was het gevoel ook meteen weg. Ik wist niet wat ik meemaakte en dacht dat het raar was. Misschien is het dat ook, maar ik ben in elk geval niet de enige. Het is iets waar je niets aan kunt doen en je niet schuldig om hoeft te voelen. Zegt het verstand… Je gevoel schreeuwt iets anders.

Dat het een naam heeft, geeft wel een vreemde geruststelling. Of erkenning. Al vraag ik me nog steeds af wat voor doel het dient. Is het ter bescherming van de baby die ook borstvoeding krijgt? Ik moet je helaas het antwoord schuldig blijven. Voor mij bleek het het beste om met het tandemvoeden te stoppen. Alleen de jongste krijgt nog. In plaats van de borst werd het kroelen, knuffelen en afleiden voor hem. Gelukkig zorgde dit ervoor dat ik niet besloot om helemaal te stoppen met borstvoeding.

Stiekem wil ik helemaal geen anti-borstvoeding propoganda maken, maar anderzijds wil ik ook geen poppenkast spelen. Soms is het nou eenmaal zoals het is.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond