Home » Alle ballen in de lucht… en ze daar houden! | met gratis printable

Alle ballen in de lucht… en ze daar houden! | met gratis printable

Wat mij op het moment ontzettend bezig houd is balansen en combineren. Een goede balans tussen werk, privé en huishoudelijke taken en het combineren van dit alles met elkaar. En dat is precies waarom dit het onderwerp is van aflevering 3 van de PloeterMoeders Club podcast. Hoe hou je alle ballen in de lucht? Heel eerlijk?

Het voelt een beetje als de lamme die de blinde leid

Stappen vooruit

Wie ben ik om je te gaan vertellen hoe het allemaal moet? Het lukt mijzef soms amper om alle ballen de lucht in te houden. Recent heb ik alleen zulke goede stappen vooruit gezet, dat ik dit gewoon niet voor me kan houden. Ik móet het delen! Ik denk namelijk dat je er ook iets aan kunt hebben.

Of je nu moeder bent en in loondienst werkt, fulltime moeder bent of een ondernemende mama. Tegenwoordig zijn onze levens zo ingericht dat we van alles willen en het liefst tegelijk, maar het niet altijd lukt om te doen. En heus… soms is het gewoon beter om een stapje terug te doen. Word je er echter blij van om al die verschillende rollen te vervullen en wil je een beetje hulp hierbij?

Let’s go!

Prioriteiten stellen met Stephen Covey

Tijdens een training van het Stroopwafeleffect leerde ik Stephen Covey kennen. Covey was een Amerikaanse schrijver en volgens de beste man zou je voor blijvend succes als effectieve leider 7 eigenschappen moeten nastreven:

  1. Wees pro-actief
  2. Begin met het einde voor ogen
  3. Belangrijke zaken eerst
  4. Denk win-win
  5. Eerst begrijpen dan begrepen worden
  6. Synergie
  7. Houd de zaag scherp

Nu snap ik heus wel dat dit rijtje niet voor iedereen van toepassing lijkt. Ik ben zelf ook geen leider van een team of iets dergelijks, maar als je je bedenkt dat je ook leider van je eigen leven kunt zijn heeft het al iets meer nut. Uit deze eigenschappen pik ik er trouwens nu maar 1 uit en dat is belangrijke zaken eerst. Of te wel prioriteiten stellen! En daarmee kom ik meteen tot de kern van het probleem van velen en mij voorop. Hoe combineer ik nu op de best mogelijke manier al die leuke, maar ook noodzakelijke dingen van het leven? Die leuke moeder zijn voor wie het geen probleem is om te werken als fulltime moeder, in loondienst of als eigen ondernemer. Die het voor elkaar krijgt om ook de taken van het huishouden uit te voeren én ook nog tijd over houd om een toffe serie op Netflix te volgen.

Belangrijke zaken eerst! Hoe kun je nu het beste prioriteiten (leren) stellen? Door al je taken te categoriseren! Dit geeft je inzicht in wat belangrijk is en spoed heeft en wat niet. Covey heeft hiervoor een model opgesteld die je bij het labelen van je taken kan helpen. Kom je ook altijd tijd tekort? Besteed je meer aandacht aan alles wat schreeuwt om aandacht in plaats van aan wat echt belangrijk is?

Lees ook: Yes! Een Nederlandse podcast voor moeders. Welkom bij de PloeterMoeders Club Podcast

PloeterMoeders Club Podcast

Luister dan nu naar de 3e aflevering van de PloeterMoeders Club Podcast en download en print de printable via deze link.

Wat ik je nog wil meegeven voor bij het invullen van de printable is het volgende:

We zijn geneigd om veel zaken te behandelen als belangrijk en spoedeisend. Zijn ze dat ook? Wees eerlijk tegen jezelf. Is het beantwoorden van dat appje of e-mail nu nu NU echt nodig? Of gaat je aandacht er naar uit omdat het schreeuwt om aandacht door binnen te pingen? Volgens Covey zouden we meer en als eerst aandacht moeten besteden aan belangrijke niet-urgente zaken. Dat zijn de pijlers, het fundament, van alles. Meestal helaas de zaken die we tot het laatst bewaren. Ze zijn niet altijd leuk en kunnen vaak heel lang blijven liggen zonder dat er een haan naar kraait.

Om het iets minder vaag te maken, beschrijft Covey de metafoor van de pot met stenen, grind, zand en water.

1. Vul de pot eerst met zo veel mogelijk grote stenen; belangrijke niet-urgente zaken.
2. Vul de pot verder af met zo veel mogelijk grind; belangrijke urgente zaken.
3. Vul de pot verder af met zo veel mogelijk zand; urgente, niet-belangrijke zaken.
4. Tot slot vul je de pot op met water: onbelangrijke, niet-urgente zaken.

Zou je aan je dag beginnen met eindeloos door je Facebook feed scrollen (steekt haar hand op) dan hou je logischerwijs minder tijd over voor de dingen die er toe doen.

Dus… Ergens vermoed ik dat ik je niets nieuws vertel. Het verschil tussen kennen en kunnen zal hier het verschil gaan maken. Zelf ben ik er nog lang niet. Ik ken het en begin het langzaamaan te kunnen. 

Like it? Pin it!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond