Home » Hoe warm is een houten huis?

Hoe warm is een houten huis?

Houten huizen bestaan al eeuwen en waren het meest gebruikte type huizen in het oude en middeleeuwse Europa vanwege hun warme interieur.

Houten huizen bestaan al eeuwen en waren het meest gebruikte type huizen in het oude en middeleeuwse Europa vanwege hun warme en gezellige interieur. Deze huizen waren ook gemakkelijk te bouwen omdat hout in overvloed beschikbaar was. In de koude klimaten van Noord-Europa waren kegelvormige bomen de perfecte houtsoort om een houten huis te bouwen en daarmee was het veel makkelijker om houten huizen te bouwen. Een houten huis zorgt voor de nodige warmte in het ijskoude klimaat van Noord-Europa. Blokhutten zijn warm en gezellig, en daarom zijn ze nog steeds te vinden in de beboste gebieden van Europa.

Ondanks dat het houten huis een paar eeuwen geleden is vervangen door betonnen en bakstenen huizen, is er de laatste tijd een groeiende belangstelling voor. Natuurlijke isolatie en een warm interieur zijn slechts enkele van de vele voordelen die een houten huis met zich meebrengt.

5 belangrijke feiten over het verwarmen van een houten huis

Dikte van het hout

Hoe warm het interieur van een houten huis kan zijn, hangt af van de dikte van het hout. Hout heeft een natuurlijke thermische weerstand waardoor het interieur van de cabine relatief warmer is in vergelijking met de buitentemperaturen.

In de winter, wanneer de buitentemperaturen laag zijn, heeft een blokhut vanwege de thermische en isolerende eigenschappen een hogere temperatuur binnen. De dikte van de boomstammen en de muur die is opgebouwd door ze te monteren, bepalen echter het niveau van de temperatuur in het houten huis. Deze dikte beïnvloedt de weerstand van het huis.

De eenheid voor het meten van thermische weerstand wordt R-waarde genoemd. R-waarde voor verschillende houtsoorten is anders. Een boomstam van naaldhout met een dikte van 15,24 centimeter heeft bijvoorbeeld een R-waarde van iets meer dan 8. Bij een houten huis bouwen moet het soort hout dat gebruikt wordt zorgvuldig worden uitgekozen. Ga je je houten huis bouwen op een locatie waar de winters vrij zacht zijn, dan is een minder dikke muur vaak een betere optie.

Als alternatief moeten op plaatsen met ernstige kou dikkere stammen worden gebruikt. Boomstammen zijn ook efficiënt in het opvangen en opslaan van warmte, die vervolgens weer vrijkomt wanneer de temperatuur daalt. Daarom houden de stammen overdag de warmte vast en ’s nachts, wanneer de temperatuur daalt, geven ze deze weer af, waardoor het houten huis van binnen weer warm wordt.

Houten huis bouwen

Hoe de stammen worden gemonteerd voor de bouw van een houten huis, heeft ook invloed op de warmte ervan. Stammen die stevig aan elkaar zijn gebonden, verminderen de lekkage van de lucht van buiten naar het interieur van de woning. Het verbetert de isolatie.

Minder openingen tussen de stammen resulteert in een betere isolatie en daarom is het bij het bouwen van een blokhut belangrijk dat de openingen op de juiste manier worden opgevuld. De kracht van de isolatie neemt aanzienlijk toe als er geen enkele spleet tussen de stammen te zien is.

Vochtigheid

De isolerende eigenschap van een houten huis is ook afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hout neemt gemakkelijk water op, waardoor de luchtvochtigheid stijgt en op plaatsen met vochtig weer een serieus probleem kan worden. Vochtigheid tast de isolerende eigenschappen van het hout aan en vermindert de warmte binnen in huis tijdens de winter.

Het verzwakt ook de structuur, wat resulteert in meer slijtage van het hout, wat de isolatie verder aantast en ook leidt tot meer gaten en scheuren in de muur waardoor koude lucht van buiten makkelijker het houten huis binnen kan komen. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om de stammen droog en vrij van vocht en waterdampen te houden. Dat kan door het afvoersysteem te verbeteren, wateroverlast in en om het huis te voorkomen en apparatuur te installeren die vocht opneemt en de ventilatie verbetert.

Ontwerp en lay-out

Het ontwerp en de indeling van het houten huis hebben ook invloed op het niveau van de warmte. Woningen met het juiste ventilatiesysteem en goed onderhouden interieurs zijn warmer en gezelliger. Het aantal deuren en ramen en de manier waarop ze zijn geïnstalleerd, zijn cruciale factoren die bepalen hoe warm het binnen in de woning is. Extra grote ramen die voldoende zonlicht binnenlaten, zorgen voor een warmer binnenklimaat.

Laag energieverbruik

Een houten huis door natuurlijke isolatie en warmer interieur minder energie nodig. Omdat er minder gebruikt gemaakt wordt van verwarming en andere apparatuur, is het energieverbruik van houten huizen tot wel 25 procent lager. Ook is er minder behoefte aan een open haard, waardoor er minder hout verbruikt wordt. Deze factoren dragen bij aan het verminderen van de impact van deze huizen en de mensen die erin wonen op het milieu.

Gezellig en ontspannend

Een hout huis is warmer, waardoor ze gezellig en ontspannend zijn. Personen die in dergelijke huizen wonen, ervaren het beste van het wooncomfort. Vooral in de winter zijn de blokhutten de warmste woningen om te wonen. Tijdens strenge winters met lage temperaturen is een houten huis de beste keuze als het gaat om ontspannen en gezellig wonen.

Haal voordeel uit een goed energielabel

Vanwege het lage energieverbruik van een houten huis hebben deze huizen de mogelijkheid om een energielabel A te krijgen. Dit energielabel geeft aan dat de woning zo goed als energie neutraal is. Een goed energie label helpt niet alleen om de energierekening laag te houden, maar kan in de toekomst ook enorm veel helpen bij het verkopen van het huis. Huizen die minder of vrijwel geen energie verbruiken zijn met de hoge energieprijzen steeds aantrekkelijker en leveren daarom dus ook met geld op.

Milieuvriendelijk

Omdat het interieur van een houten huis warmer blijft in vergelijking met de buiten temperatuur, wordt de behoefte aan verwarmingsapparatuur of brandhout steeds minder. Dit is gunstig voor het milieu.

Een houten huis bouwen heeft traditioneel de voorkeur, vooral in koude gebieden, vanwege hun warme en gezellige interieur. Dit is de reden waarom je deze nog steeds vaak ziet als vakantiehuisjes. Een hout huis die in de zomer tijdens vakanties word gebruikt, kan in de winter ook als opslagruimte worden gebruikt.

Omdat ze een warm interieur hebben, blijft het materiaal dat erin is opgeslagen beschermd. Een houten huis biedt een kosten- en energiezuinig alternatief voor de bakstenen huizen. Er zijn tal van gezondheids-, financiële en milieuvoordelen verbonden aan houten huizen en degenen die er graag in wonen, genieten van een betere gezondheid en een gezellige levensstijl.



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond