Home » Goed genoeg is perfect

Goed genoeg is perfect

Dat ik een perfectionist ben werd mij vroeger al vaak verteld. Er hoefde maar een stickertje scheef geplakt te zitten en ik deed er alles aan om het goed te krijgen. Of een stift die net niet die ene kleur gaf die ik nodig had, maar voor ik hier achter kwam toch eerst een stukje had gekleurd op mijn tekening. Hij werd verscheurd en ging de prullenbak in. Want hij kon zo niet meer perfect worden. 

Perfectionisme

Vandaag de dag loop ik nog vaak tegen momenten en situaties aan waarin het niet helemaal gaat zoals ik graag had gewild. Al is het maar het avondeten wat er op tafel staat. De bevestiging van dat het lekker is, is voor mij op zo’n moment heel belangrijk. Want dan is het eten perfect en kan ik het de volgende keer precies weer zo doen.

Het opvouwen van de was, dat is iets wat ik echt niet uit handen kan geven. Want als iemand anders het doet dan past het niet meer in de kast zoals het er normaal in ligt en ziet het eruit als een chaos. Of straks het opzetten van de kerstboom. Voorgaande jaren was ik zo erg dat ik liever niet had dat de kinderen mij hielpen met het versieren van de kerstboom. Want dan zou hij er niet zo uit komen te zien als mijn ideale plaatje. Het resultaat was een mooie boom, maar ook drie kinderen die zo graag hadden willen helpen.

Quote

Mary-Lou kwam met een hele mooie quote die ik maar niet los kan laten; Goed genoeg is perfect! Ik heb hem nu al een paar keer toegepast op momenten dat ik het idee had dat iets niet perfect was. Op die momenten was het goed genoeg, dus eigenlijk gewoonweg perfect! Het gaf rust omdat ik minder hoefde te streven naar de perfectie, want het was toch immers al goed genoeg.

Zo zijn wij laatst een weekend weg geweest naar een heerlijke plek in de Achterhoek. Ik wilde het voor iedereen een perfect weekend maken en begon het weekend op mijn tenen. Toen ik merkte dat ik hier zelf niet gelukkig van werd heb ik het los gelaten. De kinderen speelden het liefste de hele dag buiten in het bos en de speeltuin en manlief en ik hadden tijd voor ons samen, en ondertussen genoten we van de kinderen die we zagen slepen met bomen en de grootste lol hadden. Ons weekend weg was misschien niet perfect, maar juist omdat het goed genoeg was en iedereen het naar zijn zin had, was het meer dan perfect! 

Lees ook: Schijnbaar perfect of is het allemaal schone schijn?

Loslaten

Dat ik meer terug zou krijgen als ik situaties meer los zou laten had ik niet verwacht. Want juist van de perfectie werd ik toch gelukkig? Dit jaar ga ik dan ook de kerstboom versieren samen met de kinderen. Het plezier en de lach op de gezichtjes als ze mij helpen betekend zoveel meer dan dat de kerstboom er uit moet zien alsof hij uit een magazine komt.

Maar eerst mogen ze alle drie een eigen kerstversiering uitzoeken en het maakt niet uit of ze bij mijn andere kerstballen passen of niet. Dan kunnen ze deze zelf een speciaal plekje geven in de boom als ze klaar zijn met het versieren. ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond