Home » Hoe maak ik mijn sieraden schoon op de juiste manier?

Hoe maak ik mijn sieraden schoon op de juiste manier?

Hoe maak je sieraden schoon? Deze vraag is wellicht nooit bij je opgekomen, maar in de huidige tijd waar hygiëne nóg belangrijker is geworden, mogen sieraden zeker niet vergeten worden. Sieraden van roestvrij staal verkleuren toch niet, dus die hoef ik dan toch ook niet schoonmaken? Nou, wel dus!

Het maakt niet uit wat voor soort materiaal je hebt; sieraden schoonmaken is belangrijk om lang plezier van jouw sieraden te hebben.
Nu kan ik mij voorstellen dat je hier niet elk detail van weet. Momambition en Mamaloublogt to the rescue! In dit blog hebben wij geprobeerd het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken over hoe dames sieraden poetsen in zijn werk gaat. Zo weet je zeker dat jij elk materiaal op de juiste manier behandeld.

Roestvrijstalen sieraden schoonmaken

Roestvrijstaal zegt het eigenlijk al: Dit materiaal verkleurt niet en gaat eigenlijk eeuwig mee. Toch is het ook bij roestvrij staal belangrijk dat het af en toe opgefrist wordt. Zo kun jij altijd blijven shinen met jouw mooie sieraden! Hoe je te werk gaat zie je hieronder in het stappenplan:

 • Leg je roestvrijstalen sieraden neer op een schone doek
 • Maak een lauw warm water sopje (gebruik hierbij geen zonder)
 • Maak je sieraden schoon. Gebruik hiervoor je handen of een doekje
 • Leg je sieraden vervolgens terug op de schone doek en dep ze droog met de handdoek
 • Wanneer je wat meer vuil wilt verwijderen uit bijvoorbeeld de hoekjes kun je hiervoor een zachte, ongebruikte tandenborstel gebruiken. Zo poets je gemakkelijk de kleine vuiltjes eruit. Soms kan het nodig zijn om je sieraden eerst wat langer te laten weken in het water, zodat het vuil los kan komen.
 • Tot slot kun je je sieraden nog oppoetsen met een doekje met babyolie voor de finishing touch. Gaat het lekker van glanzen!

Tip: Vergeet bij het oorbellen schoonmaken de achterkantjes niet mee te nemen. Hier komt altijd oorsmeer in, wat er natuurlijk ook weer uit moet. Met een wattenstaafje kun je vuil gemakkelijk weghalen, en anders gebruik je ook hier een tandenborstel.

sieraden schoon houden

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren sieraden kunnen zwart worden na een tijdje. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het vele dragen. Zilveren sieraden schoonmaken kan op verschillende manieren. Lees maar mee:

1. Zilveren sieraden poetsen met tandpasta

Tandpasta heb je standaard in huis en het is lekker makkelijk te gebruiken. Met een ongebruikte tandenborstel (want ja, wel zo fris) en wat tandpasta poets je je sieraden met het grootste gemak weer schoon. Na afloop kun je je sieraden nog even na wrijven met een zachte doek.

2. Zilveren sieraden reinigen met zilverpoets

Dit een bekende methode: zilverpoets kun je bijvoorbeeld kopen bij de juwelier, een drogist of gewoon online bestellen. Vervolgens doe je een beetje op een schone, zachte doek en kun je je sieraden schoonmaken. Het is er speciaal voor gemaakt en werkt perfect.

3. Zilveren sieraden schoonmaken met heet water en zout 

Voor deze schoonmaaksessie zal je iets meer geduld moeten opbrengen, maar geloof me, dat is het waard. Je kunt zilver schoonmaken met heet water en zout namelijk. Het is simpel: vul een bak met heet water van ongeveer 60°C en wat (keuken)zout. Doe je zilveren sieraad in folie en leg het een nachtje in de bak met water. De volgende ochtend haal je het sieraad uit de bak met water en wrijf je hem op met een zachte doek. Tada! Glanzende sieraden!

Tip: Heb je een armband met bedels die je wil schoonmaken? Haal dan de bedels eventjes van de armband af en doe elke bedel apart, met folie, in de bak met water. Hetzelfde geldt voor kettingen met hangertjes. Zo worden ze beter schoon.

Metalen sieraden schoonmaken

Als je sieraden koopt die gemaakt zijn van metaal heb je kans dat deze groen uitslaan. Gelukkig kan je dit makkelijk fixen.

 • Vul een bakje met witte azijn en lauwwarm water.
 • Leg je metalen sieraad erin en maak het voorzichtig schoon met een zachte doek.
 • Haal je sieraad er na een uurtje weer uit en leg het op een doek
 • Belangrijk: maak je metalen sieraad goed droog!
 • Wrijf het sieraad nog een beetje op met een droge, zachte doek en klaar is kees.

Heb je trouwens ooit last van groene aanslag op je vinger, van je ring? Je kunt hier heel slim doorzichtige nagellak voor gebruiken aan de binnenkant van je ring. Klinkt gek, maar werkt wel!

Hoe maak ik mijn sieraden schoon op de juiste manier?

Hoe houd je je sieraden schoon?

Tsja, dat ze vies worden kun je niet zoveel aan doen, maar door je sieraden regelmatig schoon te maken voorkom je dat het blijvend is. Daarnaast zijn er ook nog andere tips waar je op kunt letten zodat ze minder snel vies worden:

 • Doe sieraden af wanneer je gaat sporten
 • Wacht ongeveer 30 minuten met het omdoen van sieraden wanneer je je handen, gezicht, nek enzovoorts hebt ingesmeerd met een crème
 • Vermijd contact met haarlak, parfum en andere sprays
 • Doe je sieraden af wanneer je gaat slapen en bewaar ze in bijvoorbeeld een sieradendoos
 • Doe je sieraden af bij contact met water zoals zwemmen, douchen, schoonmaken of afwassen


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Geschreven door
Cassandra
Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond