Ik kreeg onlangs de vraag of wij hard of zacht water hadden en eerlijk is eerlijk: ik had geen idee. Daarop ben ik eens op onderzoek uitgegaan op het internet, en inmiddels ben ik wel een hele hoop informatie verder. Met name wat de voor- en nadelen zijn van zacht water. Ben jij zelf ook op zoek naar wat meer informatie? Goed nieuws, want ik heb wat weetjes voor je op een rijtje gezet.
#1 Waarom is hard water dan een probleem?
Laten we beginnen bij het begin: waarom is hard water een probleem? Nou, om te beginnen zorgt hard water voor kalkaanslag. In je badkamer, je douche, je wasbak maar vergis je niet: ook apparaten zoals je waterkoker, vaatwasser of wasmachine hebben er last van. En daarmee dus ook je glazen, die langzaam een waasje krijgen na het wassen in de vaatwasser. Door hard water moeten je apparaten harder werken, waardoor ze meer energie verbruiken én sneller kapot gaan.
Kalk (laten) verwijderen uit bijvoorbeeld je badkamer is ook geen pretje. Hier vind je meer informatie over de kosten kalk verwijderen.
Al met al dus niet zo best en zeker een probleem!
Er bestaat trouwens wel een misverstand over hard water en de gezondheid: hard water zoals wij dat in Nederland kennen heeft nauwelijks effect op de gezondheid, dus bij deze is dat ook weer uit de wereld verholpen.
#2 Hoe kun je zacht water krijgen?
Wil je graag zacht water in huis, dan zijn daar wel een aantal oplossingen voor. Een specifiek voorbeeld is je vaatwasser: Door het gebruik van onthardingszout in je vaatwasser, maak je het water zacht en spaar je dus je vaatwasser en je glazen.
Wanneer je je drinkwater zacht wil maken, dan is eigenlijk de enige oplossing om het water eerst te koken. Hierdoor blijven de kalkdeeltjes achter in de waterkoker en kun je zacht water drinken. Maar goed, dat is natuurlijk nogal een gedoe als je zo al je drinkwater zachter wil maken. Je drinkwater zacht maken is het makkelijkste met een waterontharder. Een waterontharder plaats je op de leiding en zorgt ervoor dat hard water erin gaat, en zacht water eruit komt. Goed om te weten is dat een waterontharder geluidsarm is en weinig onderhoud vraagt. Wil je meer informatie over de waterontharder en de kosten hiervan, kijk dan op: informatie waterontharder.
#3 Heeft zacht water nadelen?
Ook een interessante vraag: heeft zacht water eigenlijk nadelen? Nou, ik kan één nadeel benoemen en gelukkig is dat direct een kleintje. Maar wel interessant om te benoemen, zodat je ze mee kunt nemen in je keuze.
Om te beginnen zal de smaak van je water iets veranderen. Als je gewend bent om hard water te drinken, dan smaakt zacht water toch wel anders. Het kan dus zo zijn dat je even moet wennen aan die smaak. Goed om te weten is dat een grote meerderheid van de mensen zacht water lekkerder vinden dan hard water, dus het is waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken.
Tot zover mijn onderzoekje naar hard en zacht water en de voor- en nadelen. Heb je zelf nog vragen of aanvullingen? Laat het dan hieronder weten in de reacties!
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••