Natuurlijk is er niets mis mee om af en toe eens het koolhydraten-gedeelte van de avondmaaltijd in te vullen met heerlijk krokante, gefrituurde frietjes. Lekker wat rauwkost erbij en zeker de kinderen zullen je heel dankbaar zijn! En toch blijft er altijd een klein stemmetje in je achterhoofd zeuren over met name de vetten die met deze makkelijke maaltijd ook meekomen. Maar gelukkig kwam daar zo’n zeven jaar geleden opeens een product op de markt dat onze twijfel definitief zou moeten laten verdwijnen: de hetelucht-friteuse, inmiddels beter bekend als… de Airfryer!
Sceptisch
Ik stond eigenlijk altijd best sceptisch tegenover deze trend. Is dit niet weer de zoveelste modegril waar slimme fabrikanten ons in proberen mee te lokken? Is het echt wel zo veel gezonder? En, misschien wel het allerbelangrijkste: zijn de gerechten werkelijk net zo lekker als uit de frituur? Regelmatig stond ik in de winkel best even stil bij het Airfryer-schap en bekeek ik de op het oog aantrekkelijke specificaties. Maar ach, onze frituurpan voldeed nog prima en ik wilde eigenlijk gewoon niet het risico lopen voortaan van die slappe frietjes op mijn bord te krijgen…
Tot eind december vorig jaar. Op mijn werk had m’n werkgever flink uitgepakt met een kerstpakket van serieuze afmetingen dat na opening als belangrijkste onderdeel bleek te bevatten… een airfryer! En dat was dus net even het laatste zetje dat ik nodig had; sinds die tijd zijn we thuis definitief om: de friteuse is inmiddels de deur uit gedaan, want wij airfryen!
Hetelucht-oven
In basis is de airfryer een heteluchtoven in de vorm van een handzaam keukenapparaat. Je gebruikt daarbij hete lucht in plaats van frituurvet om snacks als friet, kroketten en frikandellen te bereiden. En het feit dat er geen vet nodig is, heeft zo z’n voordelen. Marktleider op het gebied van Airfryers, Philips, stelt dat er tot 80% minder vet in frietjes uit de Airfryer zit dan het geval is bij traditioneel gefrituurde aardappelstaafjes. Of dat een reëel statement is, laat ik maar even in het midden, feit is wel dat je een stuk minder calorieën binnenkrijgt. Zo staat 100 gram gefrituurde friet gemiddeld in de boeken voor 320 kCal en komt eenzelfde hoeveelheid uit de airfryer op slechts 130 kCal. En dat is toch een substantieel verschil.
Maar je kunt nog veel meer met het apparaat dan het gezonder maken van snacks alleen. Want naast ‘frituren’ kun je er ook mee grillen, bakken en roosteren. Op die manier kun je er heel goed vlees en vis in bereiden en ook het garen van groente gaat prima. Sommigen gaan echt inmiddels helemaal los met het apparaat en bereiden er ook oliebollen en appelflappen mee. Zij keren ook hun hand niet meer om voor een volledige BBQ op basis van hete lucht. Ieder z’n ding zullen we maar zeggen.
Ik zelf houd het bij het klaarmaken van friet en af en toe een kroketje voor op een broodje. Maar dat laten we ons dan ook prima smaken. Want heel eerlijk: ik mis de friteuse echt niet meer en we staan inmiddels zelfs op het punt nu echt zelf te gaan investeren in een nieuwe, topkwaliteit Airfryer. Voor nog meer heerlijke en gezondere snacks!
Foto van Airfryer gemaakt door Beer5020 via Shutterstock
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
[…] afstanden fietsen. Vanwege de lange actieradius kun je zelfs vaker de auto laten staan en ben je al snel gezonder […]