Home » Glaslatten en kozijnen vervangen, hoe gaat dat?

Glaslatten en kozijnen vervangen, hoe gaat dat?

Niet alleen binnen, maar ook buiten heeft je woning onderhoud nodig. Zo kunnen je kozijnen gaan rotten waardoor je ze moet vervangen. Lees verder...

Niet alleen binnen, maar ook buiten heeft je woning onderhoud nodig. Aan de buitenkant slijt je woning vaak sneller door weersinvloeden van buitenaf. Zo kunnen je kozijnen gaan rotten waardoor je ze moet vervangen. Soms kun je de kozijnen opnieuw schilderen, maar moeten alleen de glaslatten vervangen worden. De glaslatten vervangen kun je zelf. In dit artikel vertellen we je hoe dit in zijn werk gaat.

Wat zijn glaslatten?

Glaslatten worden op het kozijn bevestigd en zorgen ervoor dat de ruiten kunnen worden vastgezet. Door glaslatten op de kozijnen te bevestigen blijven de ruiten beter zitten en is je woning beter geïsoleerd. Glaslatten kunnen gemaakt zijn van hout, aluminium of kunststof. Eens in de zoveel jaar kan het nodig zijn om deze te vervangen. Houten glaslatten kunnen gaan rotten en aluminium of kunststof glaslatten kunnen gaan scheuren of vervormen. Hierdoor kunnen isolatie of vochtproblemen ontstaan. 

Hoe kunnen glaslatten kapot gaan?

Glaslatten slijten vooral door invloeden van buitenaf. Als je glaslatten van hout zijn en deze zijn gaan rotten, dan moet je deze vervangen. Zijn je glaslatten van aluminium of kunststof dan moet je de latten vervangen als ze zichtbaar beschadigd zijn. Een krasje is niet erg, maar scheuren of de vorm die anders is geworden zijn signalen dat de glaslatten aan vervanging toe zijn. 

Nieuwe glaslatten kopen

Zorg ervoor dat je de juiste glaslatten koopt. Glaslatten kun je eenvoudig online bestellen. Neem de maten van de oude glaslatten op en zaag de nieuwe glaslat op maat en markeer de plaatsen waar spijkers of schroeven moeten komen. Dit kun je eenvoudig doen aan de hand van de oude glaslat. Hier zie je precies waar de spijkertjes zaten. De plekken kun je voorboren met een houtboortje. 

Hoe moet je glaslatten vervangen? 

Het vervangen van kapotte glaslatten lijkt misschien lastig, maar het is een klusje dat je prima zelf uit kan voeren is als je een beetje handig bent. Begin met het verwijderen van de kapotte glaslatten. Dit kun je doen met een schroevendraaier of met een beitel. Maak het kozijn netjes schoon, door deze schoon te maken, op te schuren en eventueel in de verf te zetten. Bevestig de nieuwe glaslatten met spijkers of schroeven, afhankelijk van het materiaal en breng purschuim aan om te voorkomen dat er water onder de latten komt en voor extra isolatie.

Kozijnen verwijderen

Het vervangen van kozijnen is precisiewerk en kan het beste worden uitgevoerd door een vakman. Allereerst wordt het kozijn verwijderd. Dit moet voorzichtig gebeuren, om te zorgen dat de muren niet beschadigen. Hierna worden stelkozijnen gemonteerd. Stelkozijnen zijn houten frames met een rubberen rand en zorgen ervoor dat de naad tussen de muur en kozijn tochtvrij is. Het zorgt er ook voor dat het kozijn meer ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.

Nieuwe kozijnen plaatsen

Als de oude kozijnen verwijderd zijn, is het tijd om nieuwe kozijnen te plaatsen. Als de kozijnen worden geplaatst is het belangrijk dat deze waterpas zijn. Het plaatsen moet gebeuren door twee personen, omdat kozijnen te zwaar zijn om alleen te tillen en te monteren. Belangrijk is dat bij de montage het geheel luchtdicht is. Hierna wordt het glas geplaatst. Met behulp van glaslatten wordt ervoor gezorgd dat het raam niet kan verzakken. 

Kun je zelf nieuwe kozijnen plaatsen?

Je kunt een hoop geld besparen door je kozijnen zelf te vervangen. Het is toch verstandig om hier goed over na te denken. Het verwijderen en plaatsen van kozijnen is namelijk een specialistische klus. Het is makkelijk om een fout te maken en het is niet ondenkbaar dat je het nieuwe kozijn beschadigd. Het onjuist plaatsen van kozijnen kan leiden tot vocht- en isolatieproblemen, waardoor het kozijn weer vervangen moet worden. Uiteindelijk zal het niet juist plaatsen van kozijnen leiden tot hogere kosten dan wanneer dit in een keer goed wordt uitgevoerd door een vakman. 


Lees ook: Spijkerstof••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond