Heb je weleens gehoord van de vier cadeautjesregel? Ja? Mooi! Nee? Ook goed! Voor ik inspiratie voor de vier cadeautjesregel geef, leg ik uit wat het is en waarom ik toch overstag ben gegaan. Tot voor kort vond ik het maar onzin. Ieder zijn ding, maar ik vond het juist heerlijk om lekker los te gaan voor bijvoorbeeld Sinterklaas of een verjaardag. Tot ik zag dat vooral ik er eigenlijk blij van werd en de kinderen er niet zoveel aan hadden.

De oudste werd met elk cadeau ondankbaarder. Door de hoeveelheid had het op dat moment allemaal geen waarde meer. De jongste speelde enkel met het inpakpapier dat overal lag en de middelste wilde gewoon met zijn eerste cadeau blijven spelen. Wij als ouders wilden vooral dat al die cadeautjes opengingen. Daar hadden we immers zo ons best voor gedaan. En het is toch hartstikke leuk? Uhm nee dus. Dit voorlopig dus echt niet meer! We blijven Sinterklaas vieren, maar dan iets ingetogener.

De vier cadeautjesregel

De bedoeling is dat je het aantal cadeau’s voor Sinterklaas of een andere feestelijke gelegenheid beperkt tot vier, maar zover was je vast al. 😉

•Iets dat ze willen
•Iets dat ze nodig hebben
•Iets om aan te trekken
•Iets om te lezen

De vier cadeautjesregel is hiermee een mooie houvast. Het voorkomt een ernstig overprikkeld kind dat van gekheid niet meer weet waar hij mee moet spelen en wat er van hem verwacht wordt. Los daarvan geeft het mij eigenlijk ook rust. Nu al. Ik kan bij wijze van spreken zo allemaal dingen afvinken. Dit heb ik al en dat wil ik nog. Check, check, dubbel check! En… ik borrelde meteen van inspiratie. Ineens wist ik wél wat ik allemaal zou kunnen kopen voor ze.

Inspiratie voor de vier cadeautjesregel

Cadeautjesregel 1: Iets dat ze willen

Is er iets dat ze heel graag willen hebben? Of iets waarvan je weet dat ze er zo ontzettend blij van zouden worden? Een leuke multiculturele pop bijvoorbeeld? Of een net echte Baby Alive pop. Ook met interactief speelgoed kun je hoge ogen gooien. Actie reactie nodigt uit tot spelen. FurReal speelt hier met Rock-A-Too The Show Bird en Ricky The Trick-Lovin’ Pup mooi op in. Ook tip ik graag de VTech Toet Toet auto’s, die zijn hier een ware hit. De autootjes met klinkende namen en dito deuntjes zijn dan ook zeker leuk om cadeau te geven. Geef je alleen een auto of juist een complete set met garage of racebaan? Allebei is leuk! Heb je de Disney auto’s al gespot? Micky en Minnie in een cabrio en Donald Duck in zijn terreinwagen. Met aanstekelijke liedjes en de originele stemmen!

Je kunt je kinderen ook een belevenis cadeau doen. Samen naar een concert bijvoorbeeld. Hier kun je aan denken:

•Disney on Ice
•Kerstvakantieconcert Kinderen voor Kinderen
•Gruffalo in het theater (door Meneer Monster producties)
•Dagje Efteling

Lees ook: Houten trein van Bandits and Angels

Ricky The Trick-Lovin’ Pup

Ricky The Trick-Lovin’ Pup

Cadeautjesregel 2: Iets dat ze nodig hebben

In eerste instantie kwam ik niet veel verder dan kleding en schoenen, maar ja dat “hoort” al bij regel nummer 3. Tot ik het in een andere hoek zocht. Bij iets wat ze nodig hebben, denk ik wel meteen aan nuttige cadeau’s. Die natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk zijn!

•De Pictoplanner van Ivy&Oliver bijvoorbeeld. Dit magnetisch planbord geeft niet alleen rust, maar ziet er ook onwijs tof uit. Kinderen hebben baat bij overzicht en weten wat er gaat gebeuren. Het helpt ze patronen ontdekken, herkennen en de voorspelbaarheid hiervan is fijn voor ze.

•Over patronen ontdekken gesproken. Op het moment zijn de kinderen druk in de weer met Silishapes. Het zijn tien sensorische voelcirkels. Vijf grote en vijf kleine. De kinderen lopen eroverheen, doen hik-stap-sprong en friemelen er op los. Hartstikke goed voor de sensomotoriek. Lees hier mijn review over de Silishapes.

•Een typecursus is heel geschikt voor kinderen van acht jaar en ouder. Het leert ze omgaan met het toetsenbord en natuurlijk typen. Een enorm dikke pre natuurlijk in deze digitale wereld. Ga wel op zoek naar een speelse cursus die past bij de leeftijd. Leerzaam hoeft niet onder te doen voor leuk.

•Crayola heeft dit najaar iets heel tofs toegevoegd aan het assortiment: de Crayon Pen. Je laat een Crayola waskrijtje smelten met de speciale pen en kunt lekker gaan tekenen. De pen is zo gemaakt dat hij niet warm wordt en natuurlijk veilig gebruikt kan worden.

•Spelletjes spelen hoort gewoon bij de opvoeding toch? Van een gezelschapsspel leren kinderen zoveel. Niet valsspelen bijvoorbeeld. 😉 Maar ook samenwerken en vooruitdenken. Dit vinden wij leuke spellen:

Boomgaardje | Muizenval | Halli Galli Junior | Monopoly (verschillende edities) | Verjaardagstaart | Waf, blub, knor | Kleurentorentjes | Trap er niet in

silishapes voelcirkels

Silishapes voelcirkels

Cadeautjesregel 3: Iets om aan te trekken

Heeft je kind nog een winterjas nodig? Een leuk truitje misschien? In deze artikelen genoeg inspiratie voor leuke kinderkleding. Zo moet het zeker lukken om iets leuks te vinden:

De leukste najaarstrends voor kinderkleding!
De leukste rokken voor meisjes
De winter komt er aan! | Introductie wintercollectie

Iets om aan te trekken kan natuurlijk ook gewoon een setje verkleedkleren zijn hé? Voor mijn dochter en zoontje zou dat iets uit drie categorieën zijn. Iets dat ze willen, nodig hebben en aan kunnen trekken. Haha.

Cadeautjesregel 4: Iets om te lezen

De Kinderboekenweek is een mooie tijd om inspiratie op te door voor mooie boeken. Rond deze periode worden er tal van boekentips gegeven en zijn er mooie aanbiedingen te vinden. Het thema van 2018 was vriendschap. Een thema dat het altijd goed doet.

Mag ik meedoen? Een prentenboek (met dieren in de hoofdrol) over een club waar iedereen welkom is.

Wil je mijn vriendje zijn? Ben je fan van de boeken van Eric Carle? In Wil je mijn vriendje zijn? gaat kleine muis op zoek naar vriendschap.

Het Gouden Vriendenboek is een feestelijke bundeling van verhalen over vriendschap.

Het Ding is een prachtig geïllustreerde prentenboek en is een ode aan bezinning en vriendschap. Het klinkt heel vaag, maar schijnt supergeestig te zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Tips

Uiteraard kun je je laten inspireren door de regels, maar er wel je eigen draai aan geven. Een regel toevoegen bijvooorbeeld. “Iets lekkers” om maar iets te noemen. Een regel juist weglaten kan natuurlijk ook. Of je kunt een gezamenlijk iets kopen als je meerdere kinderen hebt. In plaats van twee boeken eentje. Of 1 spel die de kinderen samen kunnen spelen.

Vond je deze tips voor de vier cadeautjesregel nuttig? Via onderstaande afbeelding kun je ze bewaren op Pinterest.

De vier cadeautjesregel

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

 %d bloggers liken dit: