Home » Hoe richt je een tuin duurzaam in?

Hoe richt je een tuin duurzaam in?

Een groene en duurzame tuin is het beste voor het milieu. In deze blog lees je hoe je jouw tuin duurzaam maakt.

Een groene en duurzame tuin is het beste voor het milieu. Al het groen zorgt voor verkoeling gedurende de hete periodes en verminderd het wateroverlast gedurende de natte periodes. Een duurzame tuin heeft dus niet alleen een positieve invloed op de planeet, maar heeft ook voordelen voor jouzelf. In deze blog lees je hoe je jouw tuin duurzaam maakt.

Tuinmeubilair van duurzaam materiaal

De zomerperiode komt er weer aan en dan wil je natuurlijk lekker genieten in de tuin. Dit doe je met behulp van de juiste tuinmeubels. Een tuinset is bijvoorbeeld de perfecte plek om tijdens de warme zomerperiode samen met vrienden en familie te barbecueën of in de late avonduren de dag af te sluiten met een borrel en wat hapjes. Ook hierin kan je een duurzame keuze maken. Met een teakhouten tafel en comfortabele stoelen haal je onderhoudsvriendelijke tuinmeubelen in huis. Deze hoef je maar twee keer per jaar te reinigen waardoor je er weinig tijd aan kwijt bent én je hebt een duurzaam materiaal te pakken.

Het is niet goed voor je om de hele dag in de zon te zitten en daar is een parasol een goede oplossing voor. Ten slotte is de keuze van parasol ook bepalend voor de duurzaamheid van jouw tuin. Veel fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout, metaal of aluminium. Staal is een sterk materiaal waardoor het erg duurzaam en stabiel is. Hierdoor zal hij niet snel schade oplopen tijdens slechte weersomstandigheden.

Regenwater voor bewatering

De meeste mensen gebruiken drinkwater om de beplanting in de tuin water te geven. Best wel zonde als je bedenkt dat we ook al het regenwater hiervoor kunnen gebruiken. Met behulp van een waterton vang je gemakkelijk al het water op. Dit kan je weer gebruiken om de beplanting water te geven. Dit zal niet alleen in kosten besparen maar het is ook goed voor de begroeiing van de planten. Sommige bomen of planten kunnen niet goed tegen leidingwater. Regenwater bevat stoffen die niet in leidingwater zitten.

Een tip is om de regenton uit de zon te plaatsen zodat er minder snel algen in kunnen komen en een regenpijp vanuit een schuur in de ton te laten lopen.

Verlicht je tuin door de zon

In een tuin mag verlichting absoluut niet ontbreken. Het is niet alleen functioneel maar het brengt ook sfeer wanneer je buiten zit. Het is ook mogelijk om via de tuinverlichting de tuin te verduurzamen. Ledlampen zijn erg duurzaam aangezien ze veel minder energie verbruiken dan gloeilampen. Echter is het ook mogelijk om de tuin te verlichten door middel van zonne-energie. Solar verlichting wordt opgeladen door zonnestralen waardoor je alleen maar gebruikmaakt van de natuur. ’s Middags worden de lampen opgeladen en ’s avonds geven ze licht.

Naast de duurzaamheid zijn ze ook gemakkelijk te installeren. Je hoeft ze enkel in de grond te steken en er zijn geen kabels nodig voor installatie. Deze verlichting is zeker een aanwinst voor tussen de beplanting.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie
  • Fijn dat er steeds meer aandacht is boor een groene tuin. In een groene tuin wordt het minder warm, kan uitdroging tegen worden gegaan en blijft water langer in de tuin. Het biedt een plek voor dieren en insecten en is gewoon veel fijner om in te genieten.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond