Home » Het materiaal van een dekbedovertrek doet ertoe

Het materiaal van een dekbedovertrek doet ertoe

Dekbedovertrekken heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn varianten met leuke opdruk, die vooral bij kinderen in de smaak zullen vallen. Je kunt kiezen voor een klassiek wit dekbedovertrek, zoals je ook vaak in hotels tegenkomt. Er zijn overtrekken speciaal voor tweepersoonsdekbedden, waarbij het soms best een klus kan zijn om het dekbed goed in de hoes te krijgen, en er zijn varianten die je in de zomer extra koel houden. Maar waar moet je nu precies op letten als je een nieuw dekbedovertrek gaat kopen? En waarom is het materiaal waar je voor kiest zo belangrijk?

Alle materialen hebben zo hun eigen eigenschappen

Alhoewel een heel groot deel van de verkochte dekbedovertrekken van katoen gemaakt zijn, zijn er absoluut nog veel meer opties. Om te beginnen met katoen, dat is natuurlijk niet voor niets zo populair. Allereerst zijn de meeste katoenen overtrekken niet al te duur, al hangt dat wel af van de kwaliteit waar je voor kiest. Overtrekken met een hogere draaddichtheid zijn doorgaans wat duurder, omdat zij ook een stuk zachter zijn.

Katoen is een populair materiaal, omdat het niet alleen sterk is, maar ook zacht. Daarnaast is het in staat om goed vocht op te nemen, wat belangrijk is als je slaapt. Hierdoor zal je niet snel het gevoel hebben dat je ligt te zweten. De stof is ademend, en voelt daardoor fris aan, en is gemakkelijk in onderhoud. Het kan op hoge temperaturen worden gewassen en gaat vaak jarenlang mee. Wel is het zo dat kleuren kunnen gaan vervagen; een zwart dekbedovertrek van katoen kan bijvoorbeeld wat valer worden naarmate het vaker gewassen is.

Ook andere stoffen hebben hun voor-en-nadelen

Naast dekbedovertrekken van 100% katoen, zijn er ook varianten met een mix van katoen en polyester. Het voordeel van deze mix is dat kleuren vaak langer mooi blijven, en het materiaal vaak wat soepeler is dan 100% katoen. Ook dit materiaal kan op hoge temperaturen worden gewassen en heeft als bijkomend voordeel dat het minder snel kreukt dan puur katoen. Wel is de kans op pillen aanwezig, zeker als het vaak is gewassen. Ook ervaren veel mensen polyester als een stof die wat zweterig of broeierig aan kan voelen. Alhoewel de stof ademend is, kan dit toch een reden zijn om zeker in de zomer voor een ander materiaal te kiezen.

Ook satijn is bijvoorbeeld populair, en mooi en luxe om te zien. Het materiaal is wat duurder in aanschaf, maar blijft door de hoge kwaliteit wel erg lang mooi. Bovendien vinden veel mensen het er mooi uitzien, glanzende lakens op hun bed, en genieten ze van het luxe gevoel dat satijn geeft als zij in bed liggen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond