Home » Goede wandelschoenen nodig: Wat komt er allemaal bij kijken?

Goede wandelschoenen nodig: Wat komt er allemaal bij kijken?

Wandelschoenen zijn het meest essentiële onderdeel van een wandeltocht. Of het nou gaat om een dagwandeling of zware tocht, wandelschoenen zijn essentieel.

Wandelschoenen zijn het meest essentiële onderdeel van een wandeltocht. Of het nou gaat om een dagwandeling of zware, extreme tocht, wandelschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van de wandeluitrusting. Toch is het niet zo simpel om goede wandelschoenen aan te schaffen. Het aanbod op wandelschoenen is namelijk zeer groot en dit kan verwarring veroorzaken. Wat het belangrijkste is voor de aanschaf van wandelschoenen, nemen we met je door.

Een goede wandelschoen biedt ondersteuning

Tijdens het lopen is het belangrijk geen ongemakken te ervaren zoals blaren en pijn aan de voeten. Met de juiste schoenen kan je zien dat de tocht je beter afgaat en je verder kan lopen. Voor het lopen moet een goede wandelschoen ondersteuning bieden aan je voeten. Daarnaast is het erg belangrijk dat er een uitstekende schokdemping in de schoenen zit, dit zorgt ervoor dat de schokken op je voet minder belastend voelen.

Soorten wandelingen en categorieën schoenen

Bij een bepaalde wandeling hoort natuurlijk ook een bepaalde schoen. Wandelschoenen zijn gecategoriseerd van A tot en met D, deze volgorde gaat van lichte wandelingen naar de extreme tochten en beklimmingen.

Categorie A:
In categorie A zie je de meest lichte en soepele wandelschoenen terug. Deze zijn geschikt voor dag wandelingen en stedentrips, en kan je vaak ook gewoon aandoen tijdens dagelijkse bezigheden. De schoenen komen het best tot hun recht bij vlakke en glooiende ondergronden, een mooi voorbeeld hiervan is een boswandeling.

Categorie B:
In deze categorie vindt je halfhoge tot hoge wandelschoenen, waarbij je meer ondersteuning en stabiliteit ervaart dan bij categorie A. Deze schoenen zijn daarom geschikt voor wandelroutes door de bergen of hikes in de Ardennen.

Categorie C:
Ben je van plan om stijgijzers onder je schoenen te binden, over gladde ondergronden, of gletsjeroversteek te maken, dan zijn de schoenen uit deze categorie uitermate geschikt. De wandelschoenen uit categorie C beschikken over een stijvere zool met een lichte buigzaamheid. Hierdoor ervaar je erg veel stabiliteit, en kan je de lange trekking tocht beter volhouden.

Categorie D:
In deze categorie vindt je het zware geschut om de meeste extreme tochten en beklimmingen te trotseren. De wandelschoenen zijn gemaakt van erg robuuste materialen en worden daarom het meest gebruikt door bergbeklimmers. Omdat onder deze schoen stijgijzers gemonteerd moeten worden, is de zool van de schoen erg stijf en niet buigzaam. Het is daarom af te raden deze te gebruiken bij een wandeling over vlakke terreinen.

Het beste onderhoud voor je wandelschoenen

Om te zorgen dat je wandelschoenen jarenlang meegaan op het gewenste niveau, is het erg belangrijk deze goed te onderhouden. Na een wandeling is het daarom erg goed je schoenen goed te laten drogen. Het is van belang dit nooit te doen bij een open haard, verwarming of een andere warmtebron. De wandelschoenen kunnen het beste drogen op kamertemperatuur in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de schoenen kan gemakkelijk 24 uur duren.

Wanneer de schoenen zeer vuil zijn kan je deze het beste met lauwwarm water schoon borstelen. Mochten de schoenen licht vervuild zijn, is schoonvegen met een vochtige doek voldoende. Als je de schoenen intensief hebt gereinigd is het belangrijk deze opnieuw te impregneren. Hier zijn speciale impregnatiesprays voor, die wordt gebruikt over de hele schoen. Ook hier is het erg belangrijk de schoen 24 uur te laten drogen, zodat de spray goed in kan trekken.

Nu je alles weet over de aanschaf van wandelschoenen is het de hoogste tijd om een frisse neus te halen. Vergeet hierbij alleen niet de juiste schoenen aan te trekken!

Voor de mooiste merken wandelschoenen kun je een kijkje nemen bij Wandelschoenenexpert.


Lees ook: Winterschoenen blog••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond