Home » Hoe kies je de juiste draagdoek? ▪ draag(dins)dag

Hoe kies je de juiste draagdoek? ▪ draag(dins)dag

hoe kies je de juiste draagdoek draagdinsdag

Je besluit om je zuurverdiende geld uit te gaan geven aan een mooi geweven doekje. Je hebt er misschien zelfs wel voor moeten sparen. Dan wil je een weloverwogen beslissing nemen waar je geen spijt van krijgt. Maar hoe kies je de juiste draagdoek? Toen ik vorige week op zoek ging naar een nieuwe doek viel het me weer op hoeveel keuzemogelijkheden er wel niet zijn. Wat is de juiste maat voor jou? Wat is je budget? Dit zijn maar enkele vragen die hierbij op je afkomen. 

 

Maat

Er zijn verschillende maten draagdoeken. Maat 2 tot en met maat 7 zul je het meest tegenkomen. Het lastige is dat je niet alleen een maat moet kiezen wat bij je lichaamstype past, maar ook al moet gaan nadenken over wat je met de doek wilt gaan doen. Welke knopen wil je allemaal kunnen met je doek? De meest gangbare en verkochte maat is een 6 (ongeveer 4,5 meter lang). Die is geschikt als je confectiemaat 36 t/m 44-46 hebt. Daarnaast kun je met deze maat vrijwel alle knopen doen. Deze maat kun je dus als uitgangspunt nemen. Ben je een beetje tenger wijk je naar beneden uit en kiest een maat 5. Door je postuur zal je ook hiermee alle knopen kunnen doen. Heb je juist een grotere confectiemaat, dan ga je voor maat 7. Heb je echter speciale knopen in gedachten dan heb je, afhankelijk van je wensen nog de andere maten om uit te kiezen. Heb je een gemiddelde confectiemaat en wil je veel op je buik afknopen, ook dan ga je voor een grotere maat dan 6. Maar met dezelfde confectiemaat kun je ook voor juist een kleinere maat gaan. Met de zogenaamde shorties (maat 2 en 3) kun je rugdragen, heupdragen en torsodragen. Deze maten zijn niet dus niet geschikt als je wilt buikdragen.

Blend

Ben je eindelijk uit de maat die je wilt hebben, dient zich de volgende keuzemogelijkheid al aan. Want, welke stof wil je hebben? Ga je voor een 100% katoenen doek of wil je juist een mengeling van verschillende stoffen, een zogenaamde blend? Je kunt je hierbij als eerste afvragen wie je met de doek gaat dragen. Een peuter of juist een pasgeboren baby? Ga je voornamelijk in de zomer of juist in de winter dragen? De meest gangbare stoffen zijn katoen, hennep, linnen, bamboe, zijde en wol. Linnen en hennep zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een peuter. Terwijl katoen en bamboe juist erg fijn zijn voor een baby. Wol is lekker luchtig en daardoor ideaal voor de zomer.

Budget

Je kunt het net zo goedkoop of net zo duur (durf je te kijken?) maken als je zelf wilt. Bedenk van tevoren hoeveel je uit wilt geven voor je verliefd wordt op een doek wat niet binnen je budget past. Tenzij je het niet erg vind om te blijven dromen natuurlijk. 😉 Naast nieuw, is er tweedehands ook een hoop te krijgen. Let op: tweedehands wilt niet zeggen dat een doek goedkoop is. Een tweedehands doek kan juist heel duur zijn omdat deze nieuw niet meer te krijgen is. Dus ook hier zul je variaties in prijzen vinden. Wil je heel graag dragen, maar heb je echt een heel minimaal budget, kijk dan eens op de facebookgroep met liefde dragen en delen.

Merken

Er zijn veel merken draagdoeken. Sommige merken zijn heel geschikt voor een beginnende drager en anderen daarentegen weer voor de wat meer ervaren dragers. Daarnaast heeft elk merk zijn typische kleuren en prints. Door je budget te bepalen zullen er automatisch merken afvallen. Voor een handig overzicht van veel voorkomende merken klik je hier. Tenzij je meteen weet wat je wilt, zou ik eerst een keus maken voor de maat en blend, je budget bepalen en daarna een merk zoeken wat bij je keuzes past. Sommige merken zoals Hoppediz hebben namelijk bijvoorbeeld alleen maar katoenen doeken.

Hoe kies je de juiste draagdoek?

De juiste doek kiezen is een kwestie van bovenstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Als je dit op een rijtje hebt, komt de factor smaak ook om de hoek kijken. En daarnaast; laat je hart spreken! Dragen is leuk, fijn en vaak een gevoelskwestie. Laat je gevoel dan ook spreken. Zie je jezelf al met de doek lopen? Ik kocht vorige week bijvoorbeeld de Indigo Cube van Little Frog. Een blauwe doek die ik al even wilde hebben, maar ik heb al blauwe doeken. Een andere kleur voor de afwisseling zou daarom leuk zijn. En toch heb ik hem gekocht. Ik was verliefd, zag het al helemaal voor me en vond hem perfect bij ons passen.

Fluffymail

Je bent eruit! Je hebt je door alle keuzemogelijkheden heen geworsteld en je droomdoekje is onderweg. Als deze binnen komt, moet je de neiging om hem meteen te knopen weerstaan. 4 korte tips:

  1. Kijk de doek eerst na op oneffenheden, weeffoutjes en dergelijke. Een gewassen doek kun je namelijk vaak niet meer ruilen.
  2. Was je doek (zonder andere kleding) conform de was-instructie op de label. Dit is nodig voor de fixatie van de draden. Gebruik geen wasverzachter! Dit maakt je doek te glad om te knopen.
  3. De doek niet in de droger doen, maar liggend laten drogen als de stof (zijde, bamboe, wol) daarom vraagt. Als je doek hangend mag drogen, kun je deze bijvoorbeeld in je trapgat hangen, of in boogjes op je wasrek. Na een dag is je doek vaak al droog.
  4. Maak leuke draagfoto’s en laat ons meegenieten in bijvoorbeeld Liefdevolle ChaosDraagpraat of Doekenwurmen! ♥

 

Jouw mening telt! Waar zou jij over willen lezen op een draag(dins)dag?

Bronnen: Dragen & Zo / Ik neem je mee
Foto’s: Simone en Esmée••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond