Home » Hoe kan een kind zindelijk worden?

Hoe kan een kind zindelijk worden?

Hoe kan een kind zindelijk worden?

Vooral bij je eerste kindje is het een beetje afwachten hoe dat nou in zijn werk gaat, het zindelijk worden van een kind. Wat ik geleerd heb is dat ieder kind zijn eigen volgorde om dingen te leren aan houdt, ook al hebben papa en mama dat anders voor ogen. Eén van mijn ervaringen is deze: leg er niet teveel druk op, maak er niet iets heel zwaars en groots van, van dat zindelijk worden. Dat wil niet zeggen dat het niet erg frustrerend kan zijn voor ouders.

Vanaf wanneer kan een kindje zindelijk worden?

Een kindje moet ten eerste controle hebben over zijn sluitspier. Lichamelijk gezien kan dit vanaf ongeveer 18 maanden. Maar dat het lichamelijk gezien ook kan, wil niet zeggen dat je kindje er ook daadwerkelijk aan toe is. Er wordt ook wel gezegd dat je kindje toe is aan zindelijk worden wanneer ze zich meer bewust ervan worden dat ze poepen en plassen. Het kan zijn dat ze aan de luier voelen, nadat ze geplast hebben. Of dat ze plassen of poepen wanneer ze onder de douche staan of in bad zitten. Dit is meteen een goed moment om te benoemen wat er gebeurd en uit te leggen hoe dat toch kan en waar die plas of poep vandaan komt.

Goedbedoelde tips en adviezen

Toen ik nog geen enkele ervaring had met “het zindelijk maken van een kind”, luisterde ik aandachtig naar ervaringsdeskundigen. Want die mensen zouden het wel weten, toch? De ervaringen met potjestraining, kinderen zonder luier rond laten lopen buiten in de zomer, zonder luier rond laten lopen binnen, vaak herhalen enz vlogen me om de oren. En tips van ouders die zelf erg gestresst waren over het feit dat hun kind echt wel zindelijk moest zijn voordat het naar school zou gaan. Met als gevolg dat het kind op z’n laatst op 3 jarige leeftijd gedrild werd om vooral op het potje te plassen. Uiteindelijk wel met succes, maar dat ging wel gepaard met de nodige stress.

Onze eerste ervaring

Onze oudste kreeg interesse in poep en plas tussen 2 en 2,5 jarige leeftijd. Hij vond het interessant als wij naar de WC gingen. Onder de douche plaste hij wel eens per ongeluk, wat hij eerst maar raar vond. Hij had het eerst niet door en keek dan ook heel verbaasd. Toen hij er aan gewend was, vond hij het vooral grappig. Wat minder was dat dit niet alleen met plas gebeurde, maar af en toe ook met poep.

Luier uit in de zomer?

Één van de tips die wij kregen was om in de zomer buiten de luier uit te doen. Met het idee dat je kindje kan leren aanvoelen wanneer hij op moet plassen of poepen. Als dat dan niet goed gaat, dan is het niet zo’n probleem omdat je dan toch buiten bent. Ik ben hier met onze oudste enthousiast mee aan de slag gegaan in de zomer. Op de dagen dat ik vrij was heb ik dit geprobeerd. Maar na meerdere keren plas van de tegels wegspoelen en poep scheppen, was ik er wel even klaar mee. Onze middelste was toen nog een baby, dat werkte toen ook helemaal niet mee. Voor een baby zorgen én zorgen dat een peuter zindelijk wordt, dat is geen handige combinatie.

Je kind op het potje laten zitten totdat er iets komt?

Wat we ook geprobeerd hebben was om onze zoon op het potje te laten zitten, net zolang totdat er iets van poep of plas kwam. Uiteindelijk resulteerde dit er in dat hij van het potje op was gestaan en ergens anders in de kamer ging spelen. Met als gevolg dat het ergens in de woonkamer nat was, maar niet ín het potje. Of dat er wel geplast werd in het potje, maar dat hij opstond om het te bekijken. En met het opstaan tegen het potje aanstootte of iets dergelijks, waardoor er meer plas op de grond dan in het potje lag.

Frustratie

Toen ik merkte dat het mij alleen maar frustreerde en het op dat moment toch niet werkte, heb ik het laten varen. Ik kan daar als ouder wel controle over willen uitoefenen, maar een kind hanteert toch zijn eigen tijdspad hierin. Ik heb er wel aandacht aangegeven en er over gepraat wanneer ik merkte dat onze oudste er interesse in had. Uiteindelijk kreeg hij steeds meer interesse en wilde hij vaker op het potje en op de wc. De gastouder en andere oppas speelden hier ook op in. Uiteindelijk was onze zoon rond 3,5 jarige leeftijd overdag zindelijk.

Onderweg en zindelijk worden

Toen onze zoon door kreeg hoe dat werkte, het zindelijk worden, liep ik tegen het volgende aan: als je even naar de winkel moet om een boodschap te doen, is de kans groot dat je kindje dan juist moet plassen. Het kan voor een peuter leuk en interessant om in een winkel te zeggen dat je moet plassen en dat je dan daar ook daadwerkelijk naar de wc mag gaan. Want een wc die ergens anders dan thuis is, is natuurlijk erg interessant. Heel fijn natuurlijk dat er winkels zijn die dit toestaan. Puntje is wel, dat als je de volgende keer weer in die winkel bent, je kindje hoogstwaarschijnlijk wéér moet plassen. Weet jij dan als ouder of je kindje echt moet plassen, of dat hij het gewoon leuk vind om daar weer te plassen? Dus vraag je dan toch maar weer aan een winkelmedewerker of er geplast mag worden.. Tip: doe je kind de eerste tijd nog een luierbroekje aan als je naar een winkel moet.

Iedere situatie is anders

Nu besef ik mij echt wel dat iedere situatie anders is. Ieder kind, iedere ouder en ieder gezin is anders. Maar echt een zindelijkheidstraining werkte bij geen van onze drie kinderen. Bij één van onze kids merkte ik dat het stress gaf en dat het potje en de wc maar eng gevonden werden. Ik heb het potje laten staan en vaak benoemd en gevraagd of ze er op wilde. Was het antwoord “nee”, dan een volgende keer beter. Nu ken ik ook verhalen van kinderen die met 2,5 jaar zindelijk zijn en dat dat wel vloeiend ging. Maar dat komt dan misschien ook omdat dat kindje er toen ook echt daadwerkelijk aan toe was.

Kijk en luister goed naar je kind

Uiteindelijk zijn twee van onze drie kinderen rond 3,5 jarige leeftijd zindelijk geworden. Eén kindje heeft er iets langer over gedaan, zij was rond 3 jaar en 9 maanden zindelijk. De start bij alle drie de kinderen was hetzelfde. Wanneer ik merkte dat ze rond 2,5 jarige leeftijd interesse kregen in plas en poep, probeerde ik of ze op het potje of op de wc wilden. Om er snel achter te komen dat dat bij onze kinderen echt niet werkte. Vaak een jaar later kregen onze kinderen opnieuw interesse in het zindelijk worden. De beste manier bij ons was, om goed te kijken en te luisteren naar onze kinderen. Hadden ze interesse? Dan nodigden wij ze uit om bijvoorbeeld op het potje of op de WC te gaan zitten. Wilden ze dat alleen met luier en broek aan? Prima, ga maar zitten. Zo ging het elke keer een klein stapje verder. Probeer het luchtig te houden en kijk naar de behoeften van je kind, dan komt het uiteindelijk echt goed!



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond