Heb je weleens gehoord van de vier cadeautjesregel? Het is voor mij een perfecte houvast gebleken om cadeautjes te kopen voor Sinterklaas en andere feestelijke dagen. Daarnaast vermindert het ook de hoeveelheid speelgoed die je het huis in sleept. Win-win! In dit artikel leg ik je precies uit wat het is, deel ik inspiratie voor de vier cadeautjesregel én kun je gratis een verlanglijstje downloaden die je helemaal volgens deze regel kunt invullen.

Waarom ik overstag ben gegaan

Maar eerst vertel ik graag waarom ik toch overstag ben gegaan. Tot voor kort vond ik zo’n cadeautjes regulering maar onzin namelijk. Ieder zijn ding, maar ik vond het juist heerlijk om lekker los te gaan voor bijvoorbeeld Sinterklaas of een verjaardag. Tot ik zag dat vooral ik er eigenlijk blij van werd en de kinderen er niet zoveel aan hadden. De oudste werd met elk cadeau ondankbaarder. Door de hoeveelheid had het op dat moment allemaal geen waarde meer. De jongste speelde enkel met het inpakpapier dat overal lag en de middelste wilde gewoon met zijn eerste cadeau blijven spelen. Wij als ouders wilden vooral dat al die cadeautjes opengingen. Daar hadden we immers zo ons best voor gedaan. En het is toch hartstikke leuk? Uhm… nee dus. Dit voorlopig dus echt niet meer! We blijven Sinterklaas vieren, maar dan iets ingetogener.

De vier cadeautjesregel

Zo pakken we het aan: De bedoeling is dat je het aantal cadeau’s voor Sinterklaas of een ander feestje beperkt tot vier, maar zover was je vast al. 😉

•Iets dat ze willen
•Iets dat ze nodig hebben
•Iets om aan te trekken
•Iets om te lezen

Voordelen 4 cadeautjesregel

De vier cadeautjesregel is hiermee een mooie houvast. Het voorkomt een ernstig overprikkeld kind dat van gekheid niet meer weet waar hij mee moet spelen en wat er van hem verwacht wordt. Los daarvan geeft het mij eigenlijk ook rust. Nu al. Ik kan bij wijze van spreken zo allemaal dingen afvinken. Dit heb ik al en dat wil ik nog. Check, check, dubbel check! Inmiddels letterlijk, want ik heb een verlanglijstje volgens de 4 cadeautjesregel gemaakt dat je onder aan het artikel gratis kunt aanvragen. Tot slot borrelde er door de gegeven onderwerpen ook meteen een hoop inspiratie op.

Inspiratie voor de vier cadeautjesregel

Cadeautjesregel 1: Iets dat ze willen

Is er iets dat ze heel graag willen hebben? Of iets waarvan je weet dat ze er zo ontzettend blij van zouden worden? Dit zijn de favorieten van mijn kinderen:

•Er wordt hier dagelijks gespeeld met de houten treinbaan van Bandits and Angels. Zowel onze dreumes als onze peuter kunnen er goed mee overweg. Ze leggen regelmatig nieuwe banen aan en spelen niet alleen graag met de treintjes, maar ook de bijbehorende figuren. Lees hier mijn artikel over de houten trein van Bandits and Angels.

•Niet alleen houten treinen zijn favoriet. Ook de Bla Bla Blocks Trein van VTech vinden ze erg leuk. Dit interactief speelgoed combineert spelen en leren heel goed. In dit artikel met een review over de Bla Bla Blocks kun je precies lezen waarom zij, en ik, het zo tof vinden.

•De kleuter daarentegen is zoet met haar roze KidiCom Max. De KidiCom is een mooie eerste kennismaking met het internet. In een afgekaderde omgeving kan ze berichten sturen naar vooraf door ons ingestelde mensen, spelletjes spelen, muziek luisteren en meer. Lees hier meer over onze ervaring met KidiCom MAX.

•Ook de Kapla blijft populair. Er wordt van alles mee gebouwd. Van zogenaamde boerderijen tot hoge torens. De kinderen weten wel raad met de langwerpige balkjes.

Naast leuk speelgoed, kun je je kinderen ook een belevenis cadeau doen. Samen naar een concert bijvoorbeeld. Hier kun je aan denken:

•Disney on Ice
•Kerstvakantieconcert Kinderen voor Kinderen
•Gruffalo in het theater (door Meneer Monster producties)
•Dagje Efteling

Lees ook: Kindvriendelijk overnachten vlakbij de Efteling in het GuestHouse Hotel

Cadeautjesregel 2: Iets dat ze nodig hebben

Bij iets dat ze nodig hebben, denk ik meteen aan nuttige cadeau’s, maar zoek ik het in een andere hoek dan kleding en schoenen. Dit zijn mijn top tips:

•De Pictoplanner van Ivy&Oliver. Dit magnetisch planbord geeft niet alleen rust, maar ziet er ook onwijs tof uit. Kinderen hebben baat bij overzicht en weten wat er gaat gebeuren. Het helpt ze patronen ontdekken, herkennen en de voorspelbaarheid hiervan is fijn voor ze.

•Over patronen ontdekken gesproken. Op het moment zijn de kinderen druk in de weer met Silishapes. Het zijn tien sensorische voelcirkels. Vijf grote en vijf kleine. De kinderen lopen eroverheen, doen hik-stap-sprong en friemelen er op los. Hartstikke goed voor de sensomotoriek. Lees hier mijn review over de Silishapes.

•Een typecursus is heel geschikt voor kinderen van acht jaar en ouder. Het leert ze omgaan met het toetsenbord en natuurlijk typen. Een enorm dikke pre natuurlijk in deze digitale wereld. Ga wel op zoek naar een speelse cursus die past bij de leeftijd. Leerzaam hoeft niet onder te doen voor leuk. Bij LOI Kidzz leren kinderen, onder het mom van gamend leren is beter leren, typen als een super spion. Ook in Duckstad weten ze met DuckTypen er een feestje van te maken.

•Spelletjes spelen hoort gewoon bij de opvoeding toch? Van een gezelschapsspel leren kinderen zoveel. Nu mijn dochter ouder wordt, begint ze juist SmartGames te ontdekken; spelletjes die je in je eentje kunt spelen. Squirrels Go Nuts en Brain Cheeser zijn haar persoonlijke favorieten. SmartGames zijn logische denkspellen geschikt voor één speler. Elk spel heeft verschillende levels die in moeilijkheid oploopt.

Cadeautjesregel 3: Iets om aan te trekken

Heeft je kind nog een winterjas nodig? Iets om aan te trekken kan natuurlijk ook gewoon een setje verkleedkleren zijn hé? Voor mijn dochter en zoontje zou dat iets uit drie categorieën zijn. Iets dat ze willen, nodig hebben en aan kunnen trekken. Haha.

Cadeautjesregel 4: Iets om te lezen

De Kinderboekenweek is een mooie tijd om inspiratie op te doen voor mooie boeken. Rond deze periode worden er tal van boekentips gegeven en zijn er mooie aanbiedingen te vinden. Het thema van 2018 was vriendschap. Een thema dat het altijd goed doet.

Mag ik meedoen? Een prentenboek (met dieren in de hoofdrol) over een club waar iedereen welkom is.

Wil je mijn vriendje zijn? Ben je fan van de boeken van Eric Carle? In Wil je mijn vriendje zijn? gaat kleine muis op zoek naar vriendschap.

Het Gouden Vriendenboek is een feestelijke bundeling van verhalen over vriendschap.

Het Ding is een prachtig geïllustreerde prentenboek en is een ode aan bezinning en vriendschap. Het klinkt heel vaag, maar schijnt supergeestig te zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Tips

Uiteraard kun je je laten inspireren door de regels, maar er wel je eigen draai aan geven. Een regel toevoegen bijvoorbeeld. “Iets lekkers” om maar iets te noemen. Een regel juist weglaten kan natuurlijk ook. Of je kunt een gezamenlijk iets kopen als je meerdere kinderen hebt. In plaats van twee boeken eentje die ze moeten delen. Of 1 spel die de kinderen samen kunnen spelen.

Verlanglijstje volgens de 4 cadeautjes regel

Vond je deze tips voor de vier cadeautjesregel nuttig? Via onderstaande afbeeldingen kun je ze bewaren op Pinterest om altijd weer even op te zoeken. Tot slot heb ik nog een tip voor je. Gedurende het hele jaar probeer ik cadeau ideeën te verzamelen voor een verjaardag of de feestdagen. Omdat het me heel handig leek, heb ik speciaal hiervoor een verlanglijstje gemaakt. Niet zomaar één, maar helemaal volgens de genoemde regels. Via dit formulier kun je het gratis aanvragen. 

De vier cadeautjesregel

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

 %d bloggers liken dit: