Home » In balans met zwangerschapsyoga

In balans met zwangerschapsyoga

We gaan steeds bewuster leven. Om wat voorbeelden te noemen; We houden rekening met ons voedingspatroon, proberen ons lichaam en geest gezond te houden (of krijgen), maar we zijn ook steeds meer bezig met biologisch of verantwoord geproduceerde producten.

Mijn Yoga avonturen

Wil je bezig zijn met je lijf, maar óók met je geest, dan is yoga wellicht wat voor jou. Nu denk je misschien; Yoga…..dat zweverige gedoe, dat is niks voor mij. Dat kan natuurlijk. Ieder zijn voorkeur. Toch hoeft yoga ter perse zweverig te zijn. Persoonlijk houd ik daar namelijk ook niet zo van. Echter heb ik heb bij alle drie mijn zwangerschappen telkens een zwangerschapsyoga-cursus gevolgd. Daarnaast heb ik ook tweemaal een yogales bij iemand thuis gedaan. Bij deze les speelde meditatie een grote rol en juist dat gedeelte kon ik op dat moment wel gebruiken. Helaas heb ik dit niet door kunnen zetten wegens de aanwezigheid van katten en mijn flinke allergie daarvoor.

Nu ik dit zo typ, vind ik het eigenlijk wel gek. Als je aan me zou vragen ‘is Yoga wat voor jou?‘, dan zou ik meteen antwoorden met ‘Nee”. Dan is het op zijn minst wel tegenstrijdig te noemen dat ik 3 cursussen heb gedaan. Wellicht is het aan de hormonen te wijten?

Zwangerschapsyoga

Persoonlijk wilde ik me graag voorbereiden op de bevalling. Bij je eerste kindje is alles zo nieuw en spannend. Er is van alles op de markt omtrent die voorbereiding. Manlief zag het echter helemaal niet zitten om een “samen zwanger cursus” of iets dergelijks te gaan doorlopen. Bij mij om de hoek werd zwangerschapsyoga aangeboden. Dit zorgde voor een moment voor mezelf en mijn echtgenoot hoefde maar een keer aanwezig te zijn.

3 keer yoga

Deze eerste ervaring met yoga oefeningen was positief. Aardige docent, en zonder zweverig gedoe. We leerden ons te focussen op onze ademhaling, hoe je die kan sturen en kan benutten tijdens de bevalling. Er kwamen wel wat ontspannende lichaamsoefeningen bij kijken, maar in mijn herinnering heeft vooral die ademhaling een prominente rol gespeeld. Heel praktisch eigenlijk. Ook de mannen werden in die ene les gewezen op het belang van de ademhaling en hoe ze de vrouw kunnen ondersteunen. Dat werd allemaal ook duidelijk op papier meegegeven.

Zwangerschap twee volgde en ik besloot weer dat moment voor mezelf te pakken. Echter was de Yoga-praktijk overgenomen door iemand anders. Zij was, in mijn ogen, wel van het zweverige (maar daarover kunnen de meningen verschillen). Daar kwam ik alleen pas achter tijdens het volgen van de lessen. Ik ging er klakkeloos vanuit dat het precies hetzelfde zou zijn als voorgaande keer. Er werd gesproken over chakra’s en er werden yogahoudingen tussendoor gegooid. Gelukkig was ik met een vriendin, we hebben er wel om kunnen lachen.

Bij de derde zwangerschap dacht ik niet aan een cursus, tot ik het op een vrij gevorderd stadium ineens Spaans benauwd kreeg. Wist ik het nog wel? Toen ben ik toch weer naar diezelfde docent geweest. Zoveel aanbod was er namelijk niet, maar ik kon nu ook relativeren en me er niet zo aan storen. Ik ging puur voor mezelf en om die ademhalingsoefeningen op te frissen. Overigens is er ook elke keer een terugkomdag als alle dames bevallen zijn. Dit gaat meer om het samen gezellig afsluiten dan om het daadwerkelijk volgen van een les.

Andere soorten Yoga

Hieruit blijkt maar dat de beleving van de les afhangt van de desbetreffende docent. Daarnaast zijn er verschillende soorten Yoga lessen te volgen. Om wat te noemen: Hatha Yoga (ademhaling, houdingen en meditatie; de klassieke vorm), Ashtanga Yoga (dynamisch en met als doel tot overgave en geluk), Poweryoga (intensieve workout voor lenigheid en kracht, vaak in sportscholen gegeven), peuter/kleuter/kinder Yoga en Ouder & kind Yoga, maar er zijn nog vele andere soorten. Mocht je twijfelen; probeer het gewoon eens. Vaak is er wel een proefles mogelijk. Zoals mijn zoon altijd zegt; van proberen kun je leren. Of je vind het wel iets, of het is helemaal niks. Ben je in elk geval weer wat wijzer geworden.

Benodigdheden

De Yoga docent is in het bezit van matjes, dekentjes, kussentjes en speciale zitkussens. Op deze manier kan je het jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Vooral tijdens zwangerschapsyoga is het handig om die buik af en toe te ondersteunen met deze hulpmiddelen. Ik had zelf altijd een voedingskussen bij me. Handig als je op de grond in kleermakerszit zit. Deze kun je dan achter je langs en onder je knieën door duwen. Neem trouwens ook wat te drinken mee.

Het is niet handig om in strakke kleding aan een Yogales te gaan deelnemen. Zorg daarom voor een prettige, rekbare broek, warme sokken en iets van een shirt. Het moet vooral comfortabel zitten en je moet je er makkelijk in kunnen bewegen. Ook een vest is prettig om bij de hand te hebben, mocht je het koud krijgen tijdens bepaalde onderdelen. Je kan natuurlijk gewoon wat uit de kast trekken, het hoeft geen modeshow te zijn. Nou moet ik wel zeggen dat er tegenwoordig speciale kleding is, zoals van Urban-goddess.com, op het gebied van Yoga. Deze richten zich dan ook op de tijd van nu; biologisch katoen, eerlijk geproduceerd. Op die manier ben je bewust met je lijf, hoofd en de wereld bezig ;). Maar doe vooral waar jij je fijn bij voelt.

Foto zwangere vrouw van Standret via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond