Home » Het consultatiebureau: een handige checklijst!

Het consultatiebureau: een handige checklijst!

Het consultatiebureau checklijstDeze week moesten wij er weer zijn: het consultatiebureau. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er met plezier heen ga. Wij hebben dan ook goede ervaringen met de onze. Ik vind het leuk om de groei en ontwikkeling van de kinderen te zien en uitgelegd te krijgen. 

Het consultatiebureau is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin en ondersteunt ouders bij de verzorging en opvoeding van hun baby en/of peuter in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ook kun je hier het Rijksvaccinatieprogramma volgen.

Het valt me tijdens het wachten weleens op dat, vooral nieuwe, ouders niet altijd goed voorbereid op pad gaan. Al doende leert men gaat hier zeker wel op, maar sommige dingen wil je eigenlijk gewoon van te voren weten. Daarom heb ik, ter voorbereiding, een handige checklijst opgesteld:

het consultatiebureau checklijst:

 • Vergeet de GroeiGids niet mee te nemen

Na de geboorte komt een medewerker van het consultatiebureau thuis bij je op bezoek om je de gang van zaken voor de komende 4 jaar uit te leggen. Bij dit bezoek zul je ook de GroeiGids ontvangen. Deze moet je dus elk keer bij je hebben. Hierin worden nieuwe afspraken genoteerd, maar ook wat je kindje meet en weegt.

 • Neem voldoende luiers en luierzakjes mee

Misschien komt het door het uitkleden en blootstelling aan kou tijdens het wegen, maar tijdens een gemiddeld bezoekje gebruiken wij soms wel 3 luiers. 3? Ja echt! En de medewerkers vinden het erg fijn als je die vieze luier verpakt in een lekker geurend luierzakje voor je het in de emmer deponeert. Valt natuurlijk wat voor te zeggen als je de hele dag naast zo’n emmer moet werken.

 • Neem een wikkeldeken mee

Voor je afspraak moet je je baby (op de luier na) helemaal uitkleden. Dit is belangrijk voor het meten, wegen, check-up en eventueel vaccineren. Om je kindje intussen warm te houden is een wikkeldeken onontbeerlijk. De Moeders voor Moeders deken is populair hiervoor, dat zul je snel genoeg merken als je om je heen kijkt. Maar uiteraard voldoet elke lekkere grote wikkeldeken.

 • Neem een grote hydrofielluier mee

Zoals ik al aangaf moet je je kindje uitkleden. Op de units liggen plastic verschoonkussens. Dit is niet alleen koud, maar ook vind ik het zelf niet zo prettig als mijn kindje daar direct op komt te liggen. Een grote hydrofielluier bied uitkomst.

 • Denk na over wat je wilt vragen

Standaard wordt aan je gevraagd of je zelf misschien dingen hebt die je wilt bespreken. Denk hier van te voren over na, op het moment suprême vergeet je het misschien wel. Als je een partner hebt, denk dan samen hierover na. Ik vind het opvallend dat Benjamin hele andere vragen stelt dan ik. Die andere invalshoek vind ik leuk.

 • Bedenk of je het prettig vind om je partner of iemand anders mee te nemen

Vaak zie je dat de moeder, en een enkele keer de vader, de bezoekjes aan het consultatiebureau voor haar/zijn rekening neemt. Er zijn verschillende soorten afspraken. Je hebt de vaccinaties die vaak door een wijkverpleegkundige worden gedaan. Maar soms, zoals bij 6 maanden, heb je een afspraak met de kinderarts. Dan gaan wij standaard met z’n tweeën. Puur omdat wij deze afspraken net iets belangrijker vinden.

 • Ken de mogelijkheden met betrekking tot wel, niet of later vaccineren

Ik ga hier verder niet in op het wel of niet vaccineren, dat moet ieder voor zichzelf bedenken. Weet in elk geval dat je de keus hebt en niets verplicht bent. Ook is het mogelijk om een vaccinatie wel te geven, maar op een later tijdstip.

 

 

Heb jij nog een goede tip voor een bezoek aan het consultatiebureau?••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
 • Goed artikel. Ik kan me moeilijk herinneren hoe het cb ging toen ik met Lotte er heen ging… maar Mies en ik gaan sowieso naar elke afspraak van bijoorbeeld de VK samen. Nu zal die niet elke keer mee kunnen naar t cb maar vind bijvoorbeeld met kinderarts wel belangrijk om met zn 2en re gaan idd.

  • Dank! Leuk dat jullie samen naar de verloskundige gaan. Wij hadden de afspraak dat we alleen samen gingen bij het eerste bezoekje en als er een echo werd gemaakt.

 • Haha had ik de lijst maar eerder gezien.
  Ik heb vooral bij de oudste regelmatig op het consultatiebureau gezeten zonder boekje en vergat tijdens mijn laatste zwangerschap vaak wat ik ook alweer te vragen had. Gelukkig was mijn vriend in die tijd mijn geheugen; kwam bovendien goed van pas na de afspraak (want vaak vergat ik de antwoorden al even snel – fijn, zwangerschapsdementie).

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond