Home » Of iets echt schoon is kun je eigenlijk niet zien

Of iets echt schoon is kun je eigenlijk niet zien

Als iets vies is, dan zie je dat. Dan is het ook meteen hoog tijd om het schoon te maken. Doekje erover, een sopje misschien, en klaar. Of toch niet?

Als iets vies is, dan zie je dat. Dan is het ook meteen hoog tijd om het schoon te maken. Doekje erover, een sopje misschien, en klaar. Maar is het daarna ook écht schoon? En hoe zit het met oppervlaktes die er schoon uitzien, zijn die wel zo schoon als we denken dat ze zijn?

Er is een hoop dat je niet ziet

Ken je van die crime-series? Waar slimme speurders een ruimte binnen komen wandelen waarin helemaal niets aan de hand lijkt te zijn. Helemaal spic en span, lekker schoon. Niets dat erop wijst dat hier een misdaad heeft plaatsgevonden. Maar dan openen de slimme speurders hun koffertje. Ze pakken er een UV-lamp uit, of een andere tool waarmee ze aan de slag gaan. En wat blijkt? Zodra zij hun lamp aandoen, of een middeltje door de ruimte sprayen, blijkt deze helemaal niet zo schoon te zijn. Er komen enorme bloedbaden aan het licht. Want al is het netjes weggepoetst, er blijven sporen over die met het blote oog niet gezien kunnen worden.

Zo gaat het eigenlijk ook met ander vuil, met bacteriën en virussen. Ook hiervoor geldt dat je ze, zeker na een poetsronde, niet kunt zien. Het lijkt dus hartstikke schoon. Maar gebruik je de juiste tools, dan kun je ook hier ontdekken dat dit allesbehalve het geval is. Er blijken allerlei sporen achtergebleven te zijn, of je ontdekt onzichtbaar vuil dat je sowieso nooit op een andere manier zou hebben opgemerkt. Dit soort vuil is niet altijd even gevoelig voor een standaard interieurreiniger. Wil je de boel helemaal schoon hebben, zowel zichtbaar als onzichtbaar, dan is er vaak zwaarder geschut nodig.

Is het ook echt nodig?

De vraag is of het echt nodig is, om ruimtes zo schoon te maken dat zelfs het onzichtbare vuil verdwenen is. Het antwoord hangt grotendeels af van de situatie.

In een ziekenhuis bijvoorbeeld, en zeker op plekken waar geopereerd wordt of waar heel kwetsbare patiënten verblijven, wil je dat de boel zo schoon, zo steriel mogelijk is. Iedere bacterie kan hier fataal zijn. Hier wordt dus ook volop met desinfectiemiddelen gewerkt, om het risico op infecties zo klein mogelijk te maken.

Op de meeste andere werkplekken, is dit niet per se noodzakelijk. Een kantoor hoeft, net als een woning, echt niet steriel te zijn. Mensen zijn doorgaans aardig in staat om eventuele infecties te doorstaan, vaak zelfs zonder er last van te krijgen. Anders wordt het natuurlijk wanneer er sprake is van een potentieel gevaarlijke situatie. Wanneer er een zeer besmettelijk virus heerst, of wanneer er medewerkers met een zwakke gezondheid aanwezig zijn. Dan kan het zeker raadzaam zijn om met name de oppervlakten die door veel mensen aangeraakt worden extra aandachtig schoon te maken, bij voorkeur met een product dat bacteriën en virussen kan doen verdwijnen. Daarnaast regelmatig en goed de handen wassen kan ziekte in veel gevallen voorkomen.



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond